Saturday, October 9, 2010

Buang yang keruh ambil yang jernih

Assalamualaikum, Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah, visit terakhir kita ke penang sudah brakhir walaupun bnyk masalah yg brlaku (just a simple visit, xmenarik serta memenatkan).Tetapi, kalau niat kita ikhlas, InsysaAllah segala masalah dn penat yang kita hadapi akn diberi ganjaran (sedikit je dugaaan jika dibandingkan dugaan2 yang lain). Sebenarnya, saya rasa terpanggil nak tulis perkara ni dn mungkin juga luahan dari saya sndiri sebagai org yang bertanggungjawab ke atas visit ni.

First of all, sy PM visit ni dn mgkn juga wakil dari committee nak minta beribu2 kemaafan kepada semua sahabat2 dan kawan2 sume atas segala kekurangn and msalah yang berlaku sebelum, ketika dan selepas program ni. Atas dasar manusia xkn lari dari melakukan kesilapn dn semua perkara xkn dapat dilakukan dengan sempurna tanpa kekurangan (yg perfect semuanya adalah milik ALLAH), jadi dengn penuh pengharapan kawan2 semua dapatlah memaafkan segala kesilapan yg berlaku.

Actually, saya banyak belajar daripada program ni. Menjadi Ketua bukannya tiket untuk kita mnunjuk-nunjuk,sombong dan bangga atas kuasa yg kita ada. Ia adalah satu tanggungjawab yang amat besar dn memerlukan kesabaran serta adil dalam setiap tindakan. Saya juga sedar begitu susah sekali nak memuaskan hati semua pihak. Apa yang saya nampak, komunikasi antara bro and sister memang bermasalah. Saya rasa segala masalh serta perselisihan faham perlu dibincangkan terlebih dahulu. Apa yang penting, segala andaian terhadap perselisihan faham tersebut tak perlulah disebar2 kan sebelum dibincangkan terlebih dahulu kerana kemungkinan andaian tersebut salah dn mungkin juga betul (mengikut hukum, apa yang xpasti, kita tinggalkan..itulah jln yg terbaik). Saya xsokong mana2 pihak, just pendpat peribadi. (teringt satu ceramah sorang ustaz mengenai tabia't kaum hawa ni yg berkaitan asal usul penciptaan manusia.. kalau ada kesempatan boley diceritakn nanti, kesimpulan dari cerita tu, lelaki kena banyak bersabar).

So, cara yang terbaik selepas ni kalau ada sesiapa yg nak memberi teguran yg khusus kepada seseorang. Lakukanlah secara face to face. Xperlulah buat di khalayak umum supaya xde sesiapa rasa dia'ibkan (dimalukan). Saya xingt sama ada Rasulullah or sahabat Rasulullah ada menegur sorg shbat mereka yang melakukan kesalahn. Tapi teguran tersebut tidak dilakukan di khalayak ramai supaya org tersebut xdia'ibkan. Dn dengn face to face juga, kita akn dapat tahu hal sebenar apa yang berlaku. Tegurlah secara berhikmah dan bukannya mengikut hawa nafsu. Tapi, jika teguran secara general, boley je dilakukan di khaalyak ramai semoga semua dapt manfaat dari teguran tersebut.
Akhir skali, kita pun dah final year, bertindak dan berfikirlah dengn matang supaya ukhuwwah yang terjalin selama ni x terkubur begitu sahaja (rugilah kita nanti bukannya di dunia sje tetapi di akhirat kelak).

Wallahua'lam (jika ada yg x faham tulisan saya ni bley jumpa saya untuk penjelasan)
-MHY-

11 comments:

msat said...

oh, macam mane cerita penciptaan tuh. Tulis lah, nak tahu jugak.

matmin said...

ko xde lh bersalah sgt miyob,mgkin sbb ko xtgas sgt je,xyh sedih2.mmg mslh ni dr sis,xkn ko plak nk defend dorg.face to face pn,bkn dorg reti bahse,nk berubah pn.same je dorg 2.kalo dh dsr penting diri,smpi mati cmtu.sme je laki ke pompuan,kalo dh pnting diri,smpi bile2 cmtu,dorg xkn bljar,dorg rse syok sndri,smua yg buat btul,xrse prlukan spe2 dlm dunia.

MHY said...

Mat: nak tau cite mai bilik..tp klu ko dah kawen lg senang nak fhm karenah wanita ni..so, sbgai lelaki, bnyak2 lah brsabar..mat min mesti fhm benar..
Mat min: sedih la jgk mat min..xsuka sbnrnya gaduh2 mcm ni. apa2 pun kita doakn org2 yg ko ckp tu sdear dn berubah.

matmin said...

mgkin kot,ak xapply kesabaran yg ak blajar spjg perkahwinan ni kat sis klas kite.ak sbr kt bini ak je kot.pttlh ak angin smcam je ngn dorg kot.btl sgt 2,sblm kawen,lain level sbr nye.dh kawen,lain plak level nye.

Dani said...

assalamua'laikum...

rase terpanggil untuk membantu tatkala saudara kte berada dlm kesusahan..

takde pape nk komen sal sis & bro, cume seperti kate miyob, buang yg keruh ambil yg jernih..takde sapa yg memg x pernah buat salah kat dunia ni...kengkadang kite memikirkan keputusan kite tu yg terbaik tetapi tetap dalm satu komuniti yg besar, pasti ad jugak masalah

ape pun, jgn disebabkan hal ni, persahabtan terjalin bertukar kpd permusuhan (ingatlah balik kengan2 kite bersama dulu) dan ini dijadikn pengajaran untuk semua..

all chill! peace no war! HMR pun da takde da kan..

wallahua'lam :)

C.h.e.n.o.x. said...

Nice One Neng :)

matmin said...

kpade yg trus menyalahkn amal amri.bkn die sorg yg ptt dibebankn dgn kslhn dlm visit kali ni.byk miscommunication yg berlaku yg sbbkn bnda ni berlaku.byk pihak yg ptt bertanggungjawab(tp.xtau lh dorg sdr ke x,krane dorg mslh ni timbul).ape2 pn,ak mtk maap lh kalo sstgh phak rase die sorg je yg bersalah.-peace no war amal.

Anonymous said...

eh ape plak mintak maap... betul la tu..da salah kan ..salah je lah... cara tegur tu pun da betul sangat dah.. sgt berhikmah.. shout kat shoutbox, shout fb, komen entri...katanya nak tegur org hv to be face to face,baru clear sgala yg x jelas (kononnya).. but wat hv u all did?? nak jaga ukhwah sgt kan?? ape tu? once a family always a family?? rx6th one big family??
nonsense!!!!!!!!!!!!!!

aku kesian sgt kat org2 yg tlibat sbb aku tau diorg dh try bt yg sgt t'baik.. tb2 jd mcmni

matmin said...

akhirnya,yg ak tggu.ade jgk yg attack ak.tahniah..jom face to face ngn ak..esok on je...ak xkate pn ak tgur berhikmah.ak dh ckp kn,nk sembur je kali ni.haha

aizuddin mohd noor said...

assalamualaikum..

rsnya cukup2 lah 2...x seronok gaduh2 ni...ap2 pun org2 yg terlibat dh mohon maaf...rsnya x perlu pihak2 lain masuk campur....ap2 pun visit kali ni mmg jd pengajaran...
insyaAllah saya dh tau ap nk buat utk next visit...

jd skang ni minta semua pihak bersangka baik satu sama lain, saling bermaaf-maafan..

all the best!!!

Amalina Amri said...

aku juz nak tny, bende ni kire da settle ke? klu dah aku nk clarification sbb bg aku, aku tak salah, aku juz ikut dan rancang ikut ape yg tpapar kat blog ni. xpyah kat sini pun xpe. sorry sbb mcm demand. terime kasih..