Thursday, March 31, 2011

Wednesday, March 30, 2011

Exam Invigilators

http://pharmacy.iium.edu.my/v3/link/onlineservices/download/func-startdown/25/

download jgn tak download!

CBL Phenobarbitone



CBL Phenytoin






Untuk yg ambil AICA, Sensory, CNS, endo

Assalamualaikum,

ada sedikit perubahan untuk paper AICA n Sensory, perubahan adalah seperti berikut:


Sensory: 5/4/2011:2.30pm

AICA:8/4/2011: 3pm

osce (CNS +endo) : 6/4/2011: 2.30pm

Gudluck semua!

Monday, March 28, 2011

application to resit examination

Salam..

K. Syarina bgtau, kepada sape2 yang nak resit paper tyme short sem nie, kena isi form "application to resit examination".. patot g ambek sdiri kat OSC, tp K. Syarina da tulung ambekkan.. Regarding form tu:

1. Satu paper, kena bayar RM 100. 2 paper, RM 200...
2. Submit form tu ade 2 choice, either:
a. b4 balik kg sem nie.
b. after result sem nie kluar.
3. sape2 yg x tau status bleh resit ke tak (sbb confius nga statement 45 ke bawah, kena repeat whole sem kan), pergi jumpa CC subject tu, and tanye dirng sal status korang, bleh amek ke tak.
4. nak detail agi, kat blakang form tu ade. Nanti, tgk2 laa..

Xde scanner nak scan.. Nanti, form tu, bro leh amek nga aku and sister amek nga poora..
Trimas~

JADUAL EXAM, ADE PERUBAHAN!!



sALAM....
Jadual exam ade perubahan!

Admin & Management tukar ke 15/4 (Jumaat)

Pharmaceutical Care tukar ke 8/4 ( Jumaat)

Final Timetable Alert!!!

atas permintaan ramai..k.wan telah terbuka hati untuk membenarkan pertukaran papar AICA and sensory...jd beberapa perubahan timetable telah berlaku..antaranya...
i) AICA tukar ke 8hb (ganti sensory)
ii) Sensory tukar ke 5hb (ganti AICA)
iii) OSPE tukar ke 6hb (sbb dr.abu yang request)
iv) OSPE ade CNS sekali (5 stations)

disebabkan timetable lame telah dihantar ke anr...jd seat number pun org anr dh ttpkan...
jd untuk seat number AICA n sensory masih same cume tarikh dh berubah..
minta perhatian ye...tarikh yang akn keluar untuk sensory n paper AICA dlm slip exam anda2 semua dh xvalid...sile alert denagn perubahan diatas..dan mintak tlg sebar2kn..

saye dan k.wan xkan bertanggungjawab sekiranye ade antara individu2 yang terlibat dgn papar2 diatas tercicir...
timetable baru akn keluar esok dan k.wan akn tampal kat board kelas..jd lg sekali minta alert semua

(copy & paste from rx7th blog)

lagi satu info, suraya (edu ipha) ckp kemungkinan mdm rohani pon nk tkar mase utk pharm care and admins, tp bnde ni xsure lg..papehal pon, tgk jadual esk cane...
sekian~

[TOXICOLOGY]LIST OF TOPICS

LECTURE NO

LIST OF TOPICS

SOFTCOPY

HARDCOPY

1

INTRODUCTION TO CLINICAL TOXICOLOGY

-

2

EPIDEMIOLOGY OF POISONING

3

4

DIAGNOSTIC TOXIC SYNDROMES

-

5

VENOMOUS ORGANISMS

-

6

VENOMOUS SNAKES

-

7

POISONOUS PLANTS

-

8

MANAGEMENT OF POISONING +

POISONING IN CHILDREN AND ELDERLY

-

9

POISON CENTER

-

10

DRUG ADDICTION IN THE COMMUNITY

-

11

IMPORTANT ASPECTS IN DRUG ADDICTION

-

Sunday, March 27, 2011

Pasal gambar untuk award AGD jap..

Kepada sister yang nama nya tersenarai kat bawah ni, sila bagi (by hand @ emel) gambar anda kat iqa alias secepat mungkin ye..

AMALINA BINTI AMRI

FATHIYAH BINTI ALI

HANISAH BINTI KAMARUDDIN

KHADIJAH BINTI WAN HASBULLAH

MARDHIYYAH BT MOHD ZULKIFLEE

NADIAH BTE MOHAMED KHAZIN

NIK EZMIZA BINTI NIK ABD RAHIM

NURUL ISLAH BT MUZAKIR

NURUL SYAZWANI BINTI ISMAIL

NURULHUDA BINTI HARON

NUSAIBAH FARHANI BINTI WAHID

RAIHAN BINTI RAMIZAN

SITI BAIZURA BINTI WAN CHEK


thank you... =)


Status AVANDIA® (ROSIGLITAZONE)

Senate Finance Committee, Amerika Syarikat telah mengeluarkan laporan terkini membangkitkan semula isu mengenai risiko kejadian serangan jantung yang berkait dengan penggunaan Avandia® (rosiglitazone). Rosiglitazone digunakan dalam rawatan penyakit diabetes mellitus di samping diet dan senaman. Ianya bertindak untuk meningkatkan sensitiviti sel-sel terhadap insulin, dan seterusnya mengawal kandungan gula di dalam darah.

Sehingga kini, Kementerian Kesihatan Malaysia melalui badan regulatorinya iaitu Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah mendaftarkan sebanyak 11 produk seperti berikut:

- Avandia® (rosiglitazone) dalam 3 kekuatan: 2mg, 4mg dan 8mg

- Avandamet® (kombinasi rosiglitazone/metformin) dalam 5 kekuatan kombinasi: 1mg/500mg, 2mg/500mg, 4mg/500mg, 2mg/1,000mg, 4mg/1,000mg

- Avandaryl® (kombinasi rosiglitazone/glimipride dalam 3 kekuatan kombinasi: 4mg/1mg, 4mg/2mg dan 4mg/4mg.

Melalui notifikasinya pada Ogos 2007, pihak USFDA juga telah mengemaskini sekali lagi sisip bungkusan produk yang mengandungi rosiglitazone dengan memperkukuhkan maklumat di bahagian amaran dan kontraindikasi dengan kenyataan bahawa penggunaan rosiglitazone boleh menyebabkan/menerukkan kegagalan jantung, kontraindikasi pada pesakit yang telah disahkan

mengidap kegagalan jantung yang diklasifikasikan sebagai kelas III (mendapat simptom serangan jantung dengan aktiviti harian biasa, tiada serangan ketika berehat) dan kelas IV (serangan jantung berlaku walaupun ketika berehat) oleh New York Heart Association. Selain itu, USFDA juga mengarahkan agar pemonitoran secara terperinci dilakukan kepada pesakit yang dimulakan dengan terapi rosiglitazone dan sekiranya terdapat tanda-tanda atau simptom kegagalan jantung, pengurusan rawatan kegagalan jantung yang sesuai perlu dimulakan dan pemberhentian atau pengurangan dos rosiglitazone perlu dipertimbangkan.

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah

Kementerian Kesihatan Malaysia

23 Februari 2010