Thursday, August 21, 2008

Hitam??

Tengok gambar ni... (tgk gmbr brothers je ade, kena letak la jugak gambar sister.. ^_^)




ade lagi...



lagi... =)



Tau kenape ramai sisters berpakaian hitam hari ni?
21 OGOS ialah Hari Memperingati Al-Quds atau Remembrance of Al-Quds (ROQ).
Pada tarikh tersebut, Masjid Al-Aqsa yang merupakan kiblat pertama umat Islam telah dibakar.
Hitam adalah simbolik kepada 'terbakar'..
Mungkin tiada apa yang membantu dengan hanya berpakaian hitam. Tapi sekurang-kurangnya, boleh menimbulkan rasa ingin tahu dan sekaligus tahu apakah pentingnya 21 OGOS untuk seluruh umat Islam. Betulkan? Artikel tentang Hari Memperingati Al-Quds dalam entry di atas...

24 comments:

::Amin Mansor:: said...

bgs2.harap lagi byk participation from sister.;)

Shamel said...

wouh..awesome..
x perasan lak korang pakai tudung itam ari neh.

msat said...

eh, shamel. ko ade ke dalam kelas tadi??? :)

aiko said...

sister, e-qah kate esok pink. ;p

aiko said...

sister, e-qah kate esok pink. ;p

mutiaraTL said...

satu sudut pandangan:bagus benar shamel jaga mata, sampai tak perasan sister pakai hitam ramai2

satu lagi sudut pandangan:punya lah obvious org pakai(ramai-ramai pulak tu), bulih dia tak perasan??

::Amin Mansor:: said...

apa kata same2 brother & sister pakai seragam utk 1ari jek

shafiqalias said...

aiko..mane de kne pakai pink..memaen je la..haha~

HuRuN^AiN said...

Haha..mesti e-qa dh gelabah.hehe

Anonymous said...

salam.ni bkn nk komplen. cume nk tnye..ade x dalam islam yang suruh kita berkabung pakai baju kaler hitam?.kalu ade xpela.ade dalil x?

Anonymous said...

xder kot...cuma nk mengingati jer.xsalahkn. 1st day exam brothers pakai kemeja ok tak?

Anonymous said...

sister lak pakai jubah

aizuddin mohd noor said...

tahniah sister!teruskan berjuang!

Anonymous said...

ape kate kalau sume kelas kite tak yah pg exam...

HuRuN^AiN said...

A'ah, betul.dalam islam xde pun berkabung pakai hitam..
Warna boleh menggambarkan sesuatu.contohnya,putih dikaitkan dengan suci dan bersih.
Warna pn boleh menzahirkan tanda sokongan.Contoh, pakai warna biru untuk yang sokong Barisan Nasional, warna hijau utk yg sokong PAS etc. Ape2pun, warna tidak bersalah. Pilihlah warna2 yang anda suka =)

Anonymous said...

bro nak pakai kemeja?sori lah..sggh x berminat

lannetwork said...
This comment has been removed by the author.
lannetwork said...

Ni nak bg pendapat skt la sbb sume org sbk psl hitam. pki baju hitam utk berkabung rsenye tu cume adat je.mmg xde dlm Islam. adat dr mne x tau la plak. tp kalu kita pernah tgk org kristian kalu diorg pegi kubur mesti pki baju hitam sbgai tanda berkabung. jd, bg saya walaupun tu hnye adat,x elokla kalu kita niatkan hitam tu tanda berkabung sbb nnti same cam org kristian tu..just pki hitam tu mcm pki utk hari lain jgk.xde untuk ape2.x pun plh je wrna lain.tp yg pntg warna HITAM x brsalah.kalu kita tgk Nabi pun suka pki baju hitam..yg membezakan cume kita pnye niat & tujuan.So,ape2 hal pun gud luck sister for yr effort.(sila btlkn kalu ade salah).

Anonymous said...

kesimpulannya, niat tu penting...tul x?

M Izani said...

kesimpulannya...
asalkan tutup aurat, kaler apa pun x kisah

Anonymous said...

kalo hitam tanda bekabung, black hari2 berkabung la cam2... sian hitam

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

Black x bersalah dalam kes ni

Anonymous said...

betol2, black tak tau pape dalam hal ni. jadi sape yang bersalah sbenanye????

Anonymous said...

hitam itu menawan...ak ske hitam..haha