Sunday, February 28, 2010

Saturday, February 27, 2010

E-Risalah Campaign of Love Allah Love Rasulullah

SEJARAH SAMBUTAN MAULIDUR RASUL

Sambutan Maulidur Rasul telah diasaskan oleh kerajaan Fatimah di Mesir. Kerajaan Fatimah telah menyambutnya besar-besaran. Bukan hanya hari jadi Rasulullah saw sahaja yang dirayakan, tetapi juga ahli keluarga Nabi saw.

Walaubagaimanapun, semua perayaan ini telah dihentikan pada tahun 488 atas perintah Perdana Menteri al-Afdal Shahindah pada ketika itu yang berpegang kuat pada sunnah. Masyarakat berhenti merayakannya sehingga Al-Ma'moon Al-Bataa'ni memegang kuasa kerajaan. Beliau telah yang memulakan kembali perayaan yang telah dihentikan sebelum itu. Apabila Kerajaan al-Ayubbiah merampas kuasa, semua perayaan telah dihentikan. Namun begitu, masyarakat tetap merayakannya dikalangan keluarga mereka di dalam rumah.

Pada Abad ke 7, Putera Muzafar Al-Deen telah mewartakan perayaan Maulid Nabi di Bandar Irbil. Beliau merupakan seorang sunni. Sambutannya diisikan dengan pelbagai acara antaranya membaca sejarah Nabi (s.a.w.) sehinggalah kepada menghias binatang ternakan untuk disembelih kemudian diadakan jamuan besar-besaran.

HUJAH MEMBOLEHKAN MAULIDUR RASUL

Allah berselawat kepada Rasulullah saw:

“Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi Segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); Wahai orang-orang Yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta Ucapkanlah salam sejahtera Dengan penghormatan Yang sepenuhnya.” ( surah al-Ahzab ayat 56)

Para sahabat berkata: “Ya Rasulullah, kami telah tahu bagaimana mengucapkan salam kepadamu, tapi kami tidak tahu bagaimana mengucapkan selawat kepadamu.

Rasulullah saw menjawab: ucapkanlah: Allahhumma solli ‘ala Muhammad (Ya Allah, selawatkan atas Nabi Muhammad.)”

Kita meminta Allah berselawat ke atas Nabi bagi pihak kita, kerana hanya Allah yang mengetahui setinggi mana darjat Nabi Muhammad.

Allah sendiri mengagungkan Nabi, jadi tidak syirik bagi kita untuk mengagungkan Nabi.

Di antara cara untuk melahirkan rasa cinta kepada Nabi ialah dengan mengadakan sambutan maulud.

Banyak buku telah ditulis mengenai perayan Maulidur Rasul ini antara penulisnya ialah Ibn Dahya, Muhy Ed-Deen Ibn Al-`Arabi dan Ibn Taghrabik. Antara yang membolehkan ialah Imam Jalaluddin Sayuti, Sayid Ahmad bin Zaini Dahlan, Syeikh Atiah Saqr dan Syeikh Yusuf Qardawi.

1. Imam Jalaluddin Sayuti:

"Ibadat macam itu adalah bid'ah Hasanah (bid'ah baik) yang diberi pahala mengerjakannya kerana dalam amal ibadat itu terdapat suasana membesarkan Nabi, melahirkan kesukaan dan kegembiraan atas lahirnya Nabi Muhammad SAW yang mulia".

2. Syeikh Yusuf Qardawi berkata(ringkasan):

"Semua telah sedia maklum bahawa sahabat-sahabat Rasulullah saw tidak merayakan hari kelahiran Rasulullah saw. Ini adalah kerana mereka telah menyaksikan secara langsung setiap gerak-geri Rasulullah saw dan seterusnya ingatan terhadap Rasulullah saw itu kekal di dalam hati dan juga ingatan.

Sa'd Abi Waqas mengatakan bahawa beliau begitu ghairah untuk menceritakan mengenai Rasulullah saw kepada kanak-kanak sama sepertiman keghairahan mereka mendidik anak-anak itu Al-Quran. Oleh kerana mereka sering menceritakan sejarah perjuangan Rasulullah saw, maka tidak perlulah mereka merayakan sepertimana dirayakan Maulid ar-Rasul kini.

Walaubagaimanapun, generasi terkemudian telah mula melupakan kegemilangan sejarah Islam dan kesannya. Dengan itu, perayaan Maulid Rasul ini diadakan bertujuan untuk mengingati sejarah Islam ketika Rasulullah saw masih hidup. Tetapi malangnya, Maulid Rasul ini telah bercampur dengan amalan bid'ah yang ditentang oleh Islam. Sebenarnya, meraikan hari kelahiran nabi bermakna meraikan hari kelahiran Islam. Maka dibolehkan meraikan Maulid nabi ini dengan syarat tidak dicampur-adukkan dengan perkara-perkara bid'ah. Tetapi sebaliknya diisi dengan ceramah yang menceritakan akan sejarah Islam."

Berikut adalah antara dalil-dalil yang menjadi hujah bagi yang membolehkan Maulid ini:

Allah berfirman: "maka orang yang beriman kepadanya (Muhammad saw) memuliakannya, menolongnya dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (Al-Quran) mereka itulah yang beruntung." (Al-Araf: 157)

Keterangan: Tujuan maulud diadakan adalah untuk memuliakan Nabi Muhammad saw. Maka perayaan maulud termasuk dalam umum ayat tersebut.

Firman Allah: "Dan ingatkanlah mereka dengan hari-hari Allah." (surah Ibrahim: 5) Keterangan: Al-Baihaqi di dalam "Syakbu al-Iman" daripada Ubai bin
Kaab daripada Nabi saw, sesungguhnya baginda menafsirkan 'hari-hari Allah' ialah hari-hari nikmat dan kurniaan Allah. Al-Alusi dalam Ruh al-Ma'ani menjelaskan lagi dengan katanya "kelahiran Nabi saw merupakan nikmat yang paling besar."

3. Ibnu Hajar Al-Asqalani pengarang Syarah Bukhari yang bernama Fathul Bari berkata: Umat Islam dibolehkan bahkan dianjurkan memperingati hari-hari bersejarah, hari-hari yang dianggap besar umpamanya hari-hari maulud, mi'raj dan lain-lain. Nabi pun memperingati hari karamnya Firaun dan bebasnya Musa dengan melakukan puasa Asyura sebagai bersyukur atas hapusnya yang batil dan tegaknya yang hak.

Dalam sahih Muslim daripada Abi Qatadah al-Ansari berkata: Nabi (s.a.w.) telah ditanya tentang puasa pada hari Isnin lalu baginda bersabda: "Di hari tersebutlah aku dilahirkan dan di hari tersebut jugalah aku diutuskan."

Keterangan: Rasul saw menegaskan kelebihan hari kelahirannya berbanding hari-hari lain. Oleh itu setiap mukmin sewajarnya berlumba-lumba beramal dan bersyukur dengan kelahiran baginda saw yang membawa rahmat kepada seluruh alam.

BY : DNT IPHA

Thursday, February 25, 2010

People's Voice

Refer to previous post of 'People's Voice Part 1' - http://iphapress.wordpress.com/2010/02/18/peoples-voice-part-1/, now we publish the part 2


When we think about student, we must think about the responsibility of being a student. Kulliyyah of Pharmacy, IIUM is the medium for us to gain knowledge, to prepare ourselves for the better future work as pharmacists. Therefore, we must work hard to get knowledge as much as possible but at the same time, we must maintain our relationship with Allah S.W.T as well as our parents. How difficult it is to be an IIUM pharmacy student, we must never stop learning because learning is a lifelong process. Rise and fall is a nature. There is a no losser but only a winner. You will fail only when you plan to fail. Last but not least, enjoy your life!! =) - MOHD SAIFUDDIN B ABDUL RAHMAN, Class Rep. Y3 SEM2 Session 2009/2010, from Kangar, Perlis.


Being a pharmacy student in garden of knowledge and virtues is a great opportunity since we not only focusing the academic but also in the same time we implement the aspiration of the contemporary global Muslim to regain the Ummah’s leadership in the quest for knowledge .There for a lot of time,effort and energy is needed in order to become a successful muslim pharmacist .No pain ,no gain..for year 3 students,we have walk together for the 6 semesters,and there are 2 semester more before we end the journey of our campus life. Thus , let us use this period appropriately and hopefully we are well prepared for the next journey of our career life. - NUSAIBAH FARHANI BT WAHID, Asst. Class Rep. Y3 SEM2 Session 2009/2010, from Kuala Terengganu, Terengganu.

Future Directions in Pharmacy Practice and Education


ALL LECTURERS & STUDENTS ARE CORDIALLY INVITED TO ATTEND:


A Special Seminar

Future Directions in Pharmacy Practice and Education


Date/Day: 3rd March 2010 / Wednesday
Time: 12.40 pm
Venue: Auditorium
Kulliyyah of Pharmacy


Speakers
Professor Nick Shaw
Head, School of Pharmacy
&
Dr. Lisa Nissen
Senior Lecturer, School of Pharmacy
Deputy Director, Centre for Safe and Effective Prescribing

(School of Pharmacy
Pharmacy Australia Centre of Excellence
The University of Queensland, Brisbane Australia)


Align Centre
* Compulsory attendance for all students

Bro. Osman Affan datang!



Online Course Registration and Add/Drop for Sem. 3,2009/2010 and 1,2010/2011


Log in here - http://ktnportal.iiu.edu.my/student/


Refer - http://www.iiu.edu.my/resources/resources.shtml?id=studentresources

Wednesday, February 24, 2010

Photo Frame Batch

Ni adalah hasil selama beberapa minggu untuk menghasilkan photo frame batch kita. Silalah tengok muka2 korang yang comey2, lawa2, hensem2, cantik2, macho2, cool2, bergaya2 &...macam2 lagi.....harap2 korang sume puas hati dengan gambar masing2 ye...penat kot nak edit ni.....tapi kalu ade komen ke cadangan boleh bagi...nanti kalu ada masa boleh nak edit lagi...ni pun x siap lagi...mungkin 80% siap kot.

"Together we strive, Together we success"




Tuesday, February 23, 2010

macam mane kalau...

sensory tukar ngn research..

aica tukar ngn cns?

wic one is better? nk mnx pndpt sket...^^

proposed timetable exam















em..ni cume cadangan je..xanta lg pon kat kak wan..
so, kalau ade pape komen/cdgn, bole la btau yek..

sbtu ahad xle wat exam except mcq sbb xde staff nk jage.
hrp maklom...^^

IPhA Book Review Session


Jemput semua datang!

Mari kita join!


Secretariats' Committees Recruitment : Welfare? Student Development? Pub Relation? Nanti ada form distribute kat kelas. Tak pun boleh pg dpn lib. Due date today! Hope to see IPhA Members join jgk program2 SRC.

Practical CNS : Grouping & Manual





you can get the harcopy version today, in the class.

Monday, February 22, 2010

Hari Kutip Duit

Pengumuman.

Tinggal beberapa minggu sahaja lagi sebelum semester ini berakhir. Oh, keputusan peperiksaan tidak keluar lagi sudah berkata begini. Ini menandakan masa sungguh cepat berlalu tanpa kita sedari. Sudah bayar yuran pengajian atau belum? Ok itu hal kedua.

Kepada sesiapa yang masih belum menjelaskan duit buku teks, fotostat atau original..sila bawa duit lebih ke kelas esok pagi kerana kutipan akan dibuat. Dari puluhan ringgit, ratusan atau ribuan? Tetap, pembayaran dibuat pada hari esok.

Terima kasih.

Matmin.

At Ease Soldier!!!

esok kelas start kul 10.30pg,tlg gtau kat member2 yg x rajin buka blog..wahaha

tentang report CNS Dr Wan,dgn authority yg diberikan kepada sy,dgn ini sy mengumumkan bhw tarikh akhir tuk menghantar report jatuh pada Isnin 1 March 2010.

sekian,TQ

assignment research methodology

plz submit your assignment on 15 marc....dr zaiton pesan suh antar assiment tu by hardcopy ..so xperlu email assignment to kt dia..

p/s: mark allocate for this assignment =10%

The Cleanest Lecture Hall Competition



Recycle Week Campaign-No polystyrene, Use paper only, & also the cleanest LH Competition ! psssss bring ur own food container too ! ( if u dunnot want to eat @ cafe). 22- 26 Feb. Support this campaign ! U can make a difference ! :D

Maulidur Rasul Talk Show

Jemput semua datang. Free

Sunday, February 21, 2010

List name pentazkirah W12


isnin: -
selasa: muhammad kamil omar
rabu: raihan ramizan
khamis: siti fatimah ayob

Academic Curriculum Review Survey



salam..nk bgtau, IPhA ade nak wat survey pasal academic curriculum review.mcm borang2 survey yg lain, kat dlm borang ni, korg bole tulis apape komen/pendapat ttg kuliyyah farmasi yg berkaitan dgn akademik.n kalau boleh, jgn la sekadar komen n kritik je, tlg bg cadangan skali mcm mn nk improve atau nk gnti dgn sistem yg sedia ade...

borang ni akan diedarkan iA, hr selase n rabu..so, bole la pk2 dulu nk bg cdgn ape. haaa..lg satu, kalau bole, tulis la betul2 n biar ade bukti,jgn maen2 tau..sbb.. INI SERIES~~

lastly, hrp2 kte sume bole sumbang baaaanyak2 idea.thanx..^^

PBL Presentation Venue

Group

Facilitator

Venue

1

CSMZ

Exam Hall 1, Level 1

2

QAE

PBL Room 2

3

ZMN

PBL Room 3

4

SFZ

Alumni Room

5

ZAZ

Admin Meeting Room

6

SZAK

Lecture Hall Year 3

7

NAE

Kulliyyah Meeting Room

8

NDJ

Exam Hall 2, Level 2

9

MHNM

Pharmacy Practice Department

nh venue tuk presentation esok..pls be informed group yg postponed,nanti ketua group diminta jumpa balik dgn preceptor korang tuk discuss balik masa dan tempat tuk presentation..

Gud Luck tuk PBL esok..!!!TQ

IPhA Bowling Tournament 2010


Jemput datang!

Timetable Week 12

Friday, February 19, 2010

PBL Case Presentation

pls take note that,group PBL yg preceptor nyer Br Chad n Mdm Affidia,korang punyer PBL group presentation akan di postponed pada hari laen coz Br n Mdm g Gombak..group member yg berkenaan pls take note n nanti sila jumpa dgn preceptor korang tuk discuss balik time n venue nyer...group laen mcm biase,hari isnin nh

good news.... ;)

Report praktikal herbal medicine untuk group 1 and group 2 hantar hari jumaat 26 february 2010 coz dr azian xda kt uia till dis wednesday.TQ

Thursday, February 18, 2010

Apa kata anda??

Saran Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan dirombak

MENDAPATKAN bekalan ubat daripada kaunter beberapa hospital dan klinik kerajaan di Lembah Klang sangat menyusahkan. Mula-mula kena berbaris panjang, menunggu lama, bila sampai giliran tidak dapat ubat yang diharapkan. Ubat yang diberi tidak cukup kualitinya.

Katanya stok tidak ada, tunggu minggu depan, minggu depan telefon masih tidak ada. Kita tanya bila sampai, jawabnya tunggu sahajalah.
Saya tidak mahu sebut nama hospital dan klinik tersebut nanti kakitangan di situ kena marah dengan bos pula. Sebabnya bos hanya tahu marah sahaja, tetapi tidak selesaikan atau buat tindakan menyelesaikannya untuk jangka panjang.

Jadi yang salah siapa, yang bertanggungjawab siapa pula.
Kalau tidak silap saya sudah beberapa kali orang tulis dalam ruangan Forum ini, tetapi tidak ada perubahan ketara yang dapat dilihat.

Di ruang hadapan kaunter farmasi ditulis dengan besar perkataan Piagam Pelanggan, pesakit akan dilayan dalam tempoh 30 minit. Kalau kita amati betul-betul mana ada masa dalam 30 minit.

Lebih ramai pesakit yang dilayan melebihi 30 minit. 30 minit itu hanya mainan di atas kertas sahaja.

Mungkin itu perhiasan sahaja. Ubat yang diberi pula tidak cukup. Saya tidak tahu bagaimana mereka mengira. Lepas itu disuruh tunggu minggu depan. Kalau minggu depan ada, tak apa juga. Ini minggu depan pun tidak ada ubat itu.

Sebagai rakyat biasa, saya ingin tahu bagaimana Kementerian Kesihatan melihat perkara ini. Dasar dan polisi yang ada itu tidakkah disemak dari semasa ke semasa?

Orang yang menyediakan dasar di bahagian farmasi, di peringkat Kementerian masihkah orang yang sama dari dahulu?
Kalau masih orang yang sama mengapa tidak diganti dengan orang lain supaya ada idea baru.

Orang baru mungkin boleh diambil daripada negeri, daerah atau institusi bagi mengganti orang yang sudah lama di Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan.

Ini bertujuan, supaya ada idea baru dibawa masuk ke Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan bagi menjamin kemajuan perkhidmatan di masa hadapan. Saya rasa ramai cerdik pandai bidang farmasi yang ada di peringkat negeri, daerah ataupun institusi. Pilih yang ada pengalaman dan ilmu yang tinggi. Sebagai contoh individu Farmasi yang berkelulusan PhD.
Mengapa mereka ini tidak diberi peluang mentadbir Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan. Saya rasa jumlah mereka ini ramai. Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan adalah satu bidang teknikal, seharusnya pengarah-pengarahnya biarlah yang tinggi ilmunya.

Kerajaan telah melatih ramai pegawai Farmasi mendapatkan PhD. Mengapa mereka ini tidak digunakan dengan sepenuhnya.
Apabila kerumitan timbul untuk mendapatkan ubat di hospital dan klinik kesihatan ini memberi peluang kepada penjual ubat haram yang berleluasa pada masa ini untuk mengaut keuntungan.

Ditambah pula dengan bahagian kuatkuasa ubat yang lemah maka keadaan menjadi lebih teruk lagi. Walau apa alasan yang diberi inilah urutan rantai isu tersebut.

Saranan saya supaya ada individu baru menerajui semua bahagian penting dalam Bahagian Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia supaya ada pandangan kedua (second opinion) demi memajukan serta memberikan perkhidmatan farmasi kepada orang ramai.

DR. ALIAS ASHRAF
Petaling Jaya


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0216&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm

p/s - mlm ni mlm jumaat... mlm jumaat kembali lg...

Wednesday, February 17, 2010

New Gadget


Salam to all beloved readers.

I've already installed a new gadget 'bacaan al-quran berserta makna dalam bahasa melayu kat atas ni (bwh photo).

Semoga dgn adanya gadget ini, kita semua akan mendapat kebaikan daripadanya. Just click play & dia akan continuously play.

p/s- for those yg xdpt view gadget ni, kena install plugin flash @ upgrade browser etc..

Tuesday, February 16, 2010

Important Date


Refer - http://www.islam.gov.my/ppi/almanak/falak/psd/2010/tarikh2010.pdf

Some info about JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)

FUNGSI JAKIM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jabatan Perdana Menteri akan berperanan sebagai agensi pusat dalam perancangan pengurusan Hal Ehwal Islam dan pembangunan ummah dengan fungsi-fungsi seperti berikut:

Bertanggungjawab seperti perancang yang menentukan pembangunan dan kemajuan Hal Ehwal Islam di negara ini;

Merangka dasar bagi pembangunan Hal Ehwal Islam di negara ini dan menjaga kesucian akidah dan ajaran Islam

Membantu menggubal dan menyeragam undang-undang dan peraturan yang diperlukan serta menilai dan menyelaras pelaksanaan undang-undang dan pentadbiran yang sedia ada dari masa ke semasa dalam usaha untuk menyelesaikan masalah-masalah umat Islam;

Melaksanakan program-program pembangunan ummah dan penghayatan Islam dalam pengurusan negara;

Menyelaras mekanisma penguatkuasaan undang-undang serta peraturan-peraturan pentadbiran Hal Ehwal Islam di seluruh negara;

Membuat penilaian program-program Hal Ehwal Islam yang dilaksanakan di negara ini;

Bertindak sebagai pengumpul, penyebar dan pusat rujukan maklumat mengenai hal ehwal Islam; dan

Melaksanakan usaha-usaha pembangunan ummah melalui kerjasama di peringkat serantau dan antarabangsa.

Dijemput Datang!

kita terbiasa "mabuk" study, "mabuk" main, dll..

kenapa tidak kita "mabuk" dalam lautan cinta akan Kekasih Hati, RASULULLAH..Lembutkan hati dalam merinduinya, alirkan tangisan mencintainya, laungkan alunan selawat padanya..
Dialah Cahaya, pemberi Syafaat kpd kita..

HADIRLAH BERAMAI2 MERSAMA KERINDUAN YANG MEMBUAK-BUAK!!!

Don't miss this chance to gain more Islamic input.
"Remember, two types of people will never be satiated, the seeker of knowledge and the seeker of this world.."

Speakers : Ustaz Zahazan Muhamed (Kuliah Tafsir IKIM FM )
Ustaz Pahrol Mohamad Juoi ( Editor of Solusi )
Nordin Jaafar ( member of Raihan )

Fees : RM 5 (NON -STUDENT )
RM 4 (STUDENT )

Monday, February 15, 2010

List name pentazkirah W11


rabu: safura mohktaruddin
khamis: ahmad amsyar raya
jumaat: fathiyah ali

Timetable Week 11

Friday, February 12, 2010

Terbaru

Masjid UIAM Kuantan.

Kulliyyah of Dentistry...

Rehlah masih segar di ingatan

Mari tonton bersama popcorn! Lebih seronok kalau ada teman di sisi untuk berkongsi detik-detik berlari dan bermain bersama pada minggu lepas.


video

Mulalah berjimat cermat untuk ke pulau impian tahun hadapan. Sehari seringgit pon sudah mencukupi.

Selamat bercuti semua.