Tuesday, January 13, 2009

Kita Masih Ada Kekuatan!!!

Kempen boikot yang dilancarkan di seluruh pelusuk dunia telah lama berlalu, dan sekarang masih lagi berjalan. Namun, masih ada yang bersikap pessimis; adakah ia berjaya atau tidak? Bagi saya, kita sudah berjaya. Alhamdulillah.

Kepada yang masih lagi ragu-ragu, di sini saya menyelitkan petikan yang di petik dari sumber ini,

There is suffering and crushing poverty in much of Israel today. Self defense is expensive. Rebuilding war-ravaged lives, homes and businesses requires support. Most social services have been reduced drastically. Over 1.5 million people in Israel live below the poverty line. One in every three Israeli children is growing up poor- without enough food, without dental care, or shoes that fit..

Teruskanlah perjuangan sahabat-sahabat sekalian dalam menegakkan agama yang satu ini. Janganlah ada rasa goyah dalam hati sahabat-sahabat sekalian. Sesungguhnya dunia adalah penjara bagi orang muslim, dan syurga bagi orang-orang kafir. Redhalah dan teruskan berjuang. Islam sudah ditakdirkan untuk menang, selagi kita masih teguh pada keimanan tulen.

5 comments:

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

'shell' musuh utamaku.....

Alfaruuq said...

Setuju 100%. Kita kan ada banyak alternatif.
SHELL>Petronas,
McD>Nasi Ayam Dara/KFC,
STARBUCKS >Mcm2 air/aiskrim lg byk, COLGATE>Ubat gigi mukmin, DUNHILL,SALEM, MALBORO>Jgn hisap rokok@klu dah xleh sgt beli 'gudang garam'.(sebaiknya berentilah terus..),
MAGGI>makan nasi.

msat said...

kalau SP, ade RFC.
MAggi, boleh ganti ngan me sedap!!
dunhill, salem, malboro,, ganti ngan CHAMPIX (ubat ketagihan merokok).

petronas tetap di hatiku...

aiko said...

ek, KFC boleh ke? nk confirmkan

Alfaruuq said...

KFC malaysia ada beza sket. KFC Holding (KFCH) under Johor Corporation yg run business KFC di Malaysia. JCorp ni milik penuh bumiputera. Cumanya KFCH ni francais bisnes KFC ni dari syrkt KFC US. Francais ni mksudnya owner satu2 produk bg kebenaran pd certain investor utk jual produk dia dgn cara, masa, tempat yg dah ditetapkan. Originality of product is still the same. satu sudut francais KFC ni:
1)Promote US product, sbb still guna nama KFC. Icon/symbol of US as major supporter to ISrael.
2)Nak francais mesti bayar certain amount pd KFC US. (Sumbangan to US company). Regular payment tak sure.

Sudut lainnya plak:
1)KFCH ni syrkt org2 Islam yg hired dlm 22,000 malaysian. KFCH ni jgk run ayamas.
2)Kt jgk tidak punya bukti kukuh bahawa KFCH menyokong pendudukan haram Israel di bumi Palestin. Tidak semua syarikat me'isytiharkn mrka membantu Israel. Israel sendiri tak pernah mengaku sumbangan mereka, seperti memberikan anugerah atau pengiktirafan seperti dibuktikan oleh website Boycott Israel (http://www.inminds.co.uk). Klu sebaliknya yg berlaku adkah kt perlu mencari alasan lg utk terus bermuamalah dengan mereka?
KFC di negara2 lain rasanya masih lg fully own by KFC US. So mmg sgt2blh utk boikot.

The best rasanya KFCH patut tukar nama dan putuskan sbrg hbgn dgn KFC US dan run bisnes independently. Cara ni blh tangani mslh 22,000 pekerja dan kita pun tak lagi ragu2 nak makan KFC. Org Islam jgk blh bebas dari hegemoni by US.

The mean time, pndpt sy lbh baik kita cari alternatif produk selain KFC mcm Mat ckp RFC atau ayam goreng kat kedai2 biasa (my opinion). Bg yg dh minat sgt2 dgn McD; klu xmkn McD mmg takleh tido mlm la lbh kurang, mb blh switch to KFC as an alternative. McD is no doubt US company. Allahua'lam

*mb info xup to date. Ada salah tlg betulkan. Tq
~afiq