Tuesday, October 21, 2008

di sebalik Prof. Abbas...

Dia adalah seorang professor dalam bidang Pharmacy di Baghdad dulu. Professor Abbas namanya berusia 55 tahun. Ceritanya, ape yang ditunjukkan di televisyen hanyalah secuit daripada kesengsaraan mereka di sana. Antara syi'ah dan sunni tidak pernah bertelagah seperti yang diwar-warkan, tetapi pihak Amerika menyebabkan pertelingkahan antara mereka.

Katanya dia mempunyai seorang isteri dan tiga orang anak yang kesemuanya merupakan graduan. Kini dia telah kehilangan mereka semua, tapi apa yang lepas biarlah lepas, dia redha akan segalanya. Semakin dia bercerita semakin dia sebak. Keadaan huru-hara di Baghdad, kiri kanan depan belakang semuanya tentera Amerika, termasuklah wartawan. Dia tak mampu meneruskan kehidupan sebegitu, diikutkan hati mahu sahaja dia membunuh diri. Hanya kerana perbuatan itu dilaknat Allah, dia menjauhi.


Sedih, sedih dan sedih,.... read more - http://nurilahi.blogspot.com/2008/06/baghdad-kl-kuantan.html

5 comments:

lannetwork said...

baru kita tau sape prof Abbas yg sbnrnye. kita dah la layan die dgn teruk. slalu x dtg klas die, kalu dtg pun slalu tdo..biasanye klas die la plg byk org tdo kan. ape kate sblm exam ni kite minta maaf kt die. pastu kalau ade mse lpg ziarah rmh die ke. kesian jgk tgk die slalu sorg2..sama2 la kite doakan kebahagiaan dia..

::Amin Mansor:: said...

stuju cdgan lannetwork. just jumpe die mintk maaf if ada buat slh...

haziah said...

huhu... Serius..??? Sgt tekejut bile dgr nie..
Hm.. Mr la sm2 jd student yg baek.. Bkn kt Dr Abbas je.. But kt sume.. Kite jd student yg baek bkn sbb kisah d sbalik ni je...

mutiaraTL said...

hmm, mmg sedih, sebelum ni dah dengar dah org cerita, tapi ingat kan rahsia.
satu lagi, kita ni blajar dan bersikap baik dalam kelas tu sbb lecturer ke?????

Anonymous said...

betul tu. kita kene la buat baik kt sume orang kan..antara orang yg plg utama utk dibuat baik ialah ibu, bapa, saudara mara & guru2 kita.