Tuesday, August 31, 2010

Terima Kasih!!!

Assalamualaikum wbt...

tima ksh buat sahabat2 yg menjayakan iftar btch kali, rsnya 96% menunjukkan kerjasama dan semangat tolong-menolong yang tinggi. Cuma ada segelintir je yang........tp xpe alhamdulillah iftar kita berjaya.

Special Thanks kepada tulang-belakang iftar batch: Matmin, Jaa, Iqa Alias,Shamel dan juga buat sponsor2 samada duit atau makanan, etc.

Semangat kerjasama ni sangat penting. Insya Allah dengan aktiviti2 btch kita bleh belajar bagaimana nk bekerjasama sb lepas dah grad nant-bl dh kerja,kawin kita akan hidup dlm masyarakat. Jd klau dr skarang kt x blaja mcm mn nk hidup bermasyarakat susah la kita nant.

Apa2 pun tima ksh skali lg buat semua.

utk brothers: petang esk kt perlu buat persembahan di audi (semua btch kn buat persembahan).-insya Allah tgh hr esk ada training jap.

next-ms cuti ry nant mngkin dh bleh plan konvoi ke johor..hehe..

tima ksh semua=)

Malaysian Thoracic Society

Latest CPG for COPD, TB, Asthma (child & adult)

Click - http://www.mts.org.my/resources.html

tentatif iftar batch



Assalamualaikum wbt...

Pagi-Ptg: Masak/ Sediakan Makanan

6.45pm: Sedia tempat iftar

7.15pm: Iftar

7.45pm: Solat berjemaah

8.00pm: Tazkirah Ringkas

8.25pm: Solat Isya dan terawih-Imam:Ust Zainuddin Masjid Tuanku Ampuan Afzan

9.30pm: Ceramah: Mencari Lailatul Qadr- Ust Zainuddin di Audi KOP

*ceramah ni adalah anjuran DnT Nursing-jd klau sape2 yg ada kelapangan dijemput hadir ke majlis ilmu ni.

Monday, August 30, 2010

Duty roster iftar batch (esok)...UPDATED!

Menu nombor satu : SATE!
Tukang cucuk2 sate dan bakar sate : brothers
Task: Potong timun, bawang , goreng kacang, blend/tumbuk kacang, pastu masak kuah kacang.
Start: pukul 2 ptg masak kuah kacang, prepare bahan2 start pagi.

• Fathiyah (ketua)
• Islah
• Ain
• Mahani
• Syafinaumiera
• Ummu habibah
• Amalina A
• Nusaibah
• Nik ezmiza
• Huda
• Azlen
• Shafiqah
• Amira
• Khadijah amin
• nadiah khazin

Menu nombor dua: Nasi goreng!
Task: Masak nasi putih: Kalo boleh masak nasi tu awal2 sebelum pukul 5 ptg sebab nak goreng nasi tu pukul 5.
Start: suke hati korang la.

• Maryam (ketua)
• Fatihah
• Fatimah
• Raihan
• sy.Syafiqah
• Hani
• Fairuz
• Khadijah wan
• Aida
• Salwani
• Afifah

Menu nombor tiga: puding!
Task: buat puding
Start: pukul 2 ptg

• Ruzaini ( ketua)
• Mardhiyyah
• Amalina s
• Syarafina
• Miftah
• Hajar
• Baizura

Menu nombor empat: Nekbat! (tak tau cane nak eja):
Tukang buat nekbat: brothers


Menu nombor lima: buah-buahan!

Task: Potong buah-buahan
Start: pukul 5-6 ptg.

• Siti nadiah (ketua)
• ‘Atiqah
• Nabila
• Safura
• Aziela

Menu nombor enam: air!
Task: Buat air (tak sure lagi air ape)
Start: 6 ptg

• Izzati (ketua)
• Hanisah

Sebenarnya, ikut korang la nak start task masing-masing pukul berapa, yang kat atas tu just cadangan je. Masa nak start adalah FLEXIBLE, JANJI SIAP! =)
So, Saya harap sume dapat bg kerjasama.

Sekian. Selamat Berbuka!

Sunday, August 29, 2010

Raw Material

Di Ambang Iftar Batch.

Macam biasa. Chief Chef.
Di bawah adalah anak-anak kapalnya.


Group for QA


Group 1:
1.       Khadijah Wan Hasbullah
2.       Nur Salwani Rosely
3.       Nadiah Mohamed Khazin
4.       Siti Nur Aziela Ab Manap
5.       Nur Atiqah Md Hussin

Group 2:
1.       Aida Farhana Yusof
2.       Nurul Amira Zunaidi
3.       Nur Syafinaumiera Kamsan
4.       Ummu Habibah Mukhtar
5.       Amal Amri

Group 3:
1.       Khadijah Mohd Amin
2.       Nurulain Iskandar
3.       Siti Fatimah Ayob
4.       Siti Norhajariah Julaihi
5.       Nurul Islah Muzakir

Group 4:
1.       Nurulhuda Haron
2.       Siti Nadiah Mohamed Suhane
3.       Siti Farah Hani Mohd Fauzan
4.       Fairuz Abdul Malik
5.       Nusaibah Farhani Wahid

Group 5:
1.       Mariam Asiah Sahid
2.       Nur Shafiqah Alias
3.       Fathiyah Ali
4.       Raihan Ramizan
5.       Sharifah Syafiqah

Group 6:
1.       Safura Mohd Mokhtaruddin
2.       Ruzaini Abu Talib
3.       Azlen Awatif Abu Bakar
4.       Siti Baizura Wan Chek
5.       Nabila Abdul Rahman

Group 7:
1.       Nur Syarafina Mohamed Razi
2.       Nor Miftah Dianah Ahmad
3.       Mardhiyyah Mohd Zulkiflee
4.       Nurul Amalina Shahabuddin
5.       Nik Ezmiza

Group 8:
1.       Nur Izzati
2.       Hanisah
3.       Wan Mahani Wan Salleh
4.       Nur Fatihah Muhsinin
5.       Afifah Sabjan

Group 9:
1.       Ahmad Ramdani b. Abd. Manan @ Abd. Jalil
2.       Abdul Qayyum b. Zainal
3.       Mohammad Helmi b Rahmat
4.       Mohd Fadlan Fitri bin Mohd Sunif
5.       Mohd Afiq bin Mohd Yusoff

Group 10:
1.       Mohamad Aizuddin b Mohamad Noor
2.       Mohd Norezham bin Che Ali
3.       Mohd Helmi b Yob
4.       Ahmad Lutfi Amir bin Soid
5.       Muhammad Faiz b Mohd Salleh

Group 11:
1.       Ahmad Amsyar bin Raya
2.       Mohamad Shamil b Sohot
3.       Muhamad Aizuddin bin Roszali
4.       Mohd Nizam bin Md. Saad
5.       Abu Hussin bin Ahmad


Group 12:
1.       Mohd Khaliffa bin Moh Hanaffi
2.       Muhammad Tohiri b Mohd Zulkifli
3.       Muhammad Taufiq bin Mohd Jailani
4.       Mohd Amin bin Mohd Mansor
5.       Saif Iehsan Mousa

Group 13:
1.       Abdul Muhaimin bin Mohd Noor
2.       Mohd Azhar bin Shidik
3.       Ahmad Farhan bin Paiman
4.       Mohamad Taufiq bin Adnin
5.       Mohd Shaiful bin Mokhtar

Group 14:
1.       Mohd Saifuddin b Abdul Rahman
2.       Faris Hanif b Ahmad
3.       Muhammad ‘Izzat ‘Izzuddin b Aziz
4.       Ruzmayuddin b Mamat
5.       Ahmad Salihin b Abdullah

Group 15:
1.       Afif b Abd Halim
2.       Zarif Naim bin Mohd Ashhar
3.       Mat Sharil b Abdul Talib
4.       Ahmad Faiz bin Mohd Rasid
5.       Shamsul Akmar b Sulaiman

Group 16:
1.       Muhammad Ashraf bin Abdul Ghani
2.       Khairul Afif bin Ahmad
3.       Mohd Asyraf bin Azmi
4.       Mohamad Izani bin Ab Rashid
5.       Abdul Razak bin Haji Ahmad

Group 17:
1.       Ikrami b Mohd Yusof
2.       Mohd Fariz b Mohd Nor
3.       Mohd Helmi b Azman
4.       Mohd Hasbullah bin Harun
5.       Muhammad Kamil bin Omar

Saturday, August 28, 2010

Separuh Masa Kedua Piala TAQWA!

“Wahai orang-orang yang beriman, puasa telah diwajibkan ke atas kamu sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas generasi sebelum kamu, mudah-mudahan (dengan puasa itu) kamu bertaqwa” [al-Baqarah 2: 183]

Sahabat,

Kita sudah pun masuk ke separuh kedua bulan Ramadhan. Separuh kedua ini biasanya adalah pusingan penentu. Jika kita umpamakan Ramadhan ini seperti perlawanan bola sepak, separuh masa kedua bukan lagi ruang untuk cuba-cuba mengintai pihak lawan, berkhayal mencari strategi dalam bayangan atau sekadar berlari turun naik padang tanpa arah tujuan. Semua orang sudah mesti tahu apa peranan masing-masing dan sudah tiba masanya untuk bertindak dan menyerang.

Apakah jaringan kita setakat separuh masa kedua ini?

Andai masih 0-0, perlu dikaji apa yang tidak kena. Maksiat kita tinggalkan, tapi kebaikan tidak kita lakukan. Tambah-tambah lagi jika maksiat ditinggalkan hanya semata-mata “rakan syaitan jin dan manusia” tertambat dan bukannya kerana dorongan mahu mendampingi Tuhan. Jangan lupa, buat sesuatu kerana selain Allah itu riya’, meninggalkan sesuatu kerana selain Allah juga adalah riya’.

Andaikata kita sudah mendahului dengan jaringan 1-0, syukurlah kepada Allah. Namun kita belum selamat. Pasukan Nafsu masih terlalu hampir untuk membuat jaringan persamaan, mereka tidak henti-henti menyerang sedangkan pertahanan kita semakin keletihan. Tambahlah bilangan bola yang berjaya dibawa melepasi pertahanan Pasukan Nafsu yang degil itu. Biar jarak kemenangan kita itu berada di zon selamat, bukan sentiasa di atas urat.

Tambah-tambah dekat nak Raya, penyokong pasukan nafsu semakin bersesak-sesak masuk ke gelanggang. Pekiknya makin menggerunkan. Jangan pula kalian lemah semangat kerananya. Kita pasukan Tuan rumah, harus menang sekurang-kurangnya di gelanggang sendiri.

Namun, kalau sudah masuk pusingan kedua, masih lemah ditinggalkan masa, hubaya hubaya… kamu di ambang kekalahan. Piala Taqwa itu bakal jatuh ke tangan orang lain, iaitu ke tangan Pasukan Nafsu yang memang diketahui tidak kenal dan kenang nilai Piala Taqwa. Ia hanya mahu mengalahkan pasukan kita, ia hanya mahu melihat Piala Taqwa itu tidak berada di tangan kita.

Apakah musim depan kita masih berpeluang untuk masuk gelanggang? Tiada seorang pun yang berani memberikan jawapan, bahkan jurulatih terhandal pun tahu masa yang ada di tangan kita hanyalah sekarang. Masa lalu telah berlalu, masa hadapan tak pasti kesampaian. Dan masa sekarang yang ada di tangan kita, hanya tinggal separuh masa kedua… apakah masih ada ruang untuk berlengah?

“Jibril datang kepadaku dan berkata, ‘Wahai Muhammad, siapa yang menjumpai bulan Ramadhan, namun setelah bulan itu habis dan ia tidak mendapat ampunan, maka jika mati ia masuk Neraka. Semoga Allah menjauhkannya. Katakan: Amin!. Aku pun mengatakan: Amin! “ (HR. Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban dalam Shahihnya)

ABU SAIF @ www.saifulislam.com

Friday, August 27, 2010

Thursday, August 26, 2010

week 8

Salam. Klas Dr. Che Su yg hari jumaat tu maybe bwk ke hari Khamis. Nnt inform blk. TQ.

Report SAT


1.       Title

2.       Objectives

3.       Intro
-          tulis apa yang terlibat dlm experiment hari tu jek..cthnye pasal autoclave, filtration, E.coli etc.

4.       Materials

5.       Procedures
-          Jangan amik procedures kt manual bulat2. Tulis apa yg kita btol2 buat masa experiment hari tu. Pasal swab2 meja pn tls jgk.

6.       Result & observation
       - Buat dalam table
7.       Discussion
-          Based on result & observation

8.       References
 
SUBMISSION DATE: 1 SEPT!!   :)

Iftar Batch-Updates

Assalmualaikum wbt..

Ni adalah updates utk iftar batch:

Tarikh: 31 Ogos 2010 (setelah dikira2 insya Allah ni adalah tarikh yg terbaik-1 sept: iftar ipha, 2 sept: mungkin ramai yg dah balik)

Venue: Laman Surau+ Student Lounge KOP

Menu: Nasi Goreng, Sate, Desserts+ Kurma

Fees: RM8 (tapi akan berkurang sekiranya ada sesiapa yg nk beri sumbangan)

Konsep: Kenduri ( maknanya kita akan tekankan prinsip kerjasama & gotong royong dalam batch- brothers: masak nasi goreng,prepare/ bakar sate- sisters: masak nasi putih, prepare desserts)..

Tentative:

Pagi: Gotong-royong buat bahagian masing2
4pm: Bakar Sate
6.30pm: Prepare tempat iftar
7.18+/- pm: buka puasa
7.45pm: Solat Magrib
8.00pm: tazkirah/ tadarus
8.25pm: Solat Isya' + terawih
9.20pm:Besurai (more????)

Makluman:
*Buat sape2 yg nak bersedekah/ memberi sumbangan amat2 lah dialu2kan (sponsor more/iftar..hehe)
*Diminta semua memberi kerjasama, bantu-membantu agar konsep kenduri kita berjaya serta hubungan silaturrahim antara kita bertambah erat.
*Harap semua dapat menghadirkan diri utk iftar batch kita (insya Allah iftar Ramadan terakhir kita)

-jika sape2 yg idea/cadangan dialu2kan.


Peringatan:

* 1 sept ada kuiz CN, jd skang bleh dh stat study!


Tima Kasih semua.

Wednesday, August 25, 2010

detail kuiz C.nutrition

Assalamua'laikum....

ni detail kuiz C.nutrition:

Topik masuk: DR May Sahaja (note 2-7 kalo x silap..kalo silap tolong betulkan)
Date: 1/9/2010 (hari rabu yg mulia)
Masa: 3.00 p.m
Duration: 30 minutes
Tempat: lecture hall tahun 4 farmasi uiam, kuantan,pahang,malaysia
AFQ:
Bagaimana kuiz tu????.......jawapan: ad 5 mcq (true n false) + 1 short note


sekian, selamat menyambut kemerdekaan yg ke-53 (alhamdulillah).....love Malaysia!

wallahua'lam....assalamua'laikum

Monday, August 23, 2010

Presentation C.nutrtion Esok

Assalamua'laikum..

maybe ad yg terlupe n tak nampak post mengenai presentation c.nutrition yg telah dipost sebelum ni...so,,saye post balik....

ini list da mmg ikut sequencenye oleh sister hidayah...so please take note bile group anda akn start esok or rabu ni...



ni giliran present untuk c.NUTRITION....presentation start 3-5 pm (hari SELASA & RABU)

Each group 30 minutes + Q&A session


August 24th (Tuesday) : Group 1, 2, 5, 6, 7
August 25th (Wednesday) Group 3, 4, 8, 9.


Sekian,,,harap semua take note.....bgtau ahli group masing2..terima kasih...
wallahua'lam

Discussion Report Dosage Design


Discussion:
1.       List out physicochemical properties of paracetamol (refer Martindale)
2.       State function of lactose. Suggest with appropriate reasons, after excipients that may be included in the formulation
3.       Explain the significance of the following step ‘comminution’
4.       List USP & BP range of dissolution media for capsule
5.       Explain a suitable assay for paracetamol
6.       Discuss in vitro dissolution profile of paracetamol in different dissolution media

Sunday, August 22, 2010

Iftar Batch

Assalamualaikum wbt,

Di sini saya ingin memaklumkan iftar batch akan diadakan pada 2 SEPTEMBER (khamis). Klau plan asalnya adalah pada 25 Ogos. Tetapi pada tarikh ni akan diadakan iftar UIA. Jd iftar kita di postpone ke 2 sept, agar persediaan iftar batch ni berjalan dengan lebih lancar dan iftar kita kali ni akan lebih meriah dan ada kelainan kerna insya Allah ni adalah IFTAR TERAKHIR BATCH di bulan RAMADHAN terakhir sebagai undergrad student.Insya ALLAH.

Insya Allah kita juga akan ada hospital attachment pada hari khamis tersebut. Jadi saya amat berharap agar semua dapat memberi kerjasama dan saling bantu-membantu menjayakan iftar batch kita.

Selamat menjalani ibadah puasa dengan sebaik mungkin dan agar kita berjaya dalam membentuk diri utk menjadi seorg mukmin yg sejati, istiqamah apabila berakhirnya latihan/ madrasah ramadhan ini.

Sekian terima kasih. Gudluck utk kuiz2+assignments+reports.

report dd

assalamua'laikum...

untuk report dd, may be ad yg perasan yg dkt whiteboard lab ad tulis just buat Result n Discussion and hantar 2 weeks after practical....

so,, those buat hari selasa antar selasa ni,,those buat hari rabu, hantar rabu ni....hantar kat depan kelas..kumpul byk2...

wallahua'lam

Library & Ramadhan

OPENING HOURS FOR RAMADHAN

Mon-Thurs- 8a.m.-6.30 p.m.(IMC & JHC)

Friday- 8a.m.-6.30 p.m.(IMC & JHC)
*Service break for Friday prayer-12.30-2.30 p.m.

Saturday-9a.m.-2p.m.(IMC), 8a.m.-4p.m.(JHC)

Sunday-8a.m.-5.00p.m.(IMC), Closed(JHC)

Reference =The Official IIUM Library Kuantan Campus Facebook






Saturday, August 21, 2010

pharmacy students must have iPhone or iPod Touch

It's getting to be the 'in' thing for Colleges and Universities. The University of Florida at Gainesville is now requiring incoming pharmacy students for the fall semester to have either an iPhone or an iPod touch.

The student Newspaper, the Alligator, quotes the College of Pharmacy Dean William Riffee saying:

"These are the instruments at the forefront that are developing applications for medical uses by the hundreds. We want our students to become adept at using these mobile devices early on because we see this as the future in pharmacy practice."

The Dean also owns an iPhone so he knows of what he speaks.

In May, the University of Missouri School of Journalism also required the popular Apple devices, saying they would be helpful for recording lectures and other academic uses.

This is obviously a good thing for Apple, and the University thinks it is a good thing for students. It's not so good, however, if you already own a Zune.

Thanks to Billy S. for the tip - http://www.tuaw.com/2009/07/09/university-of-florida-pharmacy-students-must-have-iphone-or-ipod/




Previously, I began adapting my iPod Touch to be used as a medical PDA during my clinical clerkships and beyond. Thus far, the results have been rewarding and are in part supported by the notable rapid spread of iPhones (and a handful of iPod Touches) that I have seen in the workplace among attending physicians, residents, medical students, and even a few nurses. (I chose an iPod Touch instead of an iPhone because of the cost of AT&T phone and data plans and the poor reception of its network in the hospitals where I work; I felt that it would seem unprofessional to not be reachable by cell phone since Tulane medical students are not provided with pagers.) Riding the popularity of the iPhone as a revolutionary device, the iPhone/iTouch platform has attracted a variety of medical resource publishers and software developers that have turned them into indispensable devices. In honor of those people who have made this early stage of my medical career so much easier with the power of knowledge and technology, I would like to list my top 10 medical resources for the iPhone/iTouch and the ways they have empowered me. -

The iPod Touch Medical PDA: Med Student’s Best Friend


DoctorCalc: Medical Apps for the iPhone and iPod touch

Medical Calculator - helps doctors and nurses compute useful formulas and equations.
Normal Lab Values - helps medical professionals interpret test results.
Sedation - supplies procedural sedation and analgesia information.
RSI - provides quick access to the rapid sequence intubation procedure.
Jaundice - helps clinicians apply the AAP guidelines for neonatal hyperbilirubinemia.
Vaccines - shows immunization schedules recommended by the CDC.
Medical Abbreviations - contains 13,000 medical abbreviations.
Lab Unit Converter - converts lab values between USA units and SI units.
Patient Tracker - helps you track information about your patients, including history & physical (H&P) and daily notes.