Saturday, August 23, 2008

Teka-teki di kala exam

Bosan & pening bace lecture note?? Layan teka-teki jap. Sape dapat jawab mmg best.

Teka-teki 1:

Pinjam ayah RM25, pinjam mak RM25 total RM50.
Beli baju RM45 balance RM5.
Amik RM1 bayar ayah, amik RM1 bayar mak, balance RM3.
Hutang ayah jadi RM24, hutang mak jadi RM24.
RM24 + RM24 = RM48 + balance RM3 = RM51.
Dari mane datang RM1?

Teka-teki 2:

3 sekawan pegi tido kt hotel.
1 malam RM30, diorang pun share sorg bayar RM10. RM10 x 3 = RM30.
Tibe2 pekerja hotel tu teringat yg RM30 untuk weekend jer. Hari biase RM25.
Die pun nak pulangkan RM5 .
Disebabkan susah nk bahagi RM5 untuk 3 orang, die simpan dulu RM2, yang RM3 die bagi setiap sorang RM1.
Jadi sorang bayar RM9. RM9 x 3 = RM27.
Tp kat tangan die ade RM2 jer.
RM27 + RM2 = RM29.
Mane lagi RM1?

Jangan tnye jwpn, sbb aku pun xtau..
Spe tau jawab la

20 comments:

Anonymous said...

huh..makin pening plak ble tgk teka-teki tu..da pnh dgr, tp x ingat da sbb pe jd cmtu..
sape tau, bgtau la eh..hehe

msat said...

teka-teki satu lebih seringgit sebab duit RM1 diambil dari teka-teki 2, sebab tu teka-teki 2 kurang seringgit. huahaha...

aghe said...

lepas ni bolehla pinjam duit kt mak abah. tiap2 kali pinjam dapat seringgit. buat tiap2 hari dapat RM30. kalau setahun...fuh!!!!

Anonymous said...

ni soalan subject ape ni..??
arghh!!!!susahnyer..

Anonymous said...

arghh!
pening, soalan ni wt mkn tension,
add math pn x ssh cmni,

msat said...

macam soalan mid sem pharm prac tahun 2550 jer...

Anonymous said...

Cuba tukar skit soalan teka-teka 1..
KALAU...

RM2 bagi kat ayah, RM2 bagi kat emak..balance rm1

hutang ayah RM23, hutang emak RM23

RM23+RM23+RM1=RM47
Mana pegi RM3??

hahaha..kalo camtu, jgn hutang ngn mak ayah. nnt rugi rm3.

jawapannya: Teka-teki tu yang salah.

Anonymous said...

sengal la semua org nh...
g hutang tp bayar singgit..ape kes
bayar semua skali la...aiyooo..
tarak blajar ka kesopanan dan tatasusila..motreee!!!

aiko said...

klu soalan tu yg salah, kiraan cmne yg btul? klu tgk soalan die cm logik

Anonymous said...

camni sepatutnya..

bila dh bg balik kat ayah RM1, emak RM1..
total hutang = RM24+RM24=RM48

total hutang - total beli
RM48-RM45

tinggal la RM3 kat tangan dia..

tu lah kiraan sepatutnya.orang yg buat teka-teki kt aiko tu kena blaja math blek tu..

Anonymous said...

huahua...tere la!!!..tp cmne plak dgn yg teka teki no 2 tu?
x dpt pk la..hurm..

aiko said...

ok, mmg xblaja math la org tu.. soalan ke-2, ade spe tau jwb x

Anonymous said...

soalan no2 pn same la..

sorang RM9
3org = RM9 x 3 = RM27

Total - harga beli
RM27 - RM25

tinggal la RM2 yg ade kat tangan dia tu..
kuang3

Anonymous said...

ala...dah ada jawapan. tak best la macam ni....

aiko said...

ok, mmg best gle r spe yg jwb tu. ble r pas exam dgn kaler berterbangan.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

teka teki ke ape bende ni??hahaha

Gilo Ah said...

dengan mak ayah pun hutang ker?
klepet je lah
kan senang

Anonymous said...

sonangnyo idop ko, gilo...

abu said...

aku dah dapat jawapan 3 sekawan. yang lagi singgit tu ade dekat 25 inggit. kalo tolak singgit jadi 24 inggit. tambah 5 inggit jadi 30 inggit. sbenanye sume bayar 8.33333333 inggit. bukan 9 inggit. hahaha

msat said...

jwpn abu tu mase tengah study nuclear ker???