Thursday, October 9, 2008

KAMI love Nuklear

Ke hadapan rakan-rakanku yang tidak mengambil Nuclear Pharmacy...


Aaihh..seronok betol ah lawatan ni. Mari aku cheritakan. Kami bertolak ke KL pada jam 6.30pm 7 okt 2008. Menuju ke UIA Gombak untuk menginap selama 1 malam. Sampai sana dalam pukol 10.30pm. Hmm..malam maseh muda. Tapi selesai semua kes penginapan hampir jam 12. Lame betol. Sungguh..macam tak organised. Malam tu baru nak mencari mahallah mane nak tido. Tapi alhamdulillah..masing2 dapat bilik. 2 orang sebilik. waahh..



Di sini..kami tido. Selesa.



Keesokan pagi..bas kami bertolak ke Putrajaya pada jam 7.30am. Sejuk. Burrr.. Heiy sebelom tu..sarapan kami ditaja. Dengar kata..seorang sister. Kami nak ucapkan terima kaseh banyak2 ok. Nasi lemak dan karipap. Sedap..kami menggemarinya.



Inilah nasi lemak bungkus. Enak. Boleh mintak resipi??



Keadaan trafik amat sesak tapi kenderaan tetap bergerak sedikit demi sedikit. Maklumlah.. pergi kerja. Masing2 nak bawak kereta sendiri. Dari sekecil-kecil Kancil..hinggalah sebesar-besar Estima. Waahh..mewah!!


Lihat..sesak kan??



Walaupon kami da bersarapan dalam bas..tetap kami singgah di sebuah restoran di Bangi. Di Restoran Kelisa Sate Kajang. Hmm..sedap. Ketika ini..jam menunjukkan jam 8.50am.


Indah betol restoran ni..

Ok kami tiba di Hospital Putrajaya jam 10.30am. Sepatotnye lebih awal tapi driver bas yang membawa sisters umpama tidak tahu jalan. Driver bas yang membawa brothers walaupon tahu jalan hanya mengekori di belakang. Di hospital, kami mendengar briefing di auditorium. Selesai..jamuan ringkas. Popiah goreng dan air nescafe. Sedap jugak. Burrpp..Alhamdulillah.



Auditorium kechil Hospital Putrajaya


Kemudian kami melawat Jabatan Perubatan Nuklear yang menempatkan Fasiliti Penyediaan Radiofarmaseutikal - Siklotron dan bilik perkhidmatan PET-CT. Kami ditunjukkan mesin pengimbas PET-CT serta bilik kawalannya, diberi penerangan tentang Penghasilan Suntikan FDG dan penjagaan mutu (Quality Control) FDG. Selesai.



Kemudian kami mencari-cari restoran persinggahan untuk makan tengah hari. Jumpa. Separuh makan di Restoran Larizz..separuh lagi di restoran mamak. Hmm..Kenyang. Alhamdulillah sekali lagi. Bertolak pula ke masjid berdekatan untuk solat jamak zohor dan asar. Selesai. Kami bertolak pula ke Agensi Nuclear Malaysia dan tiba pada jam 3.40pm. Di sini kami ditunjukkan kaedah decontamination, quality control, counting room dan nuclear reactor. Kagum jugak dengan teknologi yang Malaysia ade serta pakar-pakarnya walaupon tidak sehebat Iran. Puas.





Satu-satunya reaktor di Malaysia


Naek bas semula. Ingatkan nak balik. Rupa-rupanya kami dibawa pula ke MINTec-Sinagama. Sekejap saje singgah. Ramai sangat orang sehinggakan sesetengah orang tak dapat dengar penerangan. Siape tahu tempat apekah ini?? Oh ya..kami diberi fail. Tak semua dapat. Dalam fail tu ade satu buku kechil tentang Food Irradiation. Tentang treatment of food by control doses of ionising radiation to achieve certain objective. Ini untuk memastikan makanan tahan lebih lama dan meningkatkan keselamatan makanan tersebut. Selesai. Itu sahaja lawatan kami. Kami pulang terus selepas itu. Bas brothers sangat laju, meninggalkan bas yang laen hampir 40 minit di belakang. Maka brothers sampai dahulu di UIA. Alhamdulillah semua selamat tiba.



Maaf..kami tak amik gamba beramai-ramai untuk tatapan bersama.
Sekian..

8 comments:

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

Kate membosankan,btl ke?

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

persatuan pelajar2 lelaki TAK ambil Nuclear juga ada buat lawatan. nantikan kemunculan nya..... :D

Anonymous said...

nape sis x dpt karipap pun? kitorng tdo 4 org seblk.tp x kesah pun.enjoy de vsit. sinagamma tu, tempat nk radiate brg2.ade syart utk brg yg bleh radiate tu, tp x sure.company akan hantar brg kt ctu,utk increase the quality of their product.contoh: bawang.hasilnye bawang akan tahan lame, lg cantik bentuknya n etc.company kene byr utk wt sume tu.kt malaysia ni ade 2 je tmpt cm sinagamma tu.

Shamel said...

>> ip6 batch
bosan? mane ade. bes je. tapi penat. Ye..terima kaseh juga kpd persatuan kamu krn tlg tengokkan result kami. kasehan aku tengok ade yang kecewa. lantaran itu..mereka hilang mood visit.

>> anonymous
eh..sis x dpt karipap?
hmm..pelik.
maseh byk2 untuk info pasal sinagama tu eh. membantuku!

Anonymous said...

Eh..slamber gler amik gambar nuklear reaktor...mana ble amik gambar kt ctu...that's the malaysian secret nuclear project...hihi

shamel said...

err..da teramik gamba baru perasan photo capture is not allowed.
bleh kena saman ke?
erk!!

Anonymous said...

ak rase......

ak rase......

ntah.... ak rasa salah.ntah

Anonymous said...

apsal gambar cagan boleh ade?
gambar aku xde pun??