Tuesday, November 11, 2008

Our blog – Any Suggestion?

Do you know that today is our last day of SEMESTER 1 0809 (Year 2)? And this blog also have been set up before semester 1 started, undergoing a lot of changes day by day. But we still want to improve it to be better in future.

Regarding our blog batch -iiumrx6th.blogspot.com. Do you have any suggestion? Comments? Criticism? Address? Design layout? Colour? Content of the blog? Pictures? Links? Shoutbox? Pictures? Comments? Languages? Admin?Co-admin? Anonymous? Promoting? Etc? Please drop your comments here. We will consider all your suggestions insyaALLAH. We are highly appreciated your ideas.

We also appointed some of us to be co-administors. The co-admin will be changed for every year of study so that majority of us will experience the task of admins in handling the blog. Why change? Because we can not have many admins at one time. If some bad things happened with regard to admin’s power (eg- delete your post, comment, pics, etc), we cannot trace who is responsible for that.

Any more suggestions?

35 comments:

Anonymous said...

nak komen sikit. shoutbox jangan merapu sangat boleh? merapu sikit2 cukup. i'm addressing mentadak mentadu, garena & his program, garuna whatsoever.. (sorry for being outspoken) but, we can make it more intellect & informative. discussion about batch's programs & lectures(sound so nerd, but some have done it b4) etc

Anonymous said...

shoutbox tuh kadang2 jer informative. time exam. tapi time exam jer yg aktif pun. mungkin time exam x ramai yg bukak blog. kalau yg merapu tu, mungkin sebab tension. for me, i dont mind.

Anonymous said...

shoutbox tu smpai sekarang memang masih ada yg merapu. boleh je nk merapu tp agak2 la jgk. jgn overmerapu. xbest jgk,jadi bosan. tp kalau xde merapu, xbest jgk sbb serius je. For me, berpada-padalah merapu. ;)

A.M

Anonymous said...

for me, xkisah la nk merapu ke gurau ke..lg ceria kot shoutbox tu..
tapi jgn ckp bnda yg menjatuhkan maruah sendiri @ orang lain,cakap xsenonoh @ lucah,dan jgk samting yg rahsia (umum xleh tau).

Anonymous said...

for me no fun if no merapu..
its like no fun in fishing when there are no ikan kerapu..

basically wat im tryin 2 say,
no life if there is no fun..
sory 2 say..
but like joker said
'why so serious?'

so,
why so serious?
sometimes we need 'fun' to make our life bcome colorful..
its like using crayon in coloring contest instead using the pencil 2B 4 ur mcq exam.. (..?!)

jadi,
renung2 kan..
dan,
selamat beramah! =)

Anonymous said...

lagi? komen lagi & lagi. admin nak dengar tuh.. ^_^

Anonymous said...

btul3..
sedap sungguh komen anda..hee~

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

kesimpulannya, shoutbox yg ada tu JANGAN TERLAMPAU MERAPU.

Oleh itu, saya nasihatkan kepada perapu @ perabu @ nasi kerabu supaya agak2 la kalau nk merapu, jgn jatuhkan maruah org atau seumpama dgnnya. Jangan jadi PERAPU TERLAMPAU (PT) not P&T

p/s - ak sendiri pun merapu jugak.Hehe

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

lagi2, selain shoutbox?

ilham nur said...

amin,boleh tak ko guna haloscan.com, senang aku nak baca comment.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

aku dah register haloscan ni.agak complicated. comment dia macam shoutbox je. aku try2 main ngan haloscan dulu eh

harr, ak dah expandkan no. of comment displayed. boleh tgk byk skit comment.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

ak dah besarkan width shoutbox.

Anonymous said...

ok..nk merapu pun bleh..best je..haha

juz some improvement..maybe bleh link kn sume pic batch...dkt satu link je sume..sbb yg da lame tu, x ramai yg dpt view..kalo link kn,sng nk tgk yg lame2 tu..maksudnye, stil ltk kt blog n at the same time, link kn byk2 kt satu link..

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

mksd anonymous, wat album ke? pastu letak link kat tepi ni

Anonymous said...

aku nak tanye, apesal everytime nak view comment akan ade pops up "this page contain both secure & nonsecure item, do you want to diaplay the nonsecure item?"

& everytime mende tu klua aku kne klik yes or no. ke kom aku je camtu??

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

itu mslh internet explorer @ mozilla @ browser yg ko pakai tu. try allow your browser to open nonsecure item. Internet explorer ke? Mozilla?

Anonymous said...

guna la mozilla.mesti xde prob tu.boikot ie!!!!

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

Album semua pics yg ada kt blog ini ada kt bwh element contributor.

slide show.picasa.

partner_87 said...

Amin..aku ada satu idea for our blog..
Bleh ke ko buat link utk news..
berita harian, thestar, palestinkini...n etc..
sng skit..n apa2 web yg berguna utk kita...kalo ble msk skali web iluvislam.com
X perlu org len nak search for the websites....just klik kt sini je..
Lagipun, mungkin dpt membantu meramaikan no of visitors...
ok thats all...

::Amin Mansor:: said...

berita2?boleh jgk dimasukkan kt blog ni.mlm ni aku buat. nk carik berita2 yg ade kt internet

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

I've already registered at Technorati. Insyaallah it will increase our blog ranking.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

good news. album batch kita. ada link kat bwh (atas 'followers).

http://www.flickr.com/photos/minwb/sets/72157609723931437/

sape2 yg dah ada album n nak share, flickr ke photopages ke ape2 la, boleh bagi link. Kita akan link.

gambar2 program batch start sem. dpn akan dimasukkan di flickr, insyaAllah.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

updated - kita dah pakai widget from wowzio. ada kt bwh (atas followers), yg picasa tu kita linkkan je kt 'Album Batch'

Jangan lupa (mereka yg belum vote) Poll 'How many times do you enter this blog?', vote la sorang satu. kerjasama amat dihargai.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

shout box disappeared for a while...will be appeared soon. Incubation period of this 'fever' might be 3days I think. I'm sorry. :)

aizuddin mohd noor said...

ok gak klau buat mcm 2 amin..isu2 sensitif xleh diluahkan secara terbuka..mcm isu sensitif agama dan perkauman x sepatutnya dipersoalkan secara terbuka tp perlu dibincangkan secara tertutup..nasib baik kls ni xde isa..hehe..

stethos scopos said...

Kalau setiap kali seseorang stand up and say out loud something sensitive, yet embarassing, yet true, kita nak censor that person, sampai bila pun minda kita takkan dapat lepas dari kekangan bangsa dan 'kekangan maya' agama yg dicipta nenek moyang kita.

Even at the civilization level pun, setiap kali government civic diubah, even for much better civic, anarchy akan berlaku, sebab people don't accept that easily. Nevertheless, it is a crucial step for people to understand the goodness of the new civic.

Forget censorship. We're Islamic university student for crying out loud. Sure we can argue in the nicest of ways, to achieve better outcomes. Kalau asyik nak censor je, bila kita nak dengar pendapat orang lain. Argument is never a quarrel, unless you mean it so.

Anonymous said...

salam stethos scopos aka TJ!
be honest, ak dh hlng sbr dh ngn ko ni,
asyk ikt kepale ko je,
ko ingt ape yg ko ckp tu sume btol ke? sume orng leh accept ke?
try gak respect orng laen,
respect pendirian org laen.,
fkr balik ko punye idea tu btol ke salah., baik ke x.,orng suke ke x.,
bro, respect gain through respect,
dh majoriti x setuju ngn ko punye idea,
ko nk ape lg, nk sume orng anggap ko 'hero' yg give new ideology, make new change to the batch even the world,
jngn anggap sume orng mcm ko!
orng bkn xnk ikt ko punye idea, dh trng2 x btol, n ade bnyk lg care yg kte bleh wat,
bkn kte xnk berubah, tp perubahan tu biarla seiring ngn yg Islam nk n pastikan kte btol2 fhm ape yg sepatutnye!

to admin:
sori, bkn nk gaduh, tp ak dh skt hati ngn bdk ni.,

to TJ:
sori, tp plz respect orng laen, orng laen tau mane btol n salah,
Islam tu indah, bkn slh nenek moyang,
tp kte yg pelu mencari n berpandukan kpd Al-Quran n As- Sunnah.,minta maaf byk2 TJ.,
wassalam..,

stethos scopos said...

Nak gelak dulu bley Mr. Anon? Or Ms. Anon? Huhu..

Firstly, can you gather enough courage to tell me your name? At least pen name, pun tak ape..

Secondly, you have justified my ideas are wrong. Can you tell me which ones and why? Show your work with coloured diagram.

Thirdly, a correction. I don't enjoy being hero. I enjoy people counter my ideas with sane arguments. I repeat, sane, not ramblings.

Fourthly, I said argument is never quarrel, unless you mean it so. So ini argument ke quarrel?

Huhu..

aiko said...

err, aku sebagai pemerhati bebas merasakan cukup la sampai sini. tak payah panjang-panjangkan lg. aku rase cukup baik la tu keadaan skrg, drpd kt afghanistan, smpi kne pakai burqa, kene simbah acid la klu perempuan nak g blaja. klu negara arab, sisters n brothers kene belaja asing2 lg walaupun belaja pada waktu yang sama n dngan cikgu yang sama. kalu nak tny soalan pun kne pakai intercom j.

kepada mr TJ, rsenye awak kene define jarak mane awak anggap sesuai. lepas awak define the distance, bru org ble judge. sbb bg syela, distace tu perlu. dulu pnah jgk aku pk yg boundary ni mmg menyusahkan dan menghadkan dunia aku. tp boundary to ade pentingnye

kepada ms/mr anon, ade jgk kt dunia ni golongan minimalis, diorg ni mmg lain dr yg lain. idea diorg mmg menarik, tp xsmestinye btul. so biar jla.

stethos scopos said...

Thanks for the peacemaker role Amal.

Bagi aku la, aku tak defy everything. But I do question everything.

Aku tak kata langsung tak ada batas, tapi aku kecewa kalau brothers n sisters dalam kelas kita susah nak interact. Macam masa PRKK hari tu pun dah nampak kan?

Di negara kita ni tak ada orang simbah asid pada perempuan yang pergi kelas, so make the most of it.

moderator said...

ok, aku rase semua dah faham ape yang TJ nak cakap. Dan aku rase TJ dah faham ape pendapat orang lain pasal isu yang dibangkitkan tu.

Rasenye ini dah lari topik dari sepatutnya. After this, comment not related to this artikel will be banned by moderator. TQ.

i like censorship which is comment not related to article.

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

mungkin kita akan create post, mintak cadangan yang bernas dari semua macam mana nk rapatkan curang yg sedia ada.

Aku bersuara untuk kali pertama & terakhir.... Setiap masalah ada penyelesaian dan masalah ini perlu diselesaikan. Apa-apa pun, kita sebagai manusia yg terbahagi kpd 2 jenis (lelaki & perempuan), hidup dalam kelompak manusia, memerlukan kefahaman antara satu sama lain dan saling membantu antara lelaki dan perempuan. Lelaki perlukan perempuan & perempuan perlukan lelaki. Tiada faedah jika kita terus menerus berlaku salah faham. 'Kepanasan' dan keegoan antara penyebab permasalahan. My personal suggestion to all, bro & sis - janganlah ada antara kita yg cepat melatah jika ada perubahan yg akan berlaku nanti. Step will be taken soon.

partner_87 said...

Amin...aku ada suggestion utk blog kita..
Bleh x ko iklankan no akaun AMAN PALESTIN..supaya suma org yg mungkin ada rasa nak menderma utk tabung palestin bleh pegi sendiri ke bank n bank in sendri...
No akaun AMAN PALESTIN:
Bank Islam = 12029010047880
Maybank = 562263010787
Semoga usaha kita diberkati ALLAH..

::Amin Mansor:: said...

boleh je hilmi. ak create 1 post, cari gambar, buat ayat skit n taruk link kt discussion bg org perasaan. tp aku buat ptg@mlm ni tau.tq hilmi for the suggestion & ur concern. May Allah regards you insyaallah

IIUM Pharmacy 6th Batch said...

cadangan all members (contributors) post entry at least sekali sebulan, pengisian rohani ke ape2 sahaja yang dirasakan sesuai utk dikongsi bersama daripada kawan2 semua.