Sunday, October 25, 2009

Thanks..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Tamat sudah trip kita to penang. Saya amat berterima kasih atas segala pengorbanan rakan2 suma yg sanggup turun melibatkan diri dlm progam ni sama ada sbg committee atau sbg participant yg dgn rela hati mengikuti tentatif yg telah saya dan beberapa rakan saya rancang walaupun masa visit amat tidak sesuai dan terlalu hampir dgn final exam.

Saya sendiri sebenarnya tidak setuju dgn tarikh visit ni. Walaubagaimanapun, visit terpaksa diteruskan kerana tarikh visit ni dah sediaada dlm jadual sem ni. Terima kasih juga pada yg memberi pandangan, tunjuk ajar pada saya dlm mengendalikan program sebegini. Terima kasih juga pd yg memberi komen dan kritikan. Tanpa kritikan, saya tak tahu di mana kesilapan saya, di mana yg saya patut buat perubahan.

Seterusnya, saya juga ingin mewakili suma yg terlibat dlm program ini memohon maaf atas segala kekurangan dlm lawatan kali ni. Minta maaf atas:

1) Briefing yg lambat (sehari seblum bertolak)
2) Plan utk gather terlalu awal di gombak.
3) Terlalu byk perubahan dlm plan.
4) Lmbt update perubahan dlm plan (yg dibuat on the spot).
5) Plan utk bertolak terlalu awal.
6) Tak punctual.
7) Tak selidik tempat sblm pergi lawatan.
8) Fakta yg salah ttg sesuatu tmpt.
9) Lewat makan.
10) Salah pilih tempat utk berehat.

Moga segala kelemahan kali ni dpt dijadikan pengajaran bg suma yg mungkin bakal mengendalikan program2 di sem2 yg akan dtg. Saya amat bersyukur dan berterima kasih kpd semua kerana lawatan2 penting iaitu ke Pusat Racun Negara dan Radiopharmacy berjalan dgn baik.

Sblm saya mengakhiri post ni, saya ada beberapa cadangan utk perjalanan yg lebih baik di program2 yg akan dtg:

1) Commitee special program - awalkan visit (lps midsem atau awalsem). Bleh review visit for the next sem sebelum tamat this sem..
2) All educational visit - diuruskan sepenuhnya oleh lecturer (sptmana spttnya)
3) Committee next prog - beri peluang pada yg tak penah jadik commitee lagi. Give chance and support them !!

Ok. Itu sahaja. Harap suma dpt study dgn tenang. Moga dgn kesabaran dlm diri rakan2 semasa program, Allah memudahkan segala urusan anda semua terutamanya utk studi dan utk skor dlm exam kali ni.. Wallahu'alam ^^

34 comments:

Ilham Nur said...

Powerlah Prof., haha! Thumbs up for the good job.

Nak cadangkan juga, kepada mereka yang banyak 'demand' waktu visit ni, kita letak jadi committe program. Barulah empati tu wujud dalam diri.

Anonymous said...

ok che am,
lps ni ko lak PM.
( ko x demand pn, saje nk ko jd PM lak).

Anonymous said...

ak stuju!che am jd PM.

Anonymous said...

Kalo nak tahu program next sem, tny our batch leader.. Mungkin bleh prepare lebih awal..

matmin said...

terharu ak bce post helmi ni..rilex helmi,take a deep breath,rilex.jgn pening2 kpale lg,dh settle kn,biar byk dugaan pn..ape2 pn,ko dh wat yg terbaik.tp,dugaan dtg xhenti2 kt ko,cian plak ko.sorry lah klu ak xmembantu ko sgt plus bsing2 bengang kt orgg2,sori lg..tq dh jd leader visit kali ni..

Anonymous said...

Eh..x pening pon matmin...saje2 je wat pening..hehe. Tp ak plek gak tgk org len lagi pening dr ak.. ilang sabar pon ada.. arap mereka2 tu dpt kembali stabil ye..

msat said...

thanks MHR. biase la tu, tiap2 visit jer mesti ade yg tak puas hati..bukan sebab program yg tak betul, tapi sebab "berlagak penting"...(in my opinion la, kalau terase pedas,,sorry la ye).

bile nak buat next visit pulak ni..
tak saba rase..nak pecut malam2 160.

Anonymous said...

'VisIt tO sAraWaK' menggantikan 'VisIt tO PadaNg' under herbal medicine. Apa pendapat korang?? Kena byr tiket flight dan bas utk program ni..

Ilham Nur said...

Kalau Sarawak not affordable, rasanya ni pun boleh http://lamanshaniza2u.blogspot.com/2009/06/taman-herba-perlis.html

hehe

Anonymous said...

ok gak tu am.. nanti ble g taman ular, gua kelam, umah din ligan, singgah langkawi jap.. hehe bla nak pindah perlis ni am.. kalo ke perlis, bajet guna utk mkn dan token je.. ok the way ke sana atau balik, bleh singgah umah sapa2.. dpt mkn free.. sapa nak buat open house lak..

Anonymous said...

mintak accommodation uitm arau.. hehe

ashraf ghani said...

loorrrgh.. lek ar..
standard wat progrm ar.. kalo x jadi mcm yg disebut tu, bkn wat progrm namenye..

Anonymous said...

gi padang besar seronok gak..huhu

helmi said...

Sebenarnya, saya nak mintak pandangan bro je ttg masalah2 yg berlaku ketika program. Tp lain pulak jadinya. Silap btul bitau bro rasanya. So, saya wakil bro minta maaf kt sis jika ada yg terasa atau kecewa. Saya gak sbg PM program ni berharap suma dpt mendidik sifat sabar dlm diri tak kira bro atau pun sis. Nmpk gaya dua2 melenting ketika dan selepas program. Hehe. Jgn dilayan perasaan sebegitu. Tak berkesudahan nanti. Mcmana nak kurangkan sifat marah tu. Kena laa kurangkan sifat ego dlm diri. Insyallah hilang. Nabi s.a.w ajar ada ajar camne nak hilangkan sifat2 marah..bleh rujuk mana2 kitab..ok Begitu laa hidup dgn berpandukan alquran dan sunnah. Rujuk2. Jgn berpandukan akal dan nafsu semata2.. Ok (Bro 0 - 0 Sis)^^
Kita ada 3 sem lagi utk bersama..
Ingat tu..!! Pastu suma bawa hala tuju masing2..

Anonymous said...

wah..cayala helmi..
ape2 pun, setiap yng berlaku tue da pro n cons, i'm really appreciate this visit, becoz setiap briefing kat PRN & HP betul2 mantap, ringkas n padat. bole guna n apply for our osce, am i right?
also, thanks to MHY coz jemput g umah, kalu bukan kerana visit ni, rsny xsmpai kot kaki nie kt kg nibong tebal xcept walimah ko nanti (tue pun kalu jemput la.. ('o'))..

mhy said...

InsyaAllah jemput..sume dijemput hadir ye..nanti xpyh jmput lg..

helmi said...

En. Amir, pharmacist di Radiopharmacy Penang GH kimsalam kt suma.. saya br add dia dlm facebook. Tgh tggu confirmation. Search Amir firdaus (gambar RFC)

mhy said...

nak mintak maaf jg la kt sis coz rasanya ada y xsmpat mkn nasi..lauk daging da abes..biasa la bro mkn bnyk kn..mgkn jgk silap bajet mknn..so,sorry la ye..

matmin said...

helmi2.bgus2,try tenangkan ati smua org.ak pn terase ape yg ko ckp 2,tp,ak xksh.mmg dh ak silap dlm hal ni..xslh ko bgtau bro,ktorg pn xslh klu tau bnda2 ni..haha.ape2 pn,dh lps kn..

helmi said...

matmin..ak terharu lak ko cakap camni..hehe x dpt nak bygkan.. ok jom studi.. dah tgk blum jadual..cam membantu je..ada gap beberapa hari utk cover suma subjek..xnak fail

Ilham Nur said...

haha, sedangkan lidah lagi tergigit...

Afif Halim, ko sambung pulak...

Anonymous said...

alhamdulillah.. terima kasih semua, esp. pm & komiti..(ade komiti ke? aku nampak pm je kehulu kehilir).. moga Allah membalas jasa kalian dengan kecemerlangan..

@ MHY, smg Allah memberkati keluarga anda..
laksa sgt sedap!

helmi said...

ehh..jgn ckp ak wat keje sorang..sbnrnya ada komiti cuma ak x distribute keje dgn btul je...Sblm prog lagi, list nama comittee ilang.. so, malas lak nak gather balik committee.. just amik2 je sapa2 yg nak tolong..
Hehe..so jgn diungkitkan hal ni..ak mmg rasa bersalah sgt ttg tu kt committee2 ak.. bukan salah diorang..salah ak sbnrnya.. sori2.. 1st time jadik PM.. byk benda yg miss.. tp mmg best jadik PM.. rugi laa sapa2 yg tolak jadik PM pasni..^^

Anonymous said...

tahniah kpd MHR n comittee2..aku cdgkn kite letak mengeratkn silaturahim sbg objektif utk setiap visit yg akn dtg..tidak terhad utk program batch je..

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

Tahniah Helmi Rahmat!

Anonymous said...

tahniah miyob! buat open house.. hehe

aiko said...

aku just nk ckp 1 je. nilah bahana xbuat meeting... klu buat keje sorg manela sme dgn buat keje berkumpulan. sorila bukan nk ngutuk ke ape, just nk kite sume amik pengajaran k.
lg 1, aku sedih gle aku waktu dinner bcoz smua lauk aku xbleh makan, nasib baik aku da pekena pasembur kt pdg kita. so sblum order ape2, survey la dulu.

helmi said...

Sori laa aiko.. ak dah amik pengajaran dah sbnrnya dr perkara tu.. Mggu2 tu agak kritikal..dgn byknya repot, byknya presentation, attachment yg x sudah2... Mmg berniat nak buat meeting sbnrnya cuma tak jumpa slot yg free.. pastu byk keje2 luar yg sy perlu buat..

Buat pengetahuan suma, bukan suma keje yg sy buat..

Apa yg sy buat sbnrnya hanyalah:
- flow program, contact nuclear pharmacy, token, confirm with lecturer, confirm no of students..tak susah pon benda2 nih.. yg susahnya ialah benda2 yg lmbt confirm..huhu

-solve arising matters drpd committees: transport, foods, accommodation..

Mgkin itu sbb nmpk cam sy wat keje sorang but..IM NOT

Pastu minta maap sbb miss utk survey. Agak kelam kabut. Actually, kitorang nk cr restoran yg bleh accommodate about 100 people tp agak susah. Sibbek dpt kenalpasti org yg dpt tlg. Alhamdulillah. Mknn tu last2 minit confirm sbb restoran last2 minit confirm. Tak sempat nak survey..

Byk laa yg tak confirm sbb tu kalo sy wat meeting dlm keadaan byk perkara x confirm dlm minggu yg kritikal dan penuh dgn kerja, so nanti byk lagi meeting yg kena buat utk update2 perkara2 ni.. Nanti everyone will become stress.. So, i waited till everything was ok, then when everything was complete, its too late.. Then, i just prayed everything will go nice n as planned..
Hmm.. that's it!! nak tau lebih cita, bleh tny lagi..

Kalo nak claim duit mkn, just SMS me..ok (^^)

bro said...

Haa..harap semua dah faham la ye atas penerangan panjang lebar Helmi ni. Cukup2 la tu rasenye utk complaint ke ape. Biar Helmi rest sikit.

Boleh je nak complaint lg, tp fikir dulu before tulis kat cni. Put yourself in someone else's shoes! Alhamdulillah, semua sudah lepas. Mari tumpukan perhatian pada exam.

Anonymous said...

prof terbaik :)

mutiara bd said...

Assalamualaikum.

Sudah berhari kita sampai kuantan. Hajat memang nk menulis sesuatu fasal visit, tapi tak sempat. Ini baru ada kesempatan.

Pertama sekali: ana nak mintak maaf sebab terlewat bawak anda semua ke tmpt mkn.

Kedua: Sori pada amal sebab tak alert lansung yg amal tak boleh mkn semua lauk yg ada utk mkn mlm tu.

Ketiga: Kecacatan dalam program tak nampak sangat pun kecuali di mata orang yang mengendalikannya.

Yang hal no 1 dan 2 itu yang betul-betul menyusahkan hati ana malam tu. Kesian tgk muka semua orang bosan menunggu.. Maaf sangat-sangat.

ok.itu sahaja. slmt berusaha utk end sem exam.

helmi said...

Nak tau kebenaran statement ke-3 tu kena tny participant..hehe

Saya amat risau bila nmpk berkerutnya dahi org lain, pasrah, muncung mulut, kecewa.. hehe Nak mengembalikan muka yg ceria, sentiasa senyum, aktif, enjoy dan sbgnya tu memang merupakan satu cabaran besar dan pengalaman yg bermakna walaupun kurang berjaya..hehe

Ok.. hopefully, suma enjoy osce, viva and final exam..
Smile even u r stress.. (^^)

Anonymous said...

aku enjoy osce ??? hoho!!!!

shamel said...

dan aku enjoy visit! kan mat kan?