Friday, October 31, 2008

PRIZE : CHECK OUT YOUR NAME





Please refer here: Click

Buang mentaliti "silo"

Ikuti di pautan ini. (klik)

Who's the guilty one?? I wonder

Cow drowned into the sea for being impregnated by human

"Yo', whatever happened to the values of humanity

Whatever happened to the fairness in equality

Instead in spreading love we spreading animosity

Lack of understanding, leading lives away from unity"


dipetik dari Black Eyed Peas - Where Is The Love?


well, read this:


According to The Jakarta Post

"Villagers from Julah in Tejakula, Buleleng, tow (see photo) a pregnant cow behind a boat into open sea as part of a local traditional ritual.The cow, which is five months pregnant, was thrown out to the sea about 3 kilometers from land Monday. The villagers believe the animal was impregnated by a village elder.During the ritual the man, who was caught red-handed having sexual intercourse with the cow two months ago, joined the boat trip in order to throw away his clothes to to symbolize him discarding his sins...



Then, you decide who actually should be drowned into the sea? the cow or the man?

Adios..



interesting site to visit: http://medicine.com.my/

Thursday, October 30, 2008

Exam Mood...

28/10/2008 ---> 11/11/2008

Jadual EXAM

Download : SINI (website kulliyyah)

Monday, October 27, 2008

Lirik sebuah lagu bertajuk "Akrab persahabatan"

Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

Seerat simpulan yang tidak terbuka
Seteguh langit tinggi menongkah dunia
Kita mengharung badai atas nama
Kasih insan bersaudara

Buang yang keruh ambil yang jernih
Dendam hasad dengki mestilah dijauhi
Marilah contohilah Rasullulah
Di dalam bersahabat
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian

Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

"Sempena kita nk exam ni..marilah kita bermaafan sesama kita..
walaupun waktu raye dh lps..ape salahnye kalau kita saling minta
maaf kan.kalau ade salah silap, antara sisters, brothers, @antara
brothers & sisters jgn la simpan dlm hati.kalau blh dilupakan,lupakanlh.
Tenang sket hati tu nak study.Ni kalau hati panas je camne ilmu nk msk.
Biarlah kita jge hbgn kita sesama batch ke-6 ni. kalu ade salah
silap bak kate Aizuddin blh sampaikan kat die @ Nadiah."
ok..wslm.

Friday, October 24, 2008

Jadual Waktu Solat Daerah Kuantan


DALAMI ILMU AL-QURAN

kepada kawan2 sekalian..
link ini sangat berguna untuk kita sama-sama pelajari ilmu al-quran.
http://syathibie.blogspot.com/

harap2 admin boleh letakkan dalam our lectures

Thursday, October 23, 2008

Kahwin-kahwin Malaysia

Assalamualaikum w.b.t

Hari satu lagi berita perkahwinan diterima.
Mengejutkan. Tapi memang sifat sesetengah org ni 'full of suprise'..
Tapi apapun Alhamdulillah dan Barakallahu A'laikum..

Perkahwinan2 ni menandakan saat tewasnya syaitan dalam usaha untuk
memesongkan umat manusia dari melakukan perbuatan yang dimurka Allah
(zina,couple etc)

Tapi untuk brothers dan sisters yang masih belum mampu dan bersedia, teruskanlah siri2 puasa, sabar dan mujahadah anda:)
Ada satu hadis nabi saw riwayat bukhari muslim:
“Wahai para pemuda, sesiapa yang mampu berkahwin, hendaklah dia kahwin kerana perkahwinan itu dalam menahan pandangan dan memelihara kemaluan (kehormatan). Dan bagi sesiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa, kerana puasa dapat menahan nafsunya.”

Satu artikel menarik yang ditulis oleh Ust Fauzi Asmuni tentang hal ni..
Ust Fauzi merupakan Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Kat bawah ini some preview of the article:

Mungkin kerana terpengaruh dengan nasihat-nasihat orang kahwin ‘veteran’, seorang kenalan saya membuat satu persediaan yang cukup luar biasa sebelum berkahwin. Dia makan telur ayam kampung beberapa biji setiap hari. Madu lebah (madu hutan) sebotol besar, selesai hanya dalam masa seminggu. Tongkat ali dan tongkat-tongkat yang lain, menjadi minuman pagi dan petang. Peliknya saya tengok. Apa agaknya tasawwurnya tentang alam rumahtangga? Gelanggang tinju ke?

Academic Calendar Sem II 08/09

from http://www.iiu.edu.my/anr/important_dates.html

Selepas Ayat-Ayat Cinta...

Teraju utama - M.Cholidi Asadil Alam sebagai Azzam


Oki Setiana Dewi (klik di sini) sebagai Anna


Selepas Ayat-Ayat Cinta, novel ketika Cinta Bertasbih pula angkat diangkat menjadi filem. Boleh layari laman web ini untuk mengikuti perkembangannya. http://www.filmketikacintabertasbih.com/

Wednesday, October 22, 2008

In The Middle of Night


Sebuah artikel menarik tentang Hassan Al-Banna, pengasas Ikhwan Al-Muslimun oleh cucunya, seorang pemikir Muslim di Eropah, Tariq Ramadan.

Klik di sini untuk membacanya

Print Your Final Exam Slip Now!

Log in to - http://my.iium.edu.my/

1) Students who have been barred are not allowed to sit for the said examination.
2) Please check your 'Barred Status'
3) Kindly ensure that you bring your examination slip and matric card to the examination venue.
4) Only pens,pencils,rulers & calculators are allowed in the examination venue.
5) Electronic diaries, mp3 and dictionaries are strictly prohibited in the examination venue.
6) DISCIPLINARY ACTION AGAINST CHEATING
Any act of cheating or attempting to cheat, or bringing in any unauthorized notes and items in any examination may
lead to dismissal from the University if found guilty as provided under Part V of the
Students' Disciplines Rules 2004 (amendment 2006).
7) Do not take out any answer booklet/loose sheet (used or unused) from examination hall.
8) No candidate is allowed to present himself/herself into the examination hall after 30 minutes
from the commencement of examination.
9) During the examination period (28/10/2008 - 11/11/2008) students are advised to stay on campus, and not to leave
campus unless on health ground with written permission from Medical Officer (Dr. Norlita Bahari)
10) For purpose of final examination / resit / special, the University accepts medical/sick certificate from
the government clinics or hospital only. Off campus students must first notify his/her illness the
Kulliyyah / Academic & Student Affairs Department prior to the examination.
The IIUM doctor will refer you to a certain clinic or government hospital
11) Students who need medical treatment while staying outside IMC & JHC ,and need to see an outside
doctor,must inform the Kulliyyah / Academic & Student Affairs Department before the examination.
12) IIUM Kuantan Clinic: 09-5716500
Staff Nurse: Norazlin Mohd Noor (012-9843269)
Medical Officer: Dr. Norlita Bahari (012-9218267)
IMPORTANT NOTES :
All students are adviced not to bring personal belonging(s) to the examination venue(s). University will not
be responsible for any lost or damage to your belonging(s) through out the examination.
Please take note that your name as appeared on this slip will be recorded on your scroll. Please refer
to Academic & Student Affairs Department should there be any corrections.
Announcement of Examination Results after 4.00 p.m (1 December 2008).


iiumrx

Tuesday, October 21, 2008

Open House Dr. Razak & Dr. Taher

Ucapan terima kasih kpd Dr. Razak dan Dr. Taher kerana sudi menjemput kami datang ke rumah pada weekend last week. Sebanyak 5 biji kereta menuju ke rumah Dr. Razak dan 7 biji kereta ke rumah Dr. Taher keesokan harinya… Tq Dr! Insyaallah kami akan melakukan yg terbaik utk end semester exam next week. Doakan kami. J

Seterusnya, kalau Dr. terbaca entri ni, kami semua ingin memohon maaf andai tersalah apa-apa, lewat sampai ke, tersasur bahasa ke, dan macam2 lg.

To Dr Razak, mee kari Dr sedap!

To Dr. Taher, kami akan serbu lagi next year.Hehe.. ;D



p/s- sori xde gmbr kt rumah Dr. Razak. xde sape bwk camera...

di sebalik Prof. Abbas...

Dia adalah seorang professor dalam bidang Pharmacy di Baghdad dulu. Professor Abbas namanya berusia 55 tahun. Ceritanya, ape yang ditunjukkan di televisyen hanyalah secuit daripada kesengsaraan mereka di sana. Antara syi'ah dan sunni tidak pernah bertelagah seperti yang diwar-warkan, tetapi pihak Amerika menyebabkan pertelingkahan antara mereka.

Katanya dia mempunyai seorang isteri dan tiga orang anak yang kesemuanya merupakan graduan. Kini dia telah kehilangan mereka semua, tapi apa yang lepas biarlah lepas, dia redha akan segalanya. Semakin dia bercerita semakin dia sebak. Keadaan huru-hara di Baghdad, kiri kanan depan belakang semuanya tentera Amerika, termasuklah wartawan. Dia tak mampu meneruskan kehidupan sebegitu, diikutkan hati mahu sahaja dia membunuh diri. Hanya kerana perbuatan itu dilaknat Allah, dia menjauhi.


Sedih, sedih dan sedih,.... read more - http://nurilahi.blogspot.com/2008/06/baghdad-kl-kuantan.html

Assoc. Prof. Dr. Naeem Hasan Khan will leave us soon…


It is a bad news for us that our beloved lecturer, Dr. Naeem will leave us soon next month on 20th as he said yesterday. He will go back to his country, Pakistan. But he said that he will come back here if Dr. Mohamed Awang become the Dean of Kulliyyah of Pharmacy.

Actually, we are still having a few classes more with him for this week (last week for this semester) but all are cancelled, maybe replaced by other lecturers (Dr. Naeem yg ckp ni, jgn ty amsyar <-- die tension skang.hhaha). So, let us together appreciate his contribution that helped us in a lot of things – share his knowledge and help us in the exam. May Allah bless him always…
Dr. Naeem, we still want you to be here…….
Thank for teaching us!
We lost 2 lecturers in this semester, who is the next?
Katholieke Universiteit Leuven, Leuven, Belgium February 1988
Ph.D. (Pharmaceutical Chemistry) in "Great Distinction" grade

University of the Punjab, Lahore, Pakistan Degree September 1970
(two years with research ) Master of Pharmacy (Pharmacology)

University of the Punjab, Lahore, Pakistan Degree
September 1967 B. Pharmacy

Monday, October 20, 2008

Open House Rumah Afifah

Terlebih dahulu, ingin mengucapkan terima kasih kpd Afifah Sabjan kerana ajak kami semua ke rumah untuk doa selamat dan sedikit mkn2. Weekend hari tu, Sabtu, 18/10, waktu malam jam 9, Afifah classmet kita buat open house di rumahnya di Air Putih, Kuantan. Open house kali ini amat meriah kerana majoriti of us datang. Malangnya, cuaca malam tu hujan x henti2. Nasib baik xde yg terlanggar kereta kt lorong ke Semambu, skit je lg nk eksiden. :D

Kul 8.30pm, kami berkumpul di CF sister. Kul9, konvoi beramai2 ke rumah afifah lead by her. Sebanyak lebih 12 kereta dikerahkan ke Air Putih.

Tiba dirumah Afifah dan disambut dgn mesra.

Bacaan doa selamat dan surah yassin diketuai oleh Razak bkn Razak Baginda.

Majlis Makan-Makan bermula. Banyak tul hidangan nihh! Sedap plak tu.ishh.Kul 1040, kami pulang ke mahallah….

Akhir kata, terima kasih byk2 lg skali to Afifah a.k.a Pipah! Susah2 je. Next entry is about Dr. Razak & Dr. Taher open house…





p/s- share ar gmbr2 sis gak... ramai bro nk tgk ni.;P

Sunday, October 19, 2008

Jadual Exam






sorila x berapa clear sbb amik gune kamera.
p/s: kepada din, amin minta maaf. die x smpt post lbh awal. die sibuk skt.

iiumrx

Friday, October 17, 2008

Buzz!

Ok Buzz! kali ini nak ingatkan kamu tentang Online T.E.R (teaching efficiency rating) sudah lame bermula. Dan hampir habis. Jadi..kalau kamu maseh belom rate lecturer kamu lagi..sila berbuat demikian sebelom 24 Oktober 2008, jumaat minggu depan.

Ape yang harus kamu lakukan hanyalah:

  1. layari IIUM e-learning & online community portal
  2. log in dengan (matric no.)@pharm.iium.net dan masukan pin no. kamu sbg password
  3. klik tab e-learning
  4. dan klik butang T.E.R di sebelah kanan atas
  5. kemudian..rate lecturer kamu
Selamat mencuba!!

Eh..ade lagi satu. Boleh tak sape2 yang dah amik gamba kat dekstop kelas (visit nuclear, SLEU dan pharmily day)..tolong copy semula ke dekstop.

Yang benar,
Buzz!
Teman peringatan anda

Amal Makruf Nahi Mungkar

disebabkan tiada sape2 nk post ari ni, menjadi tanggunjawab saya untuk terus mengupdatekan blog ini. ;)

kpd mereka yg x dtg kls tadi atau kuar awal, lps kls patho td, aizuddin menjalankan tanggungjawabnya sbgai ketua dengan menegur semua rakan2 kita supaya..... ada 2point utama ditekannya :

1- attendance - jgn xdtg kls & jgn sign utk member (hot issue)
2- dress code - jgn pakai selipar g kls

berkenaan trip to cyberjaya, insyaallah pada 12hb kita akan bertolak ke sana.
berkenaan dr. naeem akan balik ke Pakistan, beliau akan meninggalkan kita bulan depan. doakan kebahagiaan beliau.

Akhir kata, marilah sama-sama kita melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran demi menjaga nama batch kita. majulah!ayuh!

iiumrx

Wednesday, October 15, 2008

LATEST ASSIGNMENT TO MY STRESSED CLASSMATES

CCLM GROUP 2; PLEASE CONCERN FOR THIS LATEST ANNOUNCEMENT

1. GROUPING ASSIGNMENTS

A) PAGE 85

We already did this assignment.

B) PAGE 119

Answer any questions. (Q1 to Q7).
Do in group, format as follows;

times new roman; font 12; double spacing; margin left and right 1, 3 pages excluding front page.

2. INDIVIDUALS ASSIGNMENTS

A) PAGE 92

This assignment consist 2 parts;

PART A; Answer the questionnaire in 1 page only.
PART B; Do the table describing your planing for today, next week, next sem, 1 year from now, 2 years from now, 5 years from now, and 10 years from now. 3 PAGES

B) Describe the way of thought from one of these names;

Dr. Mahathir
Dr. Abdullah Ahmad
Dr. Anwar Ibrahim
sis. Rafidah Aziz

3 pages only.. excluding front cover

3. PRESENTATION

HOPEFULLY ALL CLEAR ABOUT THIS. I AM TIRED TO WRITE...

4. FINAL ASSESSMENT

FORMAT; any font which ever applicable, individually, font 12, double spacing. FOR FURTHER DETAILS, READ MY PREVIOUS POST.

IMPORTANT!!!!!!
SUBMIT TO ME BEFORE 27/10/2008. again... 27/10/2008

Tuesday, October 14, 2008

short announcement to CCLM group 2

Tomorrow classes (15/10/2008) starting at 1.30 pm. We gonna have 2 sessions, each session with one and half hours. No presentation for tomorrow. The last thing, all assignments must be submitted before 30/10/2008, which at the time of our examinations. So, do not procrastinate please...

Monday, October 13, 2008

Raya Rumah Wani & Fina (versi brothers)

Ucapan terima kasih kepada salwani & syarafina kerana menjemput kami semua (classmate pharmacy 2007-20011 insyaAllah) datang rumah open house raya 2008, 2 tahun berturut-turut (2007 & 2008). 2009?2010?Hehehe…

Gambar di bawah menceritakan perihal kami pada hari tersebut….

Brothers berkumpul di Petronas IM.

Tiba di rumah Wani berdekatan Pantai Gelora. Tertanya2 di manakah sisters? Rupa2 nya mereka sampai lagi awal dari brothers.



Makan dengan selera.

Selesai rumah Wani, kami singgah di Masjid Tanjung Api (btl ke masjid ni?) utk menunai solat Zuhur berjemaah diimamkan oleh lannetwork a.k.a Fadlan



Bergerak ke rumah Fina yg terletak di Bandar Damansara Kuantan. Berehat sementara fina menghidangkan makanan… ;-D. semua tidak sabar!

Apai sempat lagi tgk TV rancangan kegemarannya Ultraman…



Antara makanan yg dihidang.. Nasi habis!xpe.ade mee kari.

Menikmati makanan..

Sebaik penulis sampai di Mahallah, penulis dikejutkan oleh aksi merbahaya 2 orang teman! Siapakah org tersebut??? Kenapa mereka berada disitu??? Hanya ‘mereka2’ shj mengetahuinya…. Sekian!

Sekali lagi, terima kasih Wani & Fina. Susah2 je. insyaAllah kita akan menjelajah ke semua rumah member kita within this 3 years!