Wednesday, April 29, 2009

Forum IIURX6TH



http://iiumrx6th.forumotion.com/


Alhamdulillah, seperti yang dirancang akhirnya dapat juga kita create 1 forum yang akan menjadi medan perbincangan kita di alam maya ini. Forum ini diwujudkan selaras dengan kemajuan internet di kalangan member rx6th. Sudah tiba masanya untuk kita melakukan pembaharuan kearah yang lebih baik mendahului yang lain.

Jadilah orang yang terawal menjadi member forum iiumrx6th.forumotion.com (nanti dapat hadiah AGD nanti.hehehe..). Forum ini akan menjadi tempat untuk kita berbincang mengenai sesuatu perkara terutama berkaitan akademik, exam, activities, programmes dan lain-lain. (Edited : forum hanya untuk akademik sahaja kot, utk elak blog ni daripada 'mati'). Insyaallah, perbincangan akan lebih sistematik tidak seperti blog.

Diharapkan semua 87 + 2 orang dapat join forum ini dan meng’hidup’ forum ini sebagaimana yang anda lakukan pada blog ini. Tanpa kerjasama semua, forum ini akan ‘mati’ dan akan di ‘tanam’ di kubur berdekatan. =D. Saya percaya kita semua mampu melakukannya.

Untuk menyertai perbincangan dalam forum ini, ada 2 pilihan sama ada anda mahu register menjadi member atau terus menjadi anonymous. Jika anda menjadi member, anda akan mendapat kelebihan akses ke ruangan akademik. Kenapa kena jadi member? Sebab kita mahu jaga ‘keselamatan’ semua pihak. Soalan ‘panas’ mahupun soalan tepu dapat kita kongsi di ruangan akademik itu (sebab hanya mereka yang register sahaja dapat masuk forum itu). Jadi, tak payah la kita nak taip panjang-panjang lagi kat SMS dan forward kat semua. Cukup dengan message, ‘nota’ ada kat forum. Kemudian, kita bincang sama-sama untuk mendapatkan output yang terbaik, insyaallah. Faham tak pasal isu ni? Penting ni. Agak susah nak terangkan. Nanti semester depan saya terangkan lagi pasal ni, insyaallah.



Cara nak register :

1-Click 'register' kat sebelah kanan dan atas forum

2-Click 'I agree to these terms' > masukkan username, email & password (make sure password lebih dari 6 perkataan) >confirm password

3-Check email > ada akan dapat email welcoming from forum iiumrx6th & tunggu email approval dari saya tak lebih dari 24jam.

4-Finish! dah boleh berforum. =)


Saya juga menyediakan ruangan anonymous di bahagian selain daripada akademik. Jadi, sesiapa boleh la nak berkongsi pendapat ke apa-apa la. Mengenai nickname pula. Saya amat berharap semua dapat kasi nickname yang mudah dikenali. Contohnya, pipahensem – semua orang tahu pipah (mintak maah pipah =p). Ini hanya cadangan dan terpulanglah pada anda untuk menentukannya.


Polisi-polisi lain yang berkaitan forum akan ditentukan kemudian nanti. Harapan saya agar perbincangan kita di alam maya lebih baik dari sekarang. Terutama yang berkaitan akademik.


Peringatan :

1.Pastikan anda ingat username & email anda (untuk retrieve password jika lupa)

2.Jika terlupa password, click ‘I forgot my password’

3.Jangan lupa baca FAQ forum untuk maklumat lebih berkaitan forum ini


p/s-awal-awal ni, korang main-main la dulu dengan forum tu. Try la post apa-apa kat forum. Salah post pun xpe. Kasi biasa dengan fungsi-fungsi button yang disediakan. Kalau ada apa-apa soalan, jangan malu bertanya. Kita sama-sama tolong k… =)

18 comments:

shamel said...

waa..cambes je. Dapat hadiah tu..

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

hehee... nak propose kt PM AGD. =D

Anonymous said...

frenster ada.. blog lagi.. forum pulak...takde intenet susah loh

Anonymous said...

kt rmh leh la,ade internet,
nnti klu dh strt clss, cmne nk gune?
klu sume post kt internet, xde sume orng nk bcnye,kn2?

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

sape2 rajin post la kt internet.

terpulang la kat individu masing-masing nk baca ke tak. tak paksa pun. cuma if nk dptkan latest info.kat internet la paling cpt. kalau kat kelas tu, lambat skit.

dah start kelas? camne nk guna?guna apa ni? forum ni backup shout tu je sebenarnya. sbb dok bincang2 kt shout, xkekal. if kat forum.terplng kpd individu jgk. time management tu penting.

alangkah baiknya kalau anony itu bernick. Hee....

kuciwa result said...

aku rasa gitu gak.. kat mahallah kdg2 je dpt wireless... cuma pandangan aku, yang penting2 announce kat kelas la nanti. nak extra discussion bleh kat internet. certain org bkk intenet ni time nak cari bahan report je..

-skadar pandangan-

Anonymous said...

name doesn't matter,the contents that matter, hehe..
sori amin, anony soud best to be my nick..,
yg ak try smpikan, internet xdpt membincangkan n memberitahu segalenye,
last sem bnyk info yg bdk rmh sewa tau tp bdk mahalah x tau pn n vise versa,
so, rasenye tersngt2 la btol yg Islam sarankan, ziarah menziarahi tu bnyk hikmahnye, bkn shj dpt bgtau maklumat kt kawan kte tp at meantime leh gak merapatkan ukhwah!
kn?

-amin, ak respect ko, ko jngn mrh n terase, ak alwayz support member ak, jst opinion je pn,
-tanpa ko, tiadela blog n forum yg cntk ni, thanx amin.,

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

har..macam tulah... kita xdpt memenuhi citarasa semua org.jadi, ak mintak maaf kpd mereka yg tersisih dari arus ini.

ak buat semua ni utk kepentingan semua org jgk. xde faedah kat aku pun. nama je admin tp byk cabaran.

psl mahallah xde internet, ak xboleh buat apa. jangan mengadu kt aku. ak xde kuasa nk taruk modem2 kt mahallah tu. apa yg aku dpt buat, aku buat macam sekarang ni.aku 'online'kan apa2 yg boleh di 'online' dan terpulanglah kat korang nak join sama ke tak benda2 ni.

mungkin dak mahallah miz info psl kls cancel eh? psl tu, rasanya mat dah cuba yg terbaik.ak sblm tidur tgk latest timetable kt blog ni yg mat post. tp kat mahallah xde internet. mintak maaf mewakili mat. insyaallah kita create btl2 sistem yg organize utk memastikan semua org dpt info.

arap menjawab segala pertanyaan.ada perlukan penjelasan lanjut lagi? =) thanx komen yg membina.

opps, ada lagi. ak bagi metafora kalau kita nak menimba ilmu, kita yg kena pg kelas belajar bukannya menungu lecturer dtg ke rumah kita mengajarkan kita. =)

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

ak terpk jgk... apa jadi pada blog ni kalau semua org pg kt forum.... ishh....

ada idea x? ak rasa macam nk jadikan forum tu tempt utk bincang psl akademik je. ok x?yg non-academik kt blog.apa macam?

nak mencelah said...

tambahan lagi

tanpa ko amin, tiadala gambar2 batch kita.thanx jgk amin

suara rakyat said...

hebat camne pun alat, sape yg memanfaatkan jelah yg dpt manfaat....
aku x mengadu pun, aku pun tau ko xde kuasa nk ltk modem kt mhllh... cuma aku nk suarakn, x smua org alert intnt & blg.. so pls consider those if any important msg hv 2b delivered within us. tq

suara rakyat 2 said...

neway, tq 4 da becoming useful forumation...mmg akn b'manfaat utk kls... trutama time repot.. tau ko berusaha yg tbaik. keep up da gud work..

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

tq.akan difikirkan cara atasi masalah communication ni. tq jgk sbb bwk issue ni. =). Endd... message diterima.

lagi sekali, alangkah bagusnya kalau anonymous itu bernama. senang nak refer apa masalah sebenar yg dihadapi. End...

Anonymous said...

Amin...ak rasa guna blog je dh ok... Sbb kalo guna blog, latest info kta bleh tau just by opening the main page...kalo forum, ble ke kita tau latest info...nak kena check satu2 topik plak...

Lagi satu cam membebankan plak org2 yg jarang online nihh dan x penah pon bkk forum..nanti diorang penin pala lak dgn functions yg terlalu kompleks..

Bagi yg slalu bukak tu ak rasa x de masalah... Tapi kita ble cuba truskan dgn forum tu.. mana la tau dia amat berguna pada kita... Semuanya bergantung pada cara kita handle that forum..
Keep it up.. amin!!

-I love to be anonymous-

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

btl dh tu apa yg anonymous tulis. ak stuju. ak dah decide utk jadikan FORUM tu tempat untk sesiapa post soalan spot@bocor dan jawapannya sekali dan juga post compilation answer (sbb nak masuk kene register, jadi orang luar xleh baca la). Apabila dah post, nanti sesiapa akan announce kt blog ni. jgn risau xkan miz information.

psl function byk, mmg dan tidak dinafikan. tp function2 tu mmg fixed.

Forum tu juga tempat berbincang akademik subjek2 yg mahukan pertanyaan. Jadi, xpyh la tanya kt shout tu lagi macam dulu2, bila dah exam byk je soalan ditanya kt shout tu, ada yg dijawab n ada yg x. if kt forum, dok lepak2 boleh jwb & boleh tau soalan mana miz.

tp xtau la forum ni idup ke x mcm blog ni.tunggu je semester depan. If 1 semester xjln jgk, ak akan 'tanam' forum ni kt kubur.

kenapa semua org risau ni? forum tu xjalan pun lagi..... Uwaa.. sedih ak belum apa2 lagi, di attack bermacam2 soalan.Hoho..

perasaan aku skarang macam ak set up blog ni dulu. sbb awal2 tu, ade org jumpa ak ckp benda2 negatif kt ak psl "tak berguna la, xde org bukak blog la, semua org bz jd xsmpt nk bukak blog la, blog tak cantik lagi, tulis entri ntah apa2 la, taruk gambar yg tak sesuai la, mcm2 lagi la".... sama macam ak create forum skrang ni jgk.hohohoh.. tp xpe.it takes time... 87 org, 87 ragam.

mmg kalau ak nk senang, delete je terus forum tu abes senyap.tp kita belum cuba lagi. kita try dulu yg terbaik!yeaah

support la dulu forum ni ye.. tp terpulang kpd individu masing2.

apai said...

wah wah, hangat2, korg nih time2 cuti pun bikin hangat, ape yg ade bersyukur je la ade, even bende th dibritahu kat blog or forum doesn't mean xakan diberitahu kat kelas, korg nih pun bende remeh nak jd persoalan, sian kat amin, jgn memayahkan bende yg mudah nih, sume dah besar la eiiii, kdg bace nak tergelak, kdg aku sian gak kat org yg berusaha utk kebaikan sume tp kene condemn lak, forum n blog yg ade nih utk memanfaatkan teknologi yg sedia ade, for those yg xsempat nak surf or wutsoeva xpe la, xdenye nak marah ke ape, n FYI aku xrase byk kes dak umah sewa tau dak mahallah tau, yg aku tau ade bende dak mahallah tau dak umah sewa tatau ade la, bg wakil dak umah aku la, umah sewa lain tatau la, ape pun min keep up ur good work, sape byk sgt bunyi lenkali suh die je pgg jawatan ape sume, g sume2 skali admin ke ape ke bg jek sume bia die rase cane letey nye handle sume nih, xde sape perfect weyh, idup kene give n take la sume, sume bende yg dibuat ade pro n kont mate.... k ah ntah ape aku melalut bgn2 tdo nih hahahah ape2 pun aku sayang korg sume muahssssssssssssss ;p

Anonymous said...

lek ah amin.. jgn sedey.. besela tu mula-mula. dah stat sem nanti, aku yakin bmanfaat forum tu. cun dah cun dah.. tunggu isi kan je nnt.. rilek dulu. glabah je semua pon

matmin said...

huhu.bgus apai sbnrnye.ptutnye apai jd batch leader,class rep ni.smua kasi kt apai.haha