Monday, August 31, 2009

Selamat Hari Merdeka

Hari Merdeka ke52

1Malaysia

11 comments:

Saya Sayang MALAYSIA said...

aku tak setuju video ni,pandang hina kt lagu negara Malaysia.

Saya Sayang MALAYSIA said...

Minta admin delete video ini

aizuddinmn said...

ak pun x setuju video ni ad kt blog kt kita..mmg menghina..biarla ni kan perkara yg dh lepas..ap yg penting skang kita tumpukan ap yg boleh kita sumbangkan utk agama, keluarga, dan negara kita..bukan mencari salah silap, keburukan..minta admin tlg remove video ni..kita sepatutnya bangga menjadi rakyat malaysia walau siapa pun kita..ap yg kita sokong..skali lg harap admin remove video ni...

Pencinta sejarah malaysia said...

pelik. aku tak rasa pun ni 1 penghinaan. mungkin sebab isu ni dibangkitkan masa hari merdeka kot. tapi kalau betul lagu ni yang jadi asas untuk lagu kebangsaan kita, patutnya nama composer lagu ni dimasukkan dalam buku sejarah kita. rahsiakan fakta ni sebenarnya penghinaan terhadap composer lagu ni yang susah payah fikir nak buat lagu ni. rasanya kalau yang buat lagu ni orang melayu mesti takde siapa yang marah. tapi sebab orang putih yang buat kita nak marah. kenapa? dia pun manusia jugak. kalau orang negro yang buat lagu ni pun kita kena respect jugak. din, kalau ko jadi menteri pendidikan masukkan la nama orang ni ngan nama lagu dia ni dalam buku sejarah malaysia eh, kesian kat dia.

aizuddinmn said...

tima kasih buat admin..minta maaf buat sape yg upload video 2 dan trima ksh kerna upload sth buat blog batch..ketegasan diperlukan dalam sesuatu perkara..maaf ye buat semua..

aizuddinmn said...

klau x silap ak yg buat lagu ni adalah org melayu johor..insyAllah nant ak cek blk..sblm2 ni selalu je keluar nama pencipta lagu ni kt surat kabar n tv..mungkin org muda dh kurang rasa sayangkan tanah air..thanx..studi2..hehe..gud luck 4 xm..doakan kejayaan bersama..

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

Hmm... tak sesuai sbnnya letak kt blog ni psl isu berkenaan sbb ianyanya sgt kontroversi. malah, sikit sebanyak mengaitkan politik. tp ianya bergantung kpd niat ibu hanaffi apakah hiburan semata-mata atau btl2 berniat menyindirkan lagu negaraku seperti yg dikatakan oleh saya sayang malaysia. minta penjelasan dari ibn hanaffi.... rasenyer, better kasi link kt shout je drpd post. Sbb ia akan affected the whole batch.

aiko said...

sbenanye lg negarku di ambil dr lagu negeri perak yang diambil dr hawaian folk song. it is a fact, we cannot deny it. the rest of the world have known this thing and even we are being joked about this. not only our anthem song but also our flag which is said to resemble USA flag. we have to admit it. however it's not our fault. this is already written in the history long before we are born. and we cannot be so sensitive about this. kalau semuanye kontroversi n semuanya nak disembunyi, susahla. kite kena terima hakikat. nk cek kt wiki pun ade... just love you country. as long as we live in peace, tak perlulah nak gadoh2 pasal bende ni.

aiko said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Negaraku

ashraf ghani said...

Sad but true. aku sokong cik aiko. pape pun, ade lagi isu negara yg lebih besar dr isu ni yg perlu kita ambik berat. Byk lg isu yg bole menyebabkn kita sbg rakyat malaysia rs terhina..

p/s
sayangi tanah air umat Islam kerana negara adalah amanah.

aizuddinmn said...

sedikit fakta yg nk dibetulkan.. sebenarnya org melayu johor yg ak maksudkan 2..adalah-Arkitek Kerajaan di Johor iaitu En. Mohamad bin Hamzah yg mencipta Bendera Persekutuan Tanah Melayu..minta maaf terkeliru plak..tentang sejarah lagu negaraku akan dipos kt blog ak..sesiapa yg berminat boleh la membaca..tima ksh, maaf buat semua..