Friday, February 20, 2009

Pesanan Sufi

Ok pesanan Bro Sufian sebenarnya. Untuk mendapatkan report yang baek, markah yang mantap, ikot la 10 pesanannya:

  1. Sign attendance. Mungkin sbb kadang2 ade yang balik awal maka tidaklah mereka tanda kehadiran.
  2. Dalam report tu, wujudkan la skali nama2 ahli kumpulan. Ini kerja kumpulan, haruslah nama ramai2 kan.
  3. Haa..submit pon diminta ikot group. Sebab? Nanti senang die refer and compare discussion dan data. Supaya tiada unsur2 penipuan. Lagi satu, untuk elakkan tekanan padanya. Kalau tertekan, semakan pon tak cermat.
  4. Abstract. Ramai tak sedar. Ini penting. Half page sahaja, ayat dalam past tense, ceritakan apa yang kamu telah buat, what have been observed. Method dan conclusion utk abstract tu, summarise supaya tampak ringkas tp padat.
  5. Dalam intro pulak, include theory, hypothesis. Harus specific lagi satu. Let say kalau kamu guna corn oil, nyatakan corn oil, bukan vegetable oil. Brand product juga boleh ditambah.
  6. Method atau Procedure. Haa...guna past tense dan ayat pasif. Contoh; The homogeniser was set at low speed.., Phase separation was observed after.... and bla bla bla.
  7. Calculation. Physical Pharmacy ni kan banyak calculation. Jadi, include segala bagai jalan kira dan formula kamu dengan detail. Biar puas hati pemeriksa.
  8. Present data kamu dalam bentuk table yang berlabel. Letak caption di bawahnya. Contoh; Table 1: Phase separation for emulsion. Unit pastikan ada. Let say kalau length (m), Force (Newton) etc..
  9. Discussion? Hmm..bukan mengulang intro. Tapi ini adalah ulasan data kamu. Analisis dan kaitkan dengan teori.
  10. Conclusion..lebih senang kalau kamu buat dalam bntuk point, 1, 2, 3... Conclusion selalunya menjawab hipotesis kamu. Senang bukan?

Amanat terakhir? Jangan panjang sangat. Ini aku tak faham. Request amatlah banyak tapi report jgn panjang2?? Phewh..sabar!!

2 comments:

msat said...

haih..ingatkan post blog aku terlepas kat sini tadi..

kaki repot said...

aku pon xphm nape xleh pjg...

klu abstract half page,intro half page, objective+title+procedures=1pg, discussion 2 pg, result +calculation=1 1/2 pg; conclusion+ref=1pg, cover pg 1 pg...
huh, kirela sendri bpe pg...

tu kire pjg x?