Wednesday, March 31, 2010

Tuesday, March 30, 2010

Result Exam SEM2 : 20th April 2010 (updated)



kt final exam slip ada catat juga.

Reference : Here

Industrial Attachment 2010

Students going for Industrial Training in Sem 3, pls collect your industrial placement letter from me. Availability: morning 10-12 noon. Afternoon: 3.30-5 pm. If you can't make it let me know and I will leave it with Sr Yanie (level 3 BMS HOD wing).

Dr. Juliana.

Insya Allah nanti akan ada briefing dr Dr. Juliana.

GoodLucks.

REFER HERE : IMPORTANT!!

Statistic : Page Loads


Thanks to all the readers!

Soalan POKOK




Pass Year Herb.

Masa kelas dr. norazian, dia ada cakap suruh download pass year exam & jawab soalan2 lps.

End 2005

End 2007

Sunday, March 28, 2010

A little encouragement...



"Walaupun tak mampu, mimpi pun jadila"





"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi,......terdapat ayat2 bagi kaum yang berfikir." Semoga semakin banyak kita study, semakin kita sedar akan kebesaran Allah.

Saturday, March 27, 2010

List Name Mahallah 'BARU' Brother




Menu 1?Menu 2?Menu 3?Menu 4?


* Diatas ni ada beberapa menu untuk korang sume decide nak yg mana satu untuk agd kita nanti.
* Arap2 dapat response dari korg sume.
* Kalau x de response committee akn buat pilihan.
* Sekian dimaklumi..
-Pilih jgn tak pilih-

-Helmi Yob-
-Catering AGD 2010-

Friday, March 26, 2010

Residential Issue


OFFICIAL STATEMENT
STUDENTS’ REPRESENTATIVE COUNCIL
MAHALLAH REPRESENTATIVE COMMITTEE TALHAH & MAIMUNAH

TO : All students
TITLE : Residential issue 2010/2011 (Dialogue Admin-Students)

Based on dialogue that was conducted on 24th March 2010 in Mahallah IM2, the best decision was made by IIUM Kuantan Campus management in order to solve students’ residential problem for next semester as follows:

1. All female students will stay inside IMC (from T1-T7 & M1-M8) starting from semester 1 2010/2011 until December 2010. After that, the reshuffling will be made.

2. Movement plan which involve 150 male students* will be introduced. This group of students will stay temporarily in Mahallah IM2 (T8 & T9) and Mahallah IM6 (T10) for two until three weeks only. After that, they will move to new mahallah (near Kompleks Dagangan Mahkota) in august 2010.

3. First and final year students 2010/11 will not be involved in this movement plan.

Thanks to IIUM Kuantan Management because of your consideration and concern regarding on students residential issues. Your kindness is highly appreciated.

*This group can be referred at mahallah office on Friday (26th March 2010)

DATE : 25th March 2010

Original Post - SRC http://srckuantan.blogspot.com/

Note Ringkasan Dr Jamal

http://pharmacy.iiu.edu.my/ipha/download?func=fileinfo&id=564

Wednesday, March 24, 2010

Mahallah lagi..

SRC Info : Assalamualaikum. Insyaallah, briefing regarding on mahallah & residential issues will be held as follows.

For Sisters -Date : 23/3/2010, Day : Tuesday, Time : 9.00 p.m, Venue : Audi KOM

For Brothers (IM2, IM6 & T2), Date : 24/3/2010, Day : Wednesday,Time : 9.00 p.m.
Venue : Audi KOM

All Talhah residents are cordially invited to know the movement plan of residents for next semester. Thank you.

Tuesday, March 23, 2010

Mahallah Issue

Assalamualaikum. Insyaallah, briefing regarding on mahallah & residential issues will be held as follows.

Date : 24/3/2010
Day : Wednesday
Time : 9.00 p.m.
Venue : Audi KOM.

All Talhah residents are cordially invited to know the movement plan of residents for next semester. Thank you.

Kita kena tipu?

1. Program Bersama kanak-kanak Gaza di kampus UKM KL pada 16 Jan adalah Palsu

Saya menyeru kepada mana-mana muslimin dan muslimat supaya TIDAK berkunjung ker UKM untuk Program bersama kanak-kanak Gaza anjuran Mercy di kampus UKM KL pada 16 Jan 2010 kerana program itu tidak wujud.... Berikut adalah maklumat lanjut tentang penipuan program tersebut yang baru saya terima oleh pengirim... Mohon dihebahkan kepada siswa dan siswi yang lain

2. Saya ditipu :(

Salam

Tujuan saya menulis ini adalah untuk memberitahu kepada rakan-rakan agar tidak ditipu seperti saya dan 300 orang rakan saya yang lain di maktab. Pada hari Jumaat yang lalu, kami telah didatangi oleh seorang lelaki yang menggelarkan dirinya sebagai Dr Jason Lee atau nama islamnya Dr Iskandar Lee, kononnya doctor perubatan yang baru pulang dari Ghaza, Palestin dalam misi sukarelawannya membantu anak-anak Palestin di sana.

Oleh itu, kami telah dihidangkan dengan berbagai-bagai cerita yang menyedihkan dan menyayat hati. Tidak pernah lekang dari mulut ‘Dr Jason Lee’ menuturkan kalimah-kalimah Allah seperti SubhanAllah, MasyaAllah, Alhamdulillah dan Allahuakbar. Beliau juga dengan lancarnya telah menuturkan beberapa ayat dari Surah Al-Baqarah dengan makhraj yang betul dan sedap didengar.

Sebagai seorang yang naïf, saya sememangnya percaya seratus peratus dengan setiap apa yang dituturkannya. Hinggakan rakan di sebelah mencelah, “betul ke ni Elun?boleh percaya ke orang ni”. Saya cepat-cepat membela Dr Jason ini dengan mengatakan “ishh takkan la dia nak tipu hal-hal macam ni!”

Dengan itu, saya bersama lebih kurang 300 orang yang lain yang turut terpedaya dengan kehebatan makhluk Allah itu bercakap tentang nasib anak-anak yatim Palestin, telah membeli CD yang dibawanya, dengan niat ingin menderma kerana Allah. Gembira rasanya melihat kawan-kawan yang lain berpusu-pusu membeli CD kerana saya yakin, niat mereka hanya satu, supaya sumbangan yang sedikit itu dapat membantu anak-anak yatim Palestin.

Dan pagi ini, pagi Isnin, kami telah diberitahu bahawa lelaki yang menggelarkan dirinya Dr Jason itu adalah seorang penipu dan mengambil kesempatan terhadap simpati orang ramai kepada mangsa Palestin. Beberapa orang rakan telah menghubungi pihak MERCY dan mereka memberitahu bahawa tiada sukarelawan yang bernama Dr Jason Lee di dalam senarai sukarelawan mereka. Dan yang lebih menyedihkan saya, pihak MERCY memberitahu, mereka sudah menghentikan penghantaran sukarelawan sejak 8 bulan yang lalu. Mana mungkin ada penghantaran dalam masa terdekat ini.

Oleh itu, kepada rakan-rakan semua, jangan mudah terpedaya seperti saya dan rakan-rakan yang lain. Minta pengenalan diri ataupun kad yang memberi authority kepada mereka untuk mengutip derma daripada kita.
I have learnt my lesson a lot, people!!!
 

Boleh baca lagi di sini 

Monday, March 22, 2010

What's Happening?



A reminder to all. Thank Allah for He has granted us with fingers. To feel the touch!

*tumour lysis syndrome, leukimia & others

Sunday, March 21, 2010

Compilation...~

em2...

Compilation:
  1. AICA 0405
  2. AICA 0708
  3. CNS 0405
  4. CNS 0708
  5. CNS 0809
  6. Drug Abuse 0809
semua nih dah di upload dkt e-notes (klik!)... Thanx kepada yang menjawab... yang x jawab lg, paham2 la yek...
Happy study semua...!~

Saturday, March 20, 2010

Good Luck Final Exam Sem2 Y3


y3 dh nak habis, sem dpn y4...

24hb start exam, 7hb last paper,

dah namanya manusia, tak lari dari kesilapan,

mohon maaf semua,

ok, good luck!

Friday, March 19, 2010

Trip to UTARA 1/5/2010


Manager – Helmi Yob
Transport – Amin
Accomodation – Shamel & Aida

Seperti yg semua tahu, bai ajak pg kenduri kawen dia pada 1/5/2010. Sape yg kelapangan, jom kita pg kenduri ni.

Utk tentative program, helmi yob n rakan2 komiti akan post kt blog cuti nanti.

Utk transport plak, sape2 yg blm ada transport @ ada mslh transport, boleh contact amin seminggu sblm kenduri.

Utk accommodation, shamel n aida nk tahu berapa org roughly yg nk pg, so that diorg boleh plan kt mana nk tempatkan semua org yg dtg dari jauh2 ni.. Jadi pergi ke tak lain hal, yg penting ada hajat nak pergi. Accomodation tak tahu lg free ke tak. Nak cuba dapatkan sponsor...

Insyaallah mkn2 semua FREE nanti..heheh..
Btw, brother 3rd yr seramai 12 org akan pergi umrah, xdpt join kenduri tu.

KITA MERANCANG, DIA YANG TENTUKAN...

FinaL~

Em2... ada beberapa perkara nak cakap...

First, kepada sister2 yg terpilih untuk menjawab past year question tu, jangan lupa ye... esk due date nye, before 11.00 pm!!!! erm boleh anta by email --> n_amal87@yahoo.com

Pasal final exam, hampir sume lecture yang sy g tny pasal final exam, dorg jwb "mostly from the lecture after midsem. MCQ will cover all the topics." --> so korg interpret la sndr ek...

next, korg dah cek note masing2?? stakat ni, SENSORY, HERBAL, DRUG ABUSE, CNS & CPII dah setel sume notes. Korg boleh cek dkt post CHECKLIST 2...!~

utk RMD, nnt PIC notes akan bg lg 2notes, dah siap dah... and notes Dr Jamal, sape nak softcopy leh mintx ngan amal, dkt dekstop class pn ade...

AICA, yg blom dapat,
  1. CYTOTOXIC CHEMOTHERAPY 1&2,
  2. CHEMOTHERAPY - SYSTEMIC & MAJOR ORGANS TOXICITY.
Dah anta fotostat, cuma td ptg blom siap lg, sabar yer...

ENDO, ada lg 4 notes:
  1. Pmaco - agents that affect bone mineral homeostasis
  2. Patho of DM
  3. Biochemistry of Ca & PO4 metabolism
  4. Patho of parathyroid d/s
Ni pon dah anta fotostat, sabar yer...

ELECTROLYTE IMBALANCE Dr Zainol mmg xdpt note yer...

last but not least, kepada
  1. PIC aica --> amin + mar
  2. PIC research --> bunif + miftah
  3. PIC cpII --> topeq + len
  4. PIC herbs --> shamel + zac
  5. PIC CNS --> dani + mira
  6. PIC endo --> fadlan + islah
  7. PIC sensory --> amsyar + ain
  8. PIC drug abuse --> razak + ziela
thanx a lot kepada semua PIC-PIC ku huhu~ jasa korg, hanya DIA yang mampu membalas =)

and to all rx6th, selamat menghadapi peperiksaan akhir semester =D semoga dipermudahkan segala urusan kita semua.. aminnnn....

Print Final Exam Slip SEM2 Y3

http://my.iium.edu.my/

Thursday, March 18, 2010

Be a Part of iPod generation



The iPod is a portable media player designed and marketed by Apple and launched on October 23, 2001.

iPod touch (Late 2009) features a 3.5-inch (diagonal) widescreen multi-touch display and 32 GB or 64 GB flash drive. You can browse the web with Safari and watch YouTube videos with Wi-Fi. You can also search, preview, and buy songs from the iTunes Wi-Fi Music Store on iPod touch.

Medical Apps!
1)Drug Database
2)Medical Calculator
3)Normal Lab Values
4)Medical Abbreviations contains
5)Diseases
6)Lab Unit Converter converts lab values between USA units and SI units.
7)Banyak lagi!

http://www.apple.com/ipodtouch/features/

IPods Change How One Medical School Teaches Future Docs

Wednesday, March 17, 2010

Iftar & Solat Hajat Rx6th

Salam..

InsyaALLAH petang esok akan diadakan majlis iftar n solat hajat batch kat surau KOP. Tentatifnya spt berikut:

7.00: g KOP
7.20: iftar
7.45: solat mahgrib, solat hajat, & sdkit pengisian
8.45: solat isya
9.00: bersurai

Semua dijemput hadir.
# Sila bayar RM2 kt treasurer kelas, jzk.

4th Year




4th year dah nak grad dah...tp mgkn ade antara kita yg blum kenal @ kenal tp x tau nme ke...so ambillah peluang ni untuk kenal diorang sebelum diorang meninggalkan kita....

Visit to MMT at HTAA






Tuesday, March 16, 2010

Video



Beberapa Pengumuman!!!

ok,pls take note....

1. herbal assignment hantar hari JUMAAT 19/03/2010 sblm 12.30 dkat kelas
Dr Norazian minta dua2,softcopy and hardcopy..tuk hardcopy bleh kumpul kat kelas sblum 12.30. Untuk softcopy

Sister:email kat Nusaibah cieybah@yahoo.com
Bro: email kat aku broken_mask73@yahoo.com

2. pada yg ambil drug abuse, Dr Kyi Kyi Tha mintak kt kumpul slide seminar presentation pagi td n bg kat Dr..so,nanti minta tlg wakil tuk setiap group letak dekat dekstop kelas esok..folder tuk seminar slide akan dibuat esok,korang bleh letak kat situ.Kalau nak email kat aku pun boleh,email aku cam kat atas.

3. esok kelas start kul 9.00pg..kelas kul 8 Dr mokhlesur xde coz dia da kire wat pg td..

tolong sebarkan kepada kawan2

TQ

Blessing & Forgiveness Ceremony

Sama-samalah kita bermaafan antara satu sama lain...

Monday, March 15, 2010

~~The Lucky Person~~

isnin: ruzaini
selasa: -
rabu: -
khamis: aizuddin roszali
jumaat: azhar

3rd Annual Grand Dinner 09/10


Assalamualaikum...

Saya mewakili Abu, selaku PM AGD kita kali ini, ingin menjemput sahabat2 semua ke AGD batch kali ke-3. Insya Allah tentatif majlis akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Maka bagi sesiapa yang mempunyai cadangan/ idea mengenai pukul brape nk start AGD dan tentatif dialu2 kan.

Semoga Allah memberkati usaha kita ini dan majlis kita berjalan dalam keredhoan Allah.

Tima Kasih.

Sunday, March 14, 2010

Timetable Week 15

ok,insyaAllah this is the last week timetable for this semester,then next week da start final exam,gud luck tuk semua warga rx6th,slamat belajar n berusaha untuk final exam..all da best

TQ

Latest Update on CP2 Presentation

Salam..

Regarding CPII & PTII presentation:

Venue: Lecture Hall Year 3 only.
Dates: March 15th (Monday) and March 16th (Tuesday)
Time: 2.00 - 5.30 pm
Evaluators: All clinical pharmacy lecturers.

There's no assigned turn for presentation.
Just be there and wait for your case to be called out.
Attendance is compulsory.


These are the cases selected to be presented:

Monday (Malignancy cases)

Colorectal cancer

(B1, B2, C4)

Breast cancer I

Breast cancer II

Lung cancer (A1, A2)

Non- Hodgkin lymphoma (C2, C3)

Hodgkin Lymphoma (C1)

Retrosigmoid ca (D5)

Rectal ca (A3)

Recurrent bladder ca (D4, D5)



And since there are some who are complaining about tak adil certain group je present,

for infectious diseases smua group present.

Group A & C at Auditorium.
Group B & D at Lecture Hall Year 3

Time and date remain the same.

Saturday, March 13, 2010

Kekuasaan Allah bagi orang yang berfikir.

video

Al-Furqan: 53 "Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir berdampingan..."

Mungkin inilah yang dikatakan "...dibawahnya mengalir sungai-sungai.."
- Bukannya sebuah (satu) sungai.

Assignment herbal medicine

Salam. Masa jumpa Dr. Norazian hari tu, ada sedikit maklumat untuk semua :

1. 'Patent' - Cari formula yang telah dipatenkan..Try search : 'Patented ________(nama herb/buah)'..Formula ni, takkan didedahkan, tapi akan ada kod tersendiri. Erm, dr nak kita list kod tu, at least 5 patent kalau boleh..

2. Folk blend - Maksudnya traditional dosage. eg : 3gm of crude extract, three times daily, after meal

3. Kat bahagian 'other information',
tambah 'other properties'. then, boleh senaraikan the other activity of that herb. Eg: Anti malarial, neurogenic activity.

4. 'Related links', 'Dynamic update' and 'live pubmed searches'. Semua term ni, bermaksud reference..So, tulis reference je kat part last dan senaraikan semua link/address tersebut..

p/s: Moga dipermudahkan ALLAH ^-^

Friday, March 12, 2010

CP2 presentation (Malignancy)

ok,mcm dlm blog year 4,same je,just aku letak bg jelas je

ok,so,kalau korang tgk,tuk beberapa kes,ade byk group,so,korang combine la wat jd satu group and come out with 1 presentation except breat cancer coz kena buat 2 case presentation...

Berikut ialah senarai tajuk dan senarai kumpulan

1) Lung cancer - A1 & A2

2) Breast cancer - A4,A5,B3,B4,B5,D2,D3

(Pilih 2 topik yang terbaik dan bahagikan kepada 2 kumpulan besar. Contoh: A4,A5,B3 gabung bentang satu topik.)

3) Non-Hodgkin Lymphoma - C2, C3

4) Hodgkin lymphoma - C1

5) Colorectal Cancer - B1,B2,B4

6) Rectal Cancer - A3

7) Retrosigmoid Cancer - D5

8) Recurrent bladder Cancer - D4, C5

secondly,tuk report malignancy Prof Haniki ckp die nak dua2 format,softcopy as well as hardcopy..

1. sofycopy bleh email Prof mhaniki@gmail.com
2.hardcopy bleh bg dkat PA Prof Br Saiful at main office

due date report malignancy hari nh 12/03/2010

TQ

Thursday, March 11, 2010

Kemalangan Kereta Pelajar Farmasi

Kejadian berlaku ketika hujan, jalan licin, sewaktu pulang dari hospital attachment CPII (last for this sem!)

Melibatkan 5 kereta, 4 daripadanya kereta pelajar farmasi UIAM (Apip, Syaza, Bell & Mira). Alhamdulillah, tiada kehilangan nyawa...

Sama-sama kita doakan urusan mereka dipermudahkan semuanya.....












-Sila bertenang dan jangan cemas.
-Jika ada sesiapa yang tercedera, telefon 999 untuk bantuan.
-Jika tidak ada sebarang kecederaan, alihkan kenderaan anda dari aliran trafik ke tempat yang selamat, jika boleh.
-Catatkan nama dan alamat pemandu-pemandu lain yang terbabit.
-Catatkan model dan nombor pendaftaran kenderaan lain yang terlibat.
-Catatkan nama dan alamat saksi-saksi, sekiranya ada.
-Buat lakaran kasar tentang kemalangan dan lokasi kenderaan terlibat sejurus sebelum dan selepas kemalangan (Gambar mengenai kemalangan, jika ada, akan membantu).
-‘Bertukar maklumat mengenai nama syarikat insurans/pengendali takaful masing-masing.
-Jangan berbincang tentang siapa yang bersalah. Ini mungkin menimbulkan kesulitan dalam mengendalikan tuntutan anda.
-Jika kenderaan anda perlu ditunda, pastikan bahawa kenderaan tersebut akan dihantar ke bengkel yang betul. Hubungi syarikat insurans/pengendali takaful anda atau nombor“hotline” kemalangan syarikat tersebut bagi mendapatkan maklumat tentang bengkel kenderaan yang sepatutnya.
-Laporkan kemalangan kepada polis dengan segera.
-Laporkan kemalangan kepada syarikat insurans/pengendali takaful anda dengan segera, walaupun anda tidak berniat untuk membuat sebarang tuntutan. Pihak ketiga yang terlibat dalam kemalangan tersebut mungkin akan membuat tuntutan insurans daripada syarikat insurans/pengendali takaful anda dan akan menyebabkan kehilangan NCD anda.
-Isikan borang tuntutan dengan lengkap dan masukkan maklumat tambahan yang berkaitan. Jika ada sebarang keraguan, dapatkan nasihat dari syarikat insurans/ pengendali takaful anda.

Membuat Tuntutan
-Sekiranya kenderaan anda mengalami kerosakan, anda boleh membuat sama ada tuntutan kerosakan sendiri atau tuntutan pihak ketiga. Bagi tuntutan kerosakan sendiri, hubungi syarikat insurans atau pengendali takaful anda dengan segera untuk mendapatkan nasihat mereka.

-Jika syarikat insurans anda mencadangkan atau menghendaki kerja pembaikan dilakukan di bengkel panel yang diluluskan, hantar kenderaan anda seperti yang dinasihatkan. Syarikat insurans atau pengendali takaful anda akan menolak tuntutan jika kenderaan anda tidak dihantar ke bengkel yang diluluskan mereka. Syarikat insurans anda akan menghantar pelaras kerugian untuk menilai kerosakan kenderaan anda sebelum membenarkan kerja baik pulih dijalankan.

Wednesday, March 10, 2010

Clinical Pharmacy 2 Quiz

Tarikh: Isnin depan (15 MAC)
Masa: pukul 8.15pagi
Tempat: Exam Hall 1, Level 1 KOP.

Topics covered: CNS & Respiratory infections.
Number of question: 10 TRUE/FALSE questions (macam format quiz after PBL tu).
Marks: this quiz contributes10% of your total assessment in CPII.

So, hope you all will be prepared before coming to sit for the quiz.

All the best.

Syahiera Farhana Zakaria

Ambulance

Seperti semua kita tahu sem ni UIA ada ambulance kt klinik tp xramai tahu cara nk guna kemudahan ini.

Please kind be informed that :
  1. The change of phone number for the Health Centre from 09-5716500 to *09-5716699* , effective from 23rd February 2010. However , the previous number , *09-5716500* will be maintained until 23rd March 2010 to smoothen our clinic operation during the transition period.
  2. The new number , *09-5716699* will be diverted to the security post after office hour (5.00 pm onwards) for any emergencies. (Speed-Dial : *599*)

GUIDELINES FOR AMBULANCE SERVICES

INTRODUCTION

The objectives of the guidelines are to explain the procedure of management of emergency cases that require ambulance services during :
a) Office hours (8.00am – 5.00pm)
b) After office hours (5.00pm – 8.00am)

CASES THAT REQUIRE AMBULANCE SERVICES

1. Chest pain ( to rule out Angina )
2. Shortness of breath
3. Massive bleeding /Motor Vehicle Accident (MVA)
4. Unconsciousness
5. Epilepsy/Fits
6. Unfit to be transported by car/other vehicle

TERMINOLOGY

* MO : Medical Officer
* SN : Staff Nurse
* FOC : Fellow on call
* DOC : Driver on call
* HTAA : Hospital Tuanku Ampuan Afzan , Kuantan

Refer here for more information - http://ktncampus.iiu.edu.my/index.php/component/content/article/45-about-hcentre/177-services-hc-ambulance.html

E-Risalah Campaign of Love Allah Love Rasulullah Vol. 3


Mendapatkan kasih Allah dengan ibadat nawafil

Daripada Abu Hurairah katanya: Rasulullah S.A.W. bersabda;

Sesungguhnya Allah berfirman, sesiapa yang memusuhi wali-Ku, ku mengisytihan perang terhadapnya. Tiada amalan yang mendekatkan dirinya kepada-Ku yang lebih Aku sukai daripada amalan yang Aku fardukan. Hamba-Ku yang mendekatkan diri kepada-Ku dengan sentiasa melakukan amalan sunat Aku akan mengasihinya. Apabila Aku mengasihinya, pendengarannya, penglihatan-nya, tangannya yang digunakan untuk memegang dan kaki yang digunakan untuk berjalan, semuanya berdasarkan keredaan dan kawalan-Ku. Jika dia meminta kepada-Ku, Aku akan memperkenankannya dan jika dia memohon perlindungan-Ku, Aku akan melindunginya. (Hadis Riwayat Bukhari)

Bagaimanakah kita hendak mendapat cinta Allah iaitu cinta hakiki?

Hamba-Ku yang mendekatkan diri kepada-Ku dengan sentiasa melakukan amalan sunat Aku akan mengasihinya

Itulah jawapannya.Terdapat pelbagai amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Amalan sunat dari aspek hubungan dengan Allah S.W.T., antaranya ialah:

· 1. Solat sunat seperti solat Dhuha, rawatib, tahajjud, awwabin, tahiyyatul masjid, hajat, taubat, tasbih, witir;

-Umm Habeeba berkata: "Aku mendengar Rasulullah saw mengatakan ‘Tidak ada hamba Muslim yang menunaikan solat sunat (rawatib) dua belas rakaat kepada Allah setiap hari, kecuali Allah membangunkan untuknya sebuah rumah di dalam Syurga ' "[Muslim: 835] Tersebut adalah: dua rakaat sebelum solat fajar (subuh); empat rakaa sebelum solat zuhur dan dua rakaat setelahnya; dua rakaat selepas solat maghrib dan dua rakaat selepas solat isya’.

-Diriwayatkan oleh Abu Dzar bahawa Nabi saw bersabda, "Zikir setiap pagi adalah sedekah untuk setiap satu sendi manusia: setiap tasbih adalah sedekah; setiap tahmid adalah sedekah; setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah; setiap tindakan mengajak kepada yang makruf adalah sedekah dan melarang perkara mungkar ialah sedekah; dan melakukan dua rakaat solat sunat Dhuha mencukupi untuk semua itu. "[Muslim: 1671]


-Diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah saw ditanya apakah solat paling baik selepas solat wajib 5 waktu. Rasulullah saw menjawab: "Solat terbaik selepas solat wajib 5 waktu adalah solat di tengah malam (Qiyamullail)." [Muslim: 2756]

· 2. Puasa sunat seperti puasa pada hari Isnin dan Khamis,puasa enam hari di bulan Syawal, puasa hari Arafah, puasa hari Asyura (10 Muharam), Puasa bulan Syaaban dan puasa tengah bulan iaitu pada 13,14,15 setiap bulan qamaria (tahun Hijrah);

-Diriwayatkan oleh Abu Ayub Al-Ansari bahawa Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yang berpuasa sebulan di bulan Ramadhan diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, menyamai dengan berpuasa selama dia hidup” [Bukhari: 2758]
-Abu Qatadah menceritakan bahawa Rasulullah saw bersabda: "Puasa pada hari Arafah adalah kafarah(pengampunan dosa) selama dua tahun; tahun sebelumnya dan tahun selepas itu."[Muslim: 3.746]

3.Membaca Al-Quran;

-Riwayat Abu Amaama al-Baahileewho: Aku mendengar Rasulullah saw berkata: "Bacalah al-Quran, kerana ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada sesiapa yang sering membacanya." [Muslim: 1874]

· 4. Berzikir;

Riwayat 'Aishah: Rasulullah akan mengingati Allah setiap saat. [Muslim: 826]

· 5. Berdoa;

· 6. Berakikah dan berkorban.

-Dari 'Aishah ra: Rasulullah memerintahkan kami untuk mengorbankan seekor biri-biri untuk bayi perempuan dan dua ekor kambing untuk bayi laki-laki." [ ahmad: 25.764]


Amalan sunat dari aspek hubungan sesama manusia, antaranya ialah:

· 1. Memberi senyuman;

-Riwayat Abu Dzar: Rasulullah saw berkata kepadaku: "Jangan meremehkan apa pun perbuatan yang baik walaupun sekadar memberi senyuman apabila bertemu saudaramu." [Muslim 6690]

· 2. Nasihat-menasihati;

· 3. Ziarah-menziarahi;

-Riwayat Abu Hurairah: bahawa Nabi saw bersabda: "Seorang lelaki mengunjungi saudaranya di bandar lain dan Allah memerintahkan seorang malaikat untuk menjaganya dalam perjalanan. Ketika ia datang kepadanya, malaikat berkata, 'Kamu mahu ke mana? Dia berkata, "Aku mahu menziarahi seorang saudaraku di bandar ini." Malaikat bertanya lagi, 'Adakah kamu mempunyai sebarang urusan dengannya? Dia berkata, 'Tidak, ia adalah hanya kerana aku mengasihinya demi Allah Yang Maha Berkuasa. Lalu malaikat berkata, 'Aku adalah utusan Allah kepadamu untuk memberitahu kepadamu bahawa Allah mengasihimu sebagaimana kamu mengasihi saudaramu kerana Allah.' "[Muslim6549]


Antara kelebihan2 orang yang melakukan ibadat nawafil (sunat) ialah dikasihi dan disayangi oleh Allah dan rasul, kehidupan akan diberkati oleh Allah,segala anggotanya dipelihara oleh Allah daripada melakukan perkara maksiat, doanya dimakbulkan, dapat mengecapi kenikmatan beribadat dan segala kekurangan amalan fardunya akan ditampung dengan ibadat nawafilnya.

Wahai sahabat2, dengan melakukan nawafil inilah kita akan merasakan cinta Allah.. Marilah kita bersama-sama berdoa agar Allah mempermudahkan kita dalam melakukan ibadah-ibadah sunnah. Sesungguhnya Allah lah yang mengurniakan kita taufik dn hidayahNya agar kita sentiasa taqarrub kepadaNya. Tanpa taufik dan hidayahNya mana mungkin kita hampir kepadaNya.Wallahu ‘alam

Tuesday, March 9, 2010

update timetable

ni timetable yg latest. jadual yg hari tu mmg da anta kat A&R n ssh kalau nk tukar. kali ni bole, sbb ade masalah dgn beberape subjek.. so, nk mntak tlg, sume org check jadual ni btol2, kalau ade yg clash ngn subjek yg diambil, tlg bgtau sy a.s.a.p, sblm 10.30am esk.






IIUM Student Feedback Survey (SFS)

so,as korang bleh tgk,nh ialah system baru, sebelum nh lebih dikenali sbg TER..so,korang bleh la baca tentang Student Feedback System (SFS) nh..

korang kena login dulu tuk assess SFS nh and pls do so before 22nd March 2010

*p/s - kalau sape yg x wat SFS nh, result korang akan diblock (nh seperti yg diclaim kan oleh kak sharina),korang xnak wat pun xpe,tp result korang kena block la..wahaha,x pecaya cuba la

CP2 report & presentation

ok,nh yg latest nyer info dr Sis Syahiera

Presentation

1. skin cases x payah present
2.malignant case present Monday (15/03/2010) from 2pm -5/6pm
3.infectious disease present Tuesday (16/03/2010) from 2pm-5/6pm

Report

1. report malignancy submit kat Prof Haniki by Friday 12/03/2010
2. report skin submit to Mdm Zaswiza by 19/03/2010
3.report infection submit to Br Shazly/Dr Zainol by 19/03/2010

LIST Committee AGD RX6TH 2010

PM: Abu Hussin
Asst PM: Khadijah Wan Hasbullah

PC: Faris Hanif
Asst PC: Amalina Amri

Treasurer: Azhar
Asst Treasurer: Khadijah Amin

Catering: Helmi Yob
Asst. catering: Hajariah

Prep & Tech: Qayyum
Asst : Mariam Asiah

Special Task: Faiz salleh
Asst: Syarafina

Transport: Shahir Amin
Asst: Fatihah

Mudah-mudahan amanah yg diberikan dilakukan sebaik-sebaiknya...insyaallah.

Monday, March 8, 2010

assigment herbal medicine..sedikit pembetulan...

kt bwh nie ada sedikit pembetulan utk guideline yg dr azian bg utk asignment aritu....

For

History of record change to Reference

contemporary mixtures change to bioactive compound(active ingredient)

p/s : kepada kwn2 sekalian,selamt membuat assigment..buat awal2,so nanti nk dekat exam xderla serabut sgt nk buat. bleh focus utk exam lak....;)

Sunday, March 7, 2010

CHECKLIST 2...!~

haaa...! ni list topic-topic yang kite blaja after midsem... check jgn tak check! jgn tggu malam exam baru nak check >_<
[tapi yang x blaja lagi tu jangan la dok mai mintak]