Thursday, February 26, 2009

They're Coming!!

Ok buat kamu yang masih belom maklum, students pharmacy dari Cyberjaya University College of Medical Sciences atau CUCMS akan menziarahi kita pada minggu hadapan, hari Sabtu bersamaan 7 Mac. Ingat lagi tak bagaimana mereka menyambut kita?


Kita ingatkan program ni santai2 je. Tapi mereka menyambut dengan..boleh dikatakan grand. Sebab siap dengan dean dan lecturers. Pakai pon smart2.

Mereka hidangkan makanan yang lazat2. Dalam pinggan ala2 buffet. Lunch dan tea break. Sedap sungguh. Lagi mengenyangkan.


Ingat lagi tak..setiap seorang dapat souvenirs dalam paper bag kaler ungu.

Dan yang buat kita terharu adalah..mereka hantar kita sampai ke bas ketika mahu pulang. Betapa peramahnya.

Jadi, aku tahu ramai yang merancang untuk balik pada minggu hadapan. Siapa tidak mahu. Cuti 3 hari kan. Atau...mungkin 4?! Tapi, aku berharap kamu dapat tangguhkan cuti kamu dulu untuk sama2 dalam program reception ini, menyambut dan meraikan kedatangan mereka. Hanya ini sahaja masa yang mereka ada dan terluang untuk bersama-sama kita. Tentu kita tidak sanggup membiarkan mereka disambut ala kadar, tanpa kemeriahan dari batch kita kan? Kita mahu menyambut mereka sebagaimana mereka menyambut kita. Atau mungkin lebih baik.

Jadi aku menyeru, berharap kamu dapat bersama rakan2, hadir pada majlis atau program itu nanti. Dari pukul 7.30 pagi hingga pukul 1 tengah hari, hari sabtu minggu hadapan. Boleh kan? Segala kerjasama kamu, amat kami hargai. Terima kasih.

Support IPhA




Drugs Exhibition

Recycling Campaign

Seminar on ‘Early Marriage’

Let’s together support all IPhA activities. May Allah bless us for every sincere action.

Tuesday, February 24, 2009

Manusia yg semakin gila dan pelik...

If anyone read last week's Star newspaper (sorry x ingat hari ape...), there was an article, a very disturbing article that questioned how brainless homosapiens may become these days. I taken this article from bbc news...

Two-year-old Indian 'marries dog'


A two-year-old boy has been "married" to a dog in eastern India to "ward off evil spirits and bad luck".

The "marriage" took place in a village in Jajpur district on Monday.

The "groom", Sagula Munda, was taken to the house of the dog, called Jyoti, in a highly decorated rickshaw and priests solemnised the ceremony.

The boy's father said such "marriages" were a tradition and would help ease the bad omen of the tooth rooted in Sagula's upper gum.


(The "bride" and the baby groom)

Tribal deity

The "marriage" was in the tribal-dominated Patarpur village.

Like in every Hindu marriage, the priests chanted Sankrit prayers and hymns and there was an accompanying feast.

The boy's father, Sanrumula Munda, said of the wedding: "Tribals not only in this state but also in neighbouring Chhattisgarh and Jharkhand, observe such practices to keep the evil spirits away."

Arranging "marriages" with dogs kept children protected from ghosts and bad luck, he said.

The parents of Sagula and other local people consider the biological tooth defect a bad omen both for the family and neighbours.

The "bride's" father, Parakrama Munda, said: "This is just a ceremony to please the tribal deity - in the great epic Mahabharat a dog helped the Pandavas reach heaven."

He said it was a superstition, like wearing a stone or a talisman.

One attending resident, Dushmant Rout, said the "bride" had spent a few hours at the "groom's" house "but not inside the room... she stayed on the verandah".

Hmm...buzzing bee heard lots of nonsense things that human do to avoid bad karma, but marrying your child to a dog...thats even crazier...Ntah la...Bukan ke manusia mempunyai akal yg mampu berfikir logik? Pelik...pelik

Make war a crime - The least we can do


vote ==> here
*credited to the KLFCW

Photos Industrial Visit

Tempat telah dilawati bersama :

1)Inabah 1 Kuala Nerang, Kedah

2)Rumah Razak (Kedah)

3)Rumah Fathiyah Ali (Kedah)

4)Rumah Khadijah WH (Penang)

5)Pekan Rabu, Kedah

6)UUM Village (Kedah) & Anggerik Lodging (Penang)

7)Darulaman Homeopathic Laboratories (Kedah)

8)Komtar & Padang Kota, Penang

9) Natural Healing factory (KL)

Lecturers : Dr. Kausar & Bro. Rusdi

Students : 38 students (should be 40 actually) <26>

Total = 40 people


These are some photos taken during the visit. All pics (785 keping, 676 Mb for Day 1, Day 2 & Day 3) ada kat Komp. LH. Thanks to Razak, Fathiyah & Khadijah ajak pergi rumah. Susah jer sediakan makanan. Insyaallah hubungan kita berkekalan selama-lamanya…. Kepada semua, jangan lupa hantar report industrial visit.


p/s- shamel, nanti buatla video…. =) Sayangi Kulliyyah of Pharmacy,IIUM.




Gambar2 lain akan diupload kat flickr.(CLICK HERE)

Ini adalah IKLAN. =P

Terbaru :

boikot...sementarakah???

ms pegi koop kom td, sewaktu hendak membayar utk brg yg dbeli, ku terlihat seorg hamba ALLAH sudah selesai membeli sekotak air berjenama MILO

hati tersentap, sedih, geram! xsampaikah laungan boikot kpdnya?? sedangkn dia dikelilingi oleh satu komuniti besar yg telah beresolusi utk memboikot, derma n doa demi membantu saudara2 seIslam kite di PALESTIN. ya ALLAH...sedihnya...sdgkan begitu, bgmanakah dgn individu2 di luar komuniti ini???

mungkin bg mereka yg xkesah, laungan itu hanya sementara, boikot hanya sementara...penderitaan saudara2 kite di PALESTIN hanya sementarakah???

penah sekali kutanye pd kakak koop, kenape xtarik balik brg2 jenama boikot ni? jawabnye, susahlah dik, ni supplier utama, kalau tarik, xde brg nk jual dah...

buat pengetahuan semua, mungkin ade yg dh berzaman x pegi koop, koop UIA kite nih masih terdapat berlambak-lambak brg2 jenama boikot. bile2 ms sje apabile kite menjejakkan kaki di koop, kite mungkin terpedaya dgn bisikan syaitan durjana agar membeli brg2 boikot tu. sape yg xterliur tgk kitkat, milo, chipsmore, etc etc...YA ALLAH, lindungilah kami dr bisikan syaitan yg direjam...YA ALLAH, titipkanlah kesedaran dlm hati mereka yg masih alpa, YA ALLAH, SELAMATKANLAH SAUDARA2 KAMI DI PALESTIN SANA...

harapanku agar isu PALESTIN ni xterkubur begitu sje di UIA tercinta ni, harapanku agar dpt dilaungkan sentiasa, agar mereka yg alpa ni akan sedar akhirnya, bahawa isu PALESTIN bukan sementara, penderitaan mereka bukan sementara, dan tanggungjawab kita utk membantu mereka BUKAN SEMENTARA!!

Friday, February 20, 2009

Pesanan Sufi

Ok pesanan Bro Sufian sebenarnya. Untuk mendapatkan report yang baek, markah yang mantap, ikot la 10 pesanannya:

  1. Sign attendance. Mungkin sbb kadang2 ade yang balik awal maka tidaklah mereka tanda kehadiran.
  2. Dalam report tu, wujudkan la skali nama2 ahli kumpulan. Ini kerja kumpulan, haruslah nama ramai2 kan.
  3. Haa..submit pon diminta ikot group. Sebab? Nanti senang die refer and compare discussion dan data. Supaya tiada unsur2 penipuan. Lagi satu, untuk elakkan tekanan padanya. Kalau tertekan, semakan pon tak cermat.
  4. Abstract. Ramai tak sedar. Ini penting. Half page sahaja, ayat dalam past tense, ceritakan apa yang kamu telah buat, what have been observed. Method dan conclusion utk abstract tu, summarise supaya tampak ringkas tp padat.
  5. Dalam intro pulak, include theory, hypothesis. Harus specific lagi satu. Let say kalau kamu guna corn oil, nyatakan corn oil, bukan vegetable oil. Brand product juga boleh ditambah.
  6. Method atau Procedure. Haa...guna past tense dan ayat pasif. Contoh; The homogeniser was set at low speed.., Phase separation was observed after.... and bla bla bla.
  7. Calculation. Physical Pharmacy ni kan banyak calculation. Jadi, include segala bagai jalan kira dan formula kamu dengan detail. Biar puas hati pemeriksa.
  8. Present data kamu dalam bentuk table yang berlabel. Letak caption di bawahnya. Contoh; Table 1: Phase separation for emulsion. Unit pastikan ada. Let say kalau length (m), Force (Newton) etc..
  9. Discussion? Hmm..bukan mengulang intro. Tapi ini adalah ulasan data kamu. Analisis dan kaitkan dengan teori.
  10. Conclusion..lebih senang kalau kamu buat dalam bntuk point, 1, 2, 3... Conclusion selalunya menjawab hipotesis kamu. Senang bukan?

Amanat terakhir? Jangan panjang sangat. Ini aku tak faham. Request amatlah banyak tapi report jgn panjang2?? Phewh..sabar!!

Tentative Industrial Trip

KEDAH

PENANG

KL


TENTATIVE SCHEDULE FOR INDUSTRIAL PHARMACY AND REGULATION (PHM 2292) EDUCATIONAL VISIT TO KEDAH AND PENANG ON 21ST - 23RD FEBRUARY 2009.

FRIDAY, 20.2.2009

11.45 PM Departure from IIUM Kuantan Campus to Kedah.

SATURDAY, 21.2.2009

11.30 AM – Arrival at Kedah.

12.00 PM – Lunch at Alor Setar.

02.00 PM – Courtesy visit to Private Rehabilitation Centre in Kuala Nerang, Kedah.

06.00 PM – Arrival at Jitra and overnight at UUM Village in Jitra, Kedah.

SUNDAY, 22.2.2009

09.00 AM – Departure to Darulaman Homeopathic Laboratories.

10.00 AM – Main visit 1: Arrival at Darulaman Homeopathic Laboratories in Jitra. Educational visit to monitor the manufacturing process of herbal and traditional products.

01.00 PM – Departure from Kedah to Penang

04.00 PM – Arrival at Penang. Visit to attractive places in Penang.

11.00 PM – Arrival and overnight at Anggerik Lodging, Penang.

MONDAY, 23.2.2009

08.00 AM – Departure from accomodation in Penang to Kuala Lumpur.

02.30 PM – Main visit 2: Natural Healing factory

06.00 PM – Return to IIUM Kuantan campus.

11.30 PM – Arrival at IIUM Kuantan.

Task we need to do : DOWNLOAD HERE

p/s- bas dah gerak pkl 12. harap semua dtg awal.

bersabarlah...

alhamdulillah...kite sume dh seminggu abis xm. blum reda penin2 kite, blum cukup qada tido, kite dh di'surprise'kn ngan jawapan2 bocor oleh sebhgn lecturer kite. bg yg rase2 jwpn yg dtulis mase xm ari tu menepati kehendak pemeriksa, Alhamdulillah, bersyukurlah...bg yg rase cm dh kantoi jwb syok sendri tu, bersabarlah...jgn stress sgt, nnt kna duodenitis plak, naya je...

td bace shout, ade timbulkn pasal notes. pasal ni, hanye org yg penah jd comte photostat je yg paham perasaan bile ade org condemn, xpueh ati, xdpt notes, lmbt dpt notes, photostt terbalikla, gamba kecik la... kite ni sume kn manusia, xde yg perfect. klu lmbt dpt notes, bersabarlah...mgkn comte photostt bz sket ke, rmi org kt kdai photostt tu, mesin photostt rosak ke...toleransi penting dlm perkara ni...

kpd comte photostt, bersabarlah...klu nk puaskan hati manusia ni mmg tak termampu. jd buatlah kerana ALLAH, moga2 ALLAH permudahkn urusan kite...tp, bg sy, psl notes skg ni, Alhamdulillah, xde masalah...comte photostt semakin cekap menghandle psl notes, syabas diucapkan :)

actually, byk lg aplikasi sabar dlm kehidupan seharian kite sbg pelajar ni, cth lain, bersabarlah ble lecturer ulang ajar topic yg same, anggaplah sbg revision, klu xphm time study sorg2 tu, time ni la nk tye pd lecturer (tp xde org tye pon...termasukla yg menulis ni, huhu...sume dh phm agaknye...)

lg cth, bersabarlah ble soalan xm susah (gler), tu mgkn tanda kite kurg bersedia atau study last minute, silap sape? kite jugak...

ok, sebenarnye nk kongsi perkara ttg sabar ni, memetik petikan dlm majalah i bil. 76 Feb 2009 pg.18:

"sabar itu terbhg kpd 3:
1. bersabar dlm menjlnkn ketaat kpd ALLAH
2. bersabar utk melakukan hal2 yg diharamkanNYA
3. bersabar dlm menghadapi takdir2 ALLAH (eg: kematian)

KEDUDUKAN SABAR DLM IMAN LAKSANA KEPALA BAGI SELURUH TUBUH

ketahuilah sesungguhnya cubaan yg menimpa kite pd hari ini, samada yg berupa harta benda, kehilangan jiwa saudara yg tercinta, kehilangan tpt tinggal, atau kekurangan bahan mknn, itu sume JAUH LEBIH RINGAN berbanding cubaan yg dialami oleh para salafush shalih dan para ulama pembela agama tauhid di masa silam. mereka disakiti, diperangi, didustakan, dituduh yg bukan2, bahkan ade yg dipulaukn. ade yg ditimpa kemiskinan harta, bahkan ade yg meninggal di dlm penjara, namun sama sekali itu semua tidaklah menggoyahkan keimanan mereka."

pjg lg artikel ni sebenarnye, klu n ktau lbh lanjut bolela bce majalah i edisi feb 2009. byk info yg bermanfaat bole kite dpt.

BERSABARLAH...

Wednesday, February 18, 2009

INDUSTRIAL PHARM N REG ASSG OUTLINE:

1. Introduction-explain briefly about the herb

2. Product specification:
a) product description
-indication, dosage form, significant, parameter(eg:polyphenol content should be 10%, if more than that …..)
b) product safety-moisture content, heavy metal content, microbial content
c) product efficacy-concentration, type of tablet (eg:modified release), adverse effects
d) packaging
e)shelf life
f)storage conditions
- API, finished product

3. Production system-equipment, excipient, procedures, clean room specification

4. QC n QA-maintaining product within product specification, more detail on product safety

5. Clinical trials- supporting activities, claims

6. Conclusion

7. References

**can add ur own points, follow dr kausar format, submit on 2nd MARCH 2009 =)
**source=dr Maryanto

IPHA Website


Just want to promote our new IIUM Pharmacy Students' Society website : CLICK HERE

Tuesday, February 17, 2009

Format report pharmacognosy - caffeine

menurut Dr. Maryanto, format adalah seperti berikut:

Objective
Introduction:
- what is caffeine
- compound in tea
- theory of extraction & chromatography
Procedure
Result & discussion :
- Data
- Calculation
- Concentration
- caffeine contain in tea
- compare with actual amount in tea, if less state why
Conclusion
Reference

*result HPLC x dapat lagi sebab lab assistant tak jumpa
*report industry x tau lg bile kne hantar sbb Dr muhamad takde kat bilik
*Pharmacog assigment pun Dr. Retno takde kat bilik
So esok aku pegi cari mereka lagi

IPHABowlFest@ '09!!


ni sedikit gambar kite yg ade di hari itu..sesape yg takde jgn lah marah haha...

Monday, February 16, 2009

Adaptasi Islam di kalangan yahudi 5

Selepas keluaran yang lepas, dengan ini saya ingin merumuskan apa yang sepatutnya kita tahu dan perlu kita amalkan.

1- Banyakkan makan makanan yang mengandungi khasiat daripada kacang, kismis, dan badam.
2- Amalkan makan ikan kerana tinggi kandungan omega 3.
3- Pertumbuhan dan perkembangan otak boleh dibentuk semenjak bayi di dalam kandungan.
4- Ibadah penting untuk ketenangan saraf otak.
5- Amalkan sunnah dan kehidupan seharian hanya berlandaskan Islam.

Semoga kita dapat mengambil iktibar dan mengamalkan apa yang sepatutnya. Marilah kita sama-sama membina generasi yang mantap dari setiap aspek fizikal dan mental supaya kita tidak kalah dalam berjuang.

Sunday, February 15, 2009

Survey Analysis

Survey 1

Title : Reason of entering the blog

Time conducted : A few days before the midsem exam

Result :

Conclusion : Most of us entered this blog to see the latest timetable and other updated program. The timetable is monitored by our beloved class rep. & assistant class. rep. Insyaallah, we will maintain this services. Thanks a lot to mat & amal for their concern. Keep up the good work! May Allah bless you with your sincerity to help us.



Survey 2


Title : Number of persons entering the blog during CNY Break

Time conducted : during Chinese New Year

Result :

Conclusion : Most of us went back home.