Wednesday, May 18, 2011

Graduation guideline & update PRP

Assalamua'laikum......

di bawah adalah guideline/step for our convocation n detailnya:

Step 1:Result kluar (so masing2 check result)
Step 2:Kulliyyah will update Your Status to "Graduated"...ok disini nak beritahu yang batch kita banyak juga masalah nk masuk detail2 ni (contoh: kredit subjek tak masuk lagi ke etc)....jadi nya mmg ade yg active lagi kan.....skrg KOP tgh settlekan. diorg double check etc...jika rasa x best...boleh telefon KOP mengenai status anda....ok,,disebabkan itu juga, Kulliyyah tak send lagi our result ke Senate Gombak untuk di"endorse"kan...sepatutnya Senate akan meeting 27/5/2011...and kita leh wat clearance together dpt FULL TRANSCRIPT & RELEASE LETTER start 28/5/2011....anda leh wat clearance skrg (means before Senate gombak endorse kan) tp tak akan dpt lagi FULL TRANSCRIPT & RELEASE LETTER jika buat skrg...Result kita perlu di'endorse'kan dulu oleh Senate Gombak (bukan KOP ek yg endorse kan) barulah berbaloi buat clearance sebab lepas clearance kita leh mintk FULL TRANSCRIPT & RELEASE LETTER secara PERCUMA.

Step 3: buat CLEARANCE....macamne buat clearance???? tgk bwh
Untuk kita yang belajar di UIA KUANTAN nih,,,kita pakai MANUAL CLEARANCE.....sehubungan itu GRADUATION FORM + APPLICATION FOR TRANSCRIPT etc yang di laman web kita tu DI ABAIKAN.. termasuk la CLEARANCE yg kita leh log in tu ABAIKAN jek...kita x perlu buat semua tu...tarikh 25-30 may submission of graduation form tu pun tidak di'apply'kan... Graduation form etc ni lebih kepada UIA GOMBAK nyer student...so, settle da situ.....

Jadinye..yang perlu kita buat sekarang ni
first: tunggu KOP update status Graduated tu,
second: tunggu Kulliyyah hantar result kita ke Senate untuk di'endorse'kan..
third: then kita reramai balik ke uia tercinta pegi OSC ambil borg clearance (warne hijau),
forth: settlekan finance mahallah etc tu (ada 5 department kena pegi x silap nye)
fifth:, Pegi balik OSC lepas settle semua..hantar clearance form tu
sixth: OSC terus bagi FULL TRANSCRIPT & RELEASE LETTER
seventh: Balik rumah tido :), tunggu surat daripada Admission & Record Gombak..surat mengenai our CONVOCATION :)..tarikh dijangka dapat surat convo:bulan 8 & 9

note: TARIKH DIJANGKA PALING SELAMAT & BERBALOI WAT CLEARNCE : 1/7/2011
kenape???? sebab KOP x hantar result kita bulan ni..KOP hantar bulan depan so kena tunggu bulan depan nye Senate meeting untuk endorse kan kita nyer result.... :)

Clearance form tu ade 2 copy..satu student copy and other OSC copy.....

Korang leh mintak FULL TRANSCRIPT lebih tau...tapi kena isi form application for transcript tu yang boleh didapati di OSC :)

so, conclusion nye...

tunggu update sal result kita nye da endorse ke belum..insyaALLAH ade org update kan...then da endorse,,pegi OSC amik satu borg clearance jek then settlekan...then dapat la FULL Transcript & release letter tu

UPDATE for PRP:
Borg PRP tu kak zai cakp akan dihantar either this week or next week.....emm pasal KEjE lak...KOP belum lagi hanatr ke SPA since kena double check our result etc tu la...jadi sabar :)

wallahua'lam....assalamua'laikum..salam sejahtera ke atas semua :)

19 comments:

spa said...

Double check mengambil mase 2mggu.artu g,alsan ni da.td g pn,alsan ni n br wat keje,br nmpk pegang kertas,tnye student xckp elektif smua.redha jelah..bagus2,calon batch leader yg xmenang dh bersuara.tq byk2 neng.haha.jom keje bln8,rugi rm3500.kalo keje bln7,dpt extra rm3500.sorg akak ofis pesan,korg cari lah keje part-time dlu sblm dpt keje.hahahaha

Anonymous said...

i love KOP...

Anonymous said...

ak rase baik kita inform Prof. Tariq, mintak tlg cepatkan process ni. yg keje kt opis tu buat kerja skadar kerja,xde dpt bonus @ gaji lebih pun kalau diorg buat cpt2. dah la gaji sket je. - observer

Rx said...

admin KOP xsuka batch kita ke?huhu

ofis KOP said...

jgn panas2 sgt adik2 semua.sabar ye.nk express geram,bleh,tp skit2 je.hahaha

Anonymous said...

Xpyh komen lbh2 la weh.aku takut makin teruk.doa2 la kop uruskan dgn cepat

Anonymous said...

Thanx dani dan yg lain2.isu ni agak panas sikit.harap semua dpt bersabae

KOPku said...

yg lambat ni pn salah kte gak sebenarnye(certain person), kte x alert ngn status kte, ade yg elektif x cukuo, LS or research project yg masih IP, university required course ade prob, jd untuk yg rase ade masalah tu, better call KOP, at least kte leh tolong gak akak2 ofis yg tersayang ni, kesian kt diorng, bnyk keje,letih tau wt keje ni, kte kn ramai (erm, tp time ak pergi td br nk wat gak sebenarnye).
tp same2 la kte berdoa moge cepat, seniority pntng time keje nnti, duit pn pntng gak.haha..

rx6 said...

Study2..

Penuhkan ilmu di dada & kepala..

hahahaha..

kalo dah rezeki x ke mana..

keje tetap keje.

cma lmbt ato cpt sja.

senior said...

btl2,seniority mainkn prnan penting mase keje nnt.smua lah,psl gred gaji smua.xpe,smua bertenang,n smua call kop sndri kalo was2 psl status sendiri.xwas2 pn,ape slh nye,double check ngn kop,kot2 korg da drop,tp,xmsk dlm system.utk elective lh ni,rmai yg drop,tp,dlm sys ade lg.ok

Anonymous said...

lambat kot klu krja bln 8..rugi rm3500, rugi seniority dll..ko bayangkan klu ko rugi rm3500 free2 jer, pe ko rasa?

Anonymous said...

k skrg pe yg kita boleh tolong utk cepatkan proses d ofis kop? klu perlu kita yg key in, contact member sape yg x sedar lg x complete electice course dll kerja mtk tolong bgtau, sbb ramai jer batch kita ni yg free skrg, boleh tolong setelkan bg cepat

Anonymous said...

sape yg volunteer nak bantu kerja ni, memangla byk pahala yg dia dpt, sbb kita boleh masuk kerja awal sbb dia bantu ni..kita x rugi rm3500 sbb dia jgk dll..sampai mati belum tentu boleh balas wooh..

Anonymous said...

semangat camnila kita nak, bukan kutuk jer tau.hehe..tp tgk admin kop bg ker student / exstud bantu? kang smgt2 nk tolong, admin kop x pandang pn usaha batch kita yg bersemangat ni nk tolong bantu mrka..

ak yg di Kuantan said...

dh try nk tlng semalam, kak wan x bg sngt, nk tngk name yg incomplete pn kak wan x brape bg, nnti nk try jmpe kak sharina lak,insyaAllah ak akn try pergi kt KOP utk tanye akak2 ofis ni, biar die bosan tngk muke ak.,haha,
btw, kak wan janji jumaat nk pos ke SPA,
tp ak rase yg kte leh buat, sape yg incomplete tu try la cntct KOP, tanye sbb ape, mayb sbb system xupdate status yg korng drop subjek ape2 tu.

Anonymous said...

incomplete kt mane ni?

Dani said...

anonymous atas ni: myiium>myacademic>study plan/graduation audit

to ak yg berada di kuantan:kala ko pg KOP lagi,,tlg tnye nih...mcmne yg graduated (status) tp audit nyer incomplete....cam aku...masa ak pegi semalam,dia tengok ak nyer...dia ckp ok (kak zai)....so,,skang ni graduation audit penting ke tak....thanks :).....

aku said...

Aku rs bukan msalah 'incomplte' tp masalah status 'active' sbb status tu certain je yng active.Yng laen 'graduated'. pastu graduation audit ak rs almost all yng incmplete.betul x shbt2 yng berurusan?

aku lagi said...

aku same cm dani, status 'graduated' tp graduation audit 'incomplete'..tlong tnye eh..tq.