Sunday, October 17, 2010

Compendial Assignment + Report SAT (Aseptic technique)

Assalamua'laikum...salam sejahtera ke atas semua muslim & muslimah

sy akan cerita kefahaman + penglaman dalam menyiapkan compendial QA:

1. Pilih ubat (cari yg mudah2 yg senang diacari melalui online or library) dan search dekat google.. tp cari la dalam British Pharmacopea punye.

2.okay, bile da dpt, korg akan tgk mmg complete set la apa2 yg hendak ditulis dlam compendial korg dalam BP tu...

3.Skrg, amik jek words by words..susun molek2, kemas2, and mana2 ayat yang boleh pharaprase, pharaprase kan dia,,mana yang tak boleh gunakanlah ayat tu..susun molek2 dalam word anda (tukar font ke, design ke) supaya kelihatan tak meng'copy' n paste sangat---berdasarkan pengalaman..

4.Okay, yg jadi masalh, Appendix kan?..mmg panjg sgt, so kalo la appendix tu terlalu general,mmg da blank da otak kite ni nk tulis ap kat compendial kita, just leave it..dalam compendial korg tu janganlah tulis "refer to appedndix lak"-kantoi kang..

5.okay?? harap dapat membantu...tujuan buat assignment ni supaya kite dpt idea nnati mcmne n di mana kite nk rujuk analysis sesuatu ubat pada masa akn datng..CMNE?..boleh faham? okay ke k.o?...x paham lagi contact sy or dr helal..


REPORT SAT ASEPTIC FILLING SILA HANTAR ESOK...RESULT, GENERALLY ALL CLEAR (Melalui komen di blog di post saye sebelum ni)

wallahua'lam..semoga dpt membantu sedikit sebyk kalian...

7 comments:

Dani said...

JANGAN LUPE THEME GLP ek....

fm said...

lg 1, kite rs dr nak student dia bukak/familiar dgn USP n BP, kan da final yr, bila g hosp nant, xkenal plak USP/BP cane, kan3x???
hehe, just pendpt peribadi~

Dani said...

salam.. ha ah,begitulah kehendak nye..ni macam sebagai pengenalan kepada USP/BP tu ..

huda said...

biar benar semua clear? maksudnye technique kte aseptic?

Dani said...

salam... huda,,begitulah jawapannye.. korg nye aseptic technique mantap la kirenye

huda said...

wow..unbelievable..thx dani..

Dani said...

salam..

haha,,itu depend dkt org lain yang komen kat post sebelum ni n incubation dia plus minus 7,8 hari gitu jek...ak pon x tgk,, tapi for the sake of report,begitu la resultnye

btw, welkam n thanks to those pg tengok