Sunday, August 30, 2009

Saturday, August 29, 2009

Month full of food

It's Ramadhan. Everyone's talking about Ramadhan in their post. I feel Ramadhan. You feel it too. So let us talk about Ramadhan...together!

A video
Not solely about food
But it's a food for thought
A food you eat
You bought on the street

Food makes your mouths leak
Saliva drops you unable to speak
Because tummies are full of steak

Donation drive for Permata Camar




















-Satu lg program batch y memerlukn kerjasama drpd shbt2..kpd sesiapa y msih lg ingn mndrma..xkira la dlm bntuk wng or brg2(pakaian,mknn etc) bley la brbuat demikian b4 last class untk cti rya.
-Klu bley sebar2kn la prgrm ni ke kuliyah2 len..moga2 prgrm ni brjya..InsyaAllah klu kita sma2 tlong buat kebaikn, Allah akn tlong kita nnt(mgkn Allah akn prmudhkn kita utk hadapi exm y xlama lg)
-Jd, kpd sesiapa y masih ragu2 nk mndrma tkut brkurg hartanya..di sini ada satu hadith y mngglakkn kita bersedekah especially dlm bln ramadhan:

-Said Prophet Muhammad (SAS) "No wealth (of a servant of Allah) is decreased because of charity." (Al-Tirmidhi, Hadith No. 2247).

-InsyaAllah, klu kita ikhlas brsedekah akn brtmbah rezeki kita.

-Sbnrnya rezeki y dtg x smstinya dlm bntuk wang ringgit tp rezeki y akn kita dpt mgkn brbntuk ktenangn dlm hidup,mgkn jg klu dh kwin..rumh tngga amn damai..sbg pljr pla,senang dpt ilmu especially nk dkt exam ni..InsyaAllah Allah akn permudhkan sgla urusn kita.

-Akhirul kalam, sy ajak diri sy dn shbt2 sume utk bnykkn sedekah dlm bln rmadhan ni..moga2 Allah akn trima amaln kita sbg amln soleh utk dibwa berjmpa dngnNYA nnt..Ameen



Grouping for tadarus Al-quran(brothers)

  • So, gr leader brtnggjwb utk buat tadarus tu..klu gr leader xbuat..mgkn lupa ke,ank2 buah bley la peringtkan..

  • Klu bley hbskn 1 juz tu sblum cti raya..bnyk masa lg..InsyaAllah ada keberkatannya.

  • Hopefully, program dpt berjln ye..

Friday, August 28, 2009

Bila manusia lantang bersuara...

Email yang aku baru terima:

"Komentar Rentetan kekecohan yang berlaku dalam isu sebatan Kartika Sari Dewi Shukarno, Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) memandang serius perkara tersebut kerana ia telah menjejaskan reputasi Mahkamah Syariah, Jabatan Agama Islam dan pihak-pihak berkaitan.

PGSM dengan ini menyatakan pendirian dan mengeluarkan kenyataan seperti berikut:

PGSM kesal dengan apa yang berlaku kerana akhir-akhir ini menampakkan unsur campur tangan pihak kerajaan dalam proses kehakiman di negara ini terutama kehakiman syariah semakin menjadi-jadi.

Bermula dengan unsur campur tangan kabinet dalam menentukan agama anak pasangan yang memeluk Islam dan terbaru dalam isu sebatan Kartika Sari. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku dalam era 1Malaysia, Pencapaian Didahulukan, Rakyat Diutamakan.

Campur tangan kerajaan dalam sistem pentadbiran kehakiman syariah perlu ditamatkan segera. Persoalan timbul, mengapa menteri-menteri kerajaan terlalu gemar memberikan komen terhadap kes-kes di Mahkamah Syariah sedangkan terdapat kes-kes di Mahkamah Sivil yang lagi teruk dan dangkal.

Sebelum ini terdapat kes di Mahkamah Sivil ada seorang hakim yang memutuskan bahawa dia sendiri yang akan menghukum pesalah, tetapi kes tersebut tidak pula dipolemikkan, dan tidak ada pula menteri yang memberikan komen.

Pihak kerajaan termasuk menteri-menteri wanita Islam tidak sepatutnya memberikan komen terhadap hukuman yang telah dijatuhkan oleh hakim Mahkamah Syariah.

Ia suatu tindakan biadap mencabar, mempertikaikan dan menghina keputusan yang telah dibuat oleh mahkamah. Sebarang ketidakpuasan hati dengan keputusan Mahkamah hendaklah dibuat melalui tatacara dan prosedur yang telah ditetapkan oleh undang-undang.

Penghakiman yang dibuat oleh Hakim Abdul Rahman Yunus adalah atas dasar menjalankan tugasnya berdasarkan undang-undang sedia ada, dan atas dasar melaksanakan undang-undang yang telah diluluskan oleh kerajaan.

Menurut peruntukan Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan dibaca bersama Seksyen 4 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Pindaan) 1987, mahkamah mempunyai bidang kuasa menjatuhkan hukuman ke atas pesalah yang melakukan kesalahan meminum minuman yang memabukkan, iaitu dengan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak lebih 3 tahun dan disebat tidak melebihi 6 sebatan.

Kerajaan sepatutnya memberi perhatian dan menumpukan usaha ke arah memperbaiki infrastruktur, pentadbiran dan proses pelaksanaan Penghakiman Mahkamah Syariah, seperti ketiadaan tukang sebat Syariah, ketiadaan penjara khusus untuk menempatkan pesalah Syariah, ketiadaan panel rayuan di beberapa buah negeri dan sebagainya.

Telah 52 tahun negara merdeka dan telah 52 tahun Perlembagaan Persekutuan wujud, namun perkara-perkara ini tidak diberi perhatian oleh kerajaan.

Mahkamah Syariah dianaktirikan sedangkan Mahkamah Syariah adalah tempat di mana orang Islam yang sebahagiannya mengundi kerajaan semasa pilihanraya, berurusan dan mengadu masalah rumahtanga, harta dan lain-lain.

Masalah ketiadaan tukang sebat bukanlah suatu isu yang besar kerana kerajaan boleh melatih tukang sebat sivil untuk melaksanakan sebat menurut syariah.

Kartika Sari adalah sebahagian masyarakat Islam yang menjadi mangsa akibat sikap anak tiri dan sikap kerajaan yang tidak sensitif dan tidak boleh dijangka terhadap kehendak dan keperluan masyarakat Islam di negara ini.

Kerajaan perlu mengambil tindakan drastik dan segera, dengan memberi penjelasan kepada masyakarat bahawa:

Hukuman yang dijatuhkan ini adalah masih rendah berbanding hukuman sebenarnya menurut Hukum Syarak yang mana pesalah boleh dijatuhkan hukuman sehingga 40 sebatan hingga 80 sebatan sebagaimana yang pernah dilakukan oleh Rasulullah SAW dan sahabat-sahabat.

Dalam Islam tidak ada beza antara pesalah lelaki dan wanita. Hak dan tanggungan mereka apabila melakukan kesalahan Syarak adalah sama di sisi Hukum Syarak dan di sisi Tuhan.

Golongan aktivitis wanita lantang memperjuangkan hak dan keistimewaan wanita dan kesamarataan taraf antara lelaki dan wanita. Mengapa dalam isu ini hendak dibezakan pula taraf antara lelaki dan wanita dari segi pelaksanaan hukuman jenayah?

Pelaksanaan hukuman sebat menurut undang-undang Syariah amat berbeza dengan pelaksanaan hukuman sebat menurut undang-undang Sivil.

Enam kali sebatan menurut syariah tidak sama dengan hatta satu sebatan menurut undang-undang sivil. Alat sebatan yang digunakan untuk kes syariah hendaklah diperbuat dari rotan atau ranting kecil yang tiada ruas atau buku dan panjangnya tidak melebihi 1.22 meter dan tebalnya tidak melebihi 1.25 sentimeter.

Kalau pesalah itu hamil, hukuman itu hendaklah dilaksanakan selepas dua bulan dia melahirkan anaknya. Pesalah hendaklah diperiksa tahap kesihatannya oleh pegawai kesihatan kerajaan. Hukuman sebat itu hendaklah dengan kehadiran pegawai perubatan kerajaan.

Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit. Pesalah lelaki disebat berdiri, manakala perempuan dalam keadaan duduk. Sebatan hendaklah dijalankan dengan kekuatan sederhana iaitu tukang sebat itu tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala supaya tidak melukakan kulit pesalah.

Pegawai perubatan kerajaan akan memperakukan sama ada pesalah itu masih boleh menerima sebatan atau ditangguhkan untuk baki sebatan.


Artikel ini diterbitkan daripada kenyataan media Musa Awang, timbalan presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)"

See, nak jalankan hukum Allah punyalah banyak rintangan. Habis semua nak dipolitikkan. Sudah jelas lagi bersuluh kesalahan seseorang masih nak ditegakkan apa yang salah. Bila pulak kes ni jadi masalah diskriminasi wanita pun aku tak tahu. Tulah, semua ade hak bersuara, sampai hak Allah pun nak dipertikaikan. Tu belum hukum hudud lagi tu.

Invigilator MidSem Exam

Download : http://pharmacy.iiu.edu.my/en/component/remository/Students/Timetable/examination-timetable/Mid-Sem-1-Exam-0910-Invigilator/

Intervention

Oleh kerana permintaan dan keselamatan, maka post video sebelum ni terpaksa dipadamkan. Kepada sape2 yg nk tgk video tu balik, boleh search je kat youtube tu sendiri. Ape2 pun, terima kasih dan tahniah kepada pengepos kerana mencuba..

Thursday, August 27, 2009

Timetable Exam





Reminder : Assignment INSULIN

Refer - http://iiumrx6th.blogspot.com/2009/07/biotechs-assignment.html

Topic : Insulin

Subtopics :
-Diabetes mellitus
-Insulin molecule
-Insulin receptor and signal transduction
-Insulin production
-Production of human insulin by recombinant DNA technology
-Formulation

All students who are taking biotech course must submit the assignment entitled ‘INSULIN’ with all the required subtopics as listed above individually.

The assignment has to be submitted before the middle semester I (2008/2009) or 28/8/09.

The assignment should be prepared from the reading materials (book, journals).

Format? No format for the assignment as long as you submit it. Thank you.

If korang dah siap & nak hantar esok, letak je kat depan kt white board @ kerusi dpn sekali sebelum pukul 3 la kalau boleh.... if xsiap lagi, hantar hari isnin pun boleh sebab dia kata before midsem exam...

Timetable Exam

Tuesday (1/9/09)

9.00 – 10.30 a.m. PHM 3113 Islamic Input in Pharmacy (Exam Hall 1)

2.30 – 4.00 p.m. PHM 3172 Biopharmaceuticals (Exam Hall 2)

Wednesday (2/9/09)

9.00 – 10.30 a.m. PHM 3142 Pharmacy Practice III (Exam Hall 2)

Thursday (3/9/09)

11.30 – 1.00 p.m. PHM 3133 Dosage Design I (Exam Hall 1)

Friday (4/9/09)

2.30 – 3.30 p.m. PHM 3123 Pharmacokinetics & Biopharmaceutics (Exam Hall 2)

Saturday (5/9/09)

2.00 – 3.00 p.m. PHM 3162 Musculoskeletal System (Exam Hall 2)

Sunday (6/9/09)

9.00 – 11.00 a.m. PHM 3162 Musculoskeletal System – OSPE (Dissection Hall, KOM)

Tuesday (8/9/09)

11.30 – 12.30 p.m. PHM 3153 Clinical Pharmacy 1 (Exam Hall 1)

Wednesday (9/9/09)

2.00 – 3.40 p.m. MCQ – PHM3123, PHM 3133, PHM 3142, PHM 3162, PHM 3172 (Exam Hall 2)

Grouping Practical P.K.


MYIIUM

please check status subject2 yg korang amik this semester :
http://my.iium.edu.my/portal/page/portal/myportal_main


kalau ade lebih atau kurang subjek, please go to office to correct it.. Thank you.

p/s- perlu print ke x ek utk midsem??

Tuesday, August 25, 2009

Timetable exam

assalamualaikum,

InysAllah kita akan buat perbincangan mengenai jadual exam esk pada kul 10 am atau bila ada kita ada je masa kosong. lagi cepat buat keputusan teramat lah bagus.Syarat utama untuk ubah jadual xm adalah tak clash dgn repeated subjek.

Jadi diminta semua beri kerjasama untuk kesejahteraan bersama.

Harap semua dpt dtg kelas. Jangan ponteng.

Selamat Berpuasa d bulan Ramadan. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-52.
Gud luck in Exam.

Monday, August 24, 2009

Task for Brothers


Please get the question from salihin @ at class's desktop.

Saturday, August 22, 2009

Friday, August 21, 2009

tentative utk dosage design visit

8.00 am – gather at KOP

8.05 am - ready to depart to palm oil manufacture at Bukit Sagu

9.00 am – arrive at manufacture site

9.15 am – tour around factory site (group 1) and briefing by representative of factory (group 2)

– tour around factory site (group 2) and briefing by representative of factory (group 1)

12.15 am – gather at briefing room

12.20 am – Q&A session

12.50 am - photography and token of appreciation session

1.00 pm – depart back to UIA

1.30 – arrive at UIA



ni senarai nama GROUP 1




















ni senarai nama GROUP 2


Visit Dosage Design Esok!

Assalamualaikum..

Esok (Sabtu), batch kita akan membuat lawatan ke sebuah kilang kelapa sawit Bukit Sagu, Kuantan. Lawatan ini adalah MANDATORI kepada semua pelajar yang mengambil subjek Dosage Design 1 semester ini. Tetapi, sesiapa yang tidak dapat hadirkan diri esok diminta menghubungi Program Manager, Aizuddin Roszali (014-8389059).

Butir-butir lawatan adalah seperti berikut :
1)Berkumpul di depan KOP pada pukul 8pagi.
2)Pakaian formal (brothers tuck in + tie)

Lawatan ke dalam kilang akan dibuat 2 kumpulan : Kumpulan 1 (no 1-44) dalam list name kelas dan Kumpulan 2 (no 45-88).

Kumpulan 1 akan masuk melawat dahulu sementara kumpulan 2 akan diberi briefing oleh pihak kilang. Kemudian, kumpulan 2 akan masuk dan kumpulan 1 pula akan diberi briefing.

Insyaallh, lawatan akan berakhir pada pukul 1.30 tengahari.

Akhir kata, SELAMAT BERPUASA

Wednesday, August 19, 2009

pHarm pRac aTtaChmEnT [Hosp Kemaman/180809]

[dipostkan atas permintaan Shamel~ hihi]

gambo-gambi ktorg time wat inpatient attachment di Hosp Kemaman semalam... sampai arround 2pm, slt and mkn, then briefing start arround 2.30pm and finish before 4pm [sbb tu la ade org2 tu sempat g jln2+mkn pizza -_-]

"Kerja Itu Satu Ibadah"

O_~

tatau la acting as a pharmacist or patient[shamel yg memakai lab coat berada di luar pharmacy]

obat-obatan...

Glass Door Refrigerator or peti ais...

Prepacking Room [iye ke??? -_-]

shamel + errr [ape name tempat nih]

huda + cie [tatau la depa wat pa tu]

piece from kanak-kanak riang a.k.a Shamel...

tekun mendengar penerangan except tiga org itu -_-

sisters in the mask ^_~

Shamel: eh korg2 wat mcm ni... [tidak ku pahami keadaan itu hihoo~]

ignore the blue one, focus yg kiri itu hoho~

and again~~ huhu

cie+aida...

our group without aida...

without fadhlan...

siapakah??? hoho~
haaa penat nye nak upload gamba ni shamel... -_- blanje mkn pizza! zzzzzz~